pils niemiecki drożdże itd

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    pils niemiecki drożdże itd

    Witam, dawno nie szperałem, tylko warzyłem. Kilka warek górnej fermentacji i koelsch najlepiej z tego wyszedł druga warka tego samego rodzaju piwa i jest eleganckie, a raczej było, ale chcę wziąść się za dolną fermentację i mam kilka pytańdotyczących pilsa:

    -pierwsze primo - w jakiej temperaturze zrobić starter,żeby namnożyć drożdży 1 paczka ma starczyć na 30-40 l piwa W 34-70 (lub S 23- które lepszę do tego piwa?)

    -drugie primo-jak przeprowadzić dekokcję, zamierzam wsypać do 25 l wody 8kg słodów do 45* zagrzewać do 62* po 20 min zaczerpnąć 10l do dekokcji no i co począć ? Zagrzać do 72* i zatrzymać na jakiś czas? Czy odrazu do wrzenia i ile we wrzeniu trzymać -jakiś czas?- czy od razu po zagotowaniu przestać podgrzewać dodawać do zacieru głównego tak , żeby nie przekroczyło 72-74*?
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Starter robi się zazwyczaj w okolicach 20st. Zależy ile czasu przed planujesz go zrobić (przydałoby się min 24h). Jak masz więcej czasu to lepsza byłaby niższa temperatura na wszelki wypadek.
    Drożdże wg mnie są tej samej klasy.
    Dekokcja - powiedzmy, że przetrzymujesz dekokt 10-20min w 72* i 10min w 100*. Po połączeniu jeszcze z 10-20min w tych 70-78*.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Ilość drożdży i wielkość startera oblicz sobie z kalkulatora -> http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

      Na moje jest trochę pesymistyczny, ale sądzę że jedna saszetka W34/70 nie wystarczy ci na tyle nastawu.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Na moje jest trochę pesymistyczny, ale sądzę że jedna saszetka W34/70 nie wystarczy ci na tyle nastawu.
        Ze starterem wystarczy.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #5
          Otóż to- starter . Robiłem starter z drożdży górnej fermentacji,z niechmielonej brzeczki i zanim chmielenie, studzenie tokilka godzin mija , albo czekało tak sobie do rana i przed pracą zaszczepienie 6 rano , akurat brzeczka osiągała temp. pokojową z 25* bo do tylu schładzam brzeczkę na chłodnicy miedzianej w ok 30 min. drożdże s-04 i s-33 szły ostro, dolniaki idą tak samo?
          zamierzam zaszczepić w ok 18* i postawić w miejsce ostatecznego przezanaczenia fermentu tak,żeby starter się aktywował w brzeczce, będzie ok.?

          Po robocie przy warzeniu kąpiel w wodzie z wystudzenia- bezcenna.

          Comment

          • radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Ilość drożdży i wielkość startera oblicz sobie z kalkulatora -> http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

            Na moje jest trochę pesymistyczny, ale sądzę że jedna saszetka W34/70 nie wystarczy ci na tyle nastawu.
            Jak zrobi starter to starczy. Ja nastawiam po 60 ltr i starter robię z jednej saszetki.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Starter zrobiłem z saszetki w 150-200 ml brzeczki pierwszą dobę stało w 17-18* i poszło w 8* chodzi toto ładnie zobaczymy co będzie drożdży użyłem s 23.

              Comment

              • bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
                Starter zrobiłem z saszetki w 150-200 ml brzeczki pierwszą dobę stało w 17-18* i poszło w 8* chodzi toto ładnie zobaczymy co będzie drożdży użyłem s 23.
                Trochę mikry starter, najmniejszy jaki robię przy dolniakach ma ok. 1,5litra.

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #9
                  No mikrutki, ale starcza widocznie treściwy, ale teraz akurat stoi litrowy, (bo wczoraj pobiłem mały) z s -33 ZROBIONY Z 1,5 G SUCHYCH DROŻDŻY! Buzuