Moja pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

    Moja pierwsza Warka

    Mam prośbę, jestem w trakcie robienia 1 warki i mam prośbę, mogę zadawać pytania w trakcie roboty a WY bedziecie mi odpowiadac?:
    A więć 1 pytanie, w instrukcji pisze:
    Po zakończeniu wysładzania sprawdzamy zawartość ekstraktu brzeczki
    przedniej. MoŜemy to uczynić za pomocą ballingometru (zdjęcie) – w tym celu
    pobieramy do menzurki brzeczkę, schładzamy ją do temperatury 20 stopni i
    wkładamy ballingometr. Odczyt na ballingometrze powinien być o około 2
    stopnie niŜszy, niŜ poŜądany gęstość końcowa brzeczki,
    czyli ile ma mieć BLG ta brzeczka?
    Robie Irish ale 12 BLG: to czyli musi byc brzeczka przednia 10 BLG?? czy ile?
  • endrio
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 222

    #2
    Jeżeli byłeś w trakcie robienia warki, to już pewnie znasz odpowiedź , jest dokładnie tak jak zapytałeś na końcu swojego post - musi być blg niższe w brzeczce przedniej, ponieważ cześć wody podczas warzenia wyparuje i brzeczka się zagęści

    Comment

    • Dziubson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 93

      #3
      krcze cos mi nie wyszło;/ przed chmieleniem miałem 13 BLG a teraz mam 16;/ a powinenem miec 12... użyłem 15litrów do zacierania i 10 litrów do wysłazania(jak mi podpowiadano)

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        A objętościowo ile brzeczki otrzymałeś?

        Wyższy ekstrakt = więcej smaku, piwo na pewno wyjdzie bardzo dobre Zbliża się zima więc mocne, rozgrzewające trunki będą w cenie

        Comment

        • Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

          #5
          tak jak pojemnik fermentacyjny ma wysokości okolo 39cm to brzeczka jest wypełniona do 17cm. czyli nawet nie połowa pojemnika(a wiadomo ze im wyżej pojemnika tym szerzej ) czyli mysle ze koło 15L mogło wyjsc tylko;/ mam brzecze prawie schłodzoną bo jest już na około 40 stopni. Przeczytałem ze jeżeli jest za mocna to mogę dodać przegotowanej wody. Czyli mogę już teraz gdy brzecza już prawie schłodzona dodać gorącej wody?? tak mysle ze 2 litry chociaz. I na ile BLG mi około spadnie?

          Comment

          • endrio
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 222

            #6
            Tak jak napisał TomX - będzie dobrze

            Z tej ilości użytej wody nie mogło wyjść 20l brzeczki 12 blg, a domyślam się, że taki zestaw miałeś.
            Przed chmieleniem powinieneś mieć ok. 22 l brzeczki, a tyle nie mogłeś mieć.
            Filtracja trwa dość długo, nie chce się czekać aż spłynie całość, no i miałeś coś koło 17 litrów, a teraz pewnie z 15 litrów - będzie smaczne piwko
            Last edited by endrio; 2010-11-08, 23:22.

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              dolać możesz, pytanie czy warto

              Comment

              • endrio
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 222

                #8
                Jak już będziesz bardzo chciał dodać wody, to radziłbym wodę zagotować i schłodzić przed dodaniem.

                Comment

                • Dziubson
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 93

                  #9
                  Bo własnie bardziej chciałem otrzymać piwo smaczne niż mocne tylko teraz włsni esie pytam czy mogę tak dolać. I własni ejeszcze jedno, ma przelane to do pojemnika z kranikiem bo tak mi azano. A teraz nie wiem czy to przelać po ostygnięciu do bez kranika na burzliwą czy zostawić już tą burzliwą w tym pojemniku z kranikiem??:>
                  Za dużo bedzie jak dodam do około 15-17 litrów brzeczi 2 litry gorącej wody?? czy musze dodać mniej czy wiecejzeby uzyskać te około 12-13 BLG?:>

                  Comment

                  • endrio
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 222

                    #10
                    A teraz masz zadatek na piwo przesmaczne i mocne
                    Róznica kolosalna 15 a 17 litrów i 12 a 13 blg, ale jak już bardzo chcesz to dodaj 3-4 litrów, a najleiej dodawaj stopniowo i sprawdzaj gęstość .

