Witam, dawno nie szperałem, tylko warzyłem. Kilka warek górnej fermentacji i koelsch najlepiej z tego wyszedł druga warka tego samego rodzaju piwa i jest eleganckie, a raczej było, ale chcę wziąść się za dolną fermentację i mam kilka pytańdotyczących pilsa:
-pierwsze primo - w jakiej temperaturze zrobić starter,żeby namnożyć drożdży 1 paczka ma starczyć na 30-40 l piwa W 34-70 (lub S 23- które lepszę do tego piwa?)
-drugie primo-jak przeprowadzić dekokcję, zamierzam wsypać do 25 l wody 8kg słodów do 45* zagrzewać do 62* po 20 min zaczerpnąć 10l do dekokcji no i co począć ? Zagrzać do 72* i zatrzymać na jakiś czas? Czy odrazu do wrzenia i ile we wrzeniu trzymać -jakiś czas?- czy od razu po zagotowaniu przestać podgrzewać dodawać do zacieru głównego tak , żeby nie przekroczyło 72-74*?
-pierwsze primo - w jakiej temperaturze zrobić starter,żeby namnożyć drożdży 1 paczka ma starczyć na 30-40 l piwa W 34-70 (lub S 23- które lepszę do tego piwa?)
-drugie primo-jak przeprowadzić dekokcję, zamierzam wsypać do 25 l wody 8kg słodów do 45* zagrzewać do 62* po 20 min zaczerpnąć 10l do dekokcji no i co począć ? Zagrzać do 72* i zatrzymać na jakiś czas? Czy odrazu do wrzenia i ile we wrzeniu trzymać -jakiś czas?- czy od razu po zagotowaniu przestać podgrzewać dodawać do zacieru głównego tak , żeby nie przekroczyło 72-74*?
Comment