Moja pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

    #31
    czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
      czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>
      Moim zdanie 6 cm to dużo , a granat to może być i po 3 miesiącach
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Granat to może być nawet latem, jak piwo się ogrzeje. Ja zostawiam ok 1cm wolnego w szyjce. Trzeba dodać do FAQ.

        Comment

        • Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

          #34
          a tak w ogóle to im niższa temperatura leżakowania piwa(drożdże górnej fermentacji) tym lepiej?:>

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Jak już się nagazuje (cirka ebałt tydzień), to im niższa tym lepiej.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Przetwarzanie...
            X