                    I nie dodawaj gorącej wody, chyba, że ktoś podpowie inaczej, ale pewnie już teraz chcesz to robić.

                    Comment

                    • Shooter_PL
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 14

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
                      krcze cos mi nie wyszło;/ przed chmieleniem miałem 13 BLG a teraz mam 16;/ a powinenem miec 12... użyłem 15litrów do zacierania i 10 litrów do wysłazania(jak mi podpowiadano)
                      Zwróć uwagę na temperaturę badanej brzeczki, im wyższa temperatura tym Blg będzie niższe. Optymalna temperatura badanej próbki wynosi 20st.C.

                      Podczas chmielenia brzeczka odparowuje przez co Blg się zwiększa. Jeśli planowałeś 12Blg to do chmielenia trzeba było wysładzać, aby uzyskać 10 Blg. Dolewanie wody przy zacieraniu to strata na wydajności. Lepiej wysładzać do żądanego Blg.

                      Comment

                      • moracz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.11
                        • 121

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dolewanie wody przy zacieraniu to strata na wydajności.
                        Jako dopiero 2-go roczny student technologii żywności nie za bardzo powinienem się wypowiadać, ale z tego co wiem, to działanie wielu enzymów, w tym amylaz jest hamowane przy aktywności wody poniżej 0,8 a szybkość hydrolizy drastycznie spada przy aktywności wody poniżej 0,3. Dodawanie wody do zacieru zwiększa udział czystej wody w zacierze co zwiększa aktywność wody - nie widzę tutaj jakiejkolwiek możliwości spadku wydajności, skoro polepszamy warunki działania enzymów. A chyba o to chodzi w zacieraniu, żeby enzymom było dobrze i pracowały jak najsprawniej O ile oczywiście dobrze rozumuję; jeśli nie, proszę o sprostowanie.
                        Last edited by moracz; 2010-11-09, 12:37.

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
                          O ile oczywiście dobrze rozumuję; jeśli nie, proszę o sprostowanie.
                          Dobrze rozumujesz, tylko koledzy mówią o dolewaniu wody do brzeczki po filtracji, a nie do zacieru Źle się wyrazili chyba.
                          Last edited by Gabe; 2010-11-09, 14:32.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Dolanie wody gdziekolwiek, nie powoduje obniżenia wydajności. Dolanie po filtracji nie powoduje też jej wzrostu.
                            W tym przypadku już jest po ptokach. Wydajność wyjdzie słaba, bo za szybko zaprzestano wysładzania albo piwowarowi nie chciało się czekać aż odfiltruje się całość brzeczki.
                            Myślę, że spokojnie możesz dodać 5l wody:
                            15l x 16blg "=" 20l x 12blg

                            Comment

                            • Shooter_PL
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.07
                              • 14

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dolanie wody gdziekolwiek, nie powoduje obniżenia wydajności. Dolanie po filtracji nie powoduje też jej wzrostu.
                              W tym przypadku już jest po ptokach. Wydajność wyjdzie słaba, bo za szybko zaprzestano wysładzania albo piwowarowi nie chciało się czekać aż odfiltruje się całość brzeczki.
                              Myślę, że spokojnie możesz dodać 5l wody:
                              15l x 16blg "=" 20l x 12blg
                              Jeśli doleję wody do brzeczki po filtracji to spada nam wydajność słodu, zawsze lepiej wypłukać cukier ze słodu niż dolać samej wody.

                              Gabe ma rację, faktycznie wkradł się tu skrót myślowy.

                              Dla większego zagmatwania tematu dodam, że przedwczoraj zacierałem na próbę warkę, aby sprawdzić działanie sprzętu po modyfikacjach. Warka była robiona "na wariata", dodatkowo chciałem sprawdzić zacieranie w stosunku 1kg słodu/5l wody.
                              Niedawno na innym forum dyskutowaliśmy na temat wydajności zacierania w stosunku do ilości wody.
                              Pomysł się sprawdził, nie trzeba było wysładzać, czyli osiągnąłem zamierzoną ilość cukrów.
                              Wniosek jest taki, że przy przeliczniku ponad 3l wody/ 1kg słodu nastąpiło, że tak nazwę, samoistne wysładzanie
                              Polecam wszystkim robiącym mniejsze warki w dużych kadziach.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X