Moja pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

    #31
    czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson
      czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>
      Moim zdanie 6 cm to dużo , a granat to może być i po 3 miesiącach
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Granat to może być nawet latem, jak piwo się ogrzeje. Ja zostawiam ok 1cm wolnego w szyjce. Trzeba dodać do FAQ.

        Comment

        • Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

          #34
          a tak w ogóle to im niższa temperatura leżakowania piwa(drożdże górnej fermentacji) tym lepiej?:>

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Jak już się nagazuje (cirka ebałt tydzień), to im niższa tym lepiej.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • ART
              Alebrowar, Saint no more 2024
              ART
              Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

              dopiskiem bylo

              with palo santo

              być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.


              5,8 alc 14 blg


              Aromat słodkiego...
              2024-12-26, 22:33
            • Javox
              North Brewing, Other Eyes
              Javox
              Hazy IPA z alko 6.0%

              Chmiele: Mosaic Cryo, Strata, Eclipse, HBC586.

              Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - jasny, żółto pomarańczowy.
              Aromat - cytrusy, Mosaic, ananas.
              Smak - dość...
              2024-12-09, 15:14
            • Mario1968
              Browar we Wronkach w XIX w...
              Mario1968
              Witam, jestem w trakcie rozbudowy drzewka rodzinnego...Niedawno znalazłem przodka z Wronek Bogusława Kieraja ur.1795 z metryki wynika że był piwowarem...Proszę o jakieś informacje czy nazwisko Kieraj widnieje w Waszych starych dokumentach...pozdrawiam...
              2024-12-04, 05:44
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
              dadek
              Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
              2024-10-14, 23:58
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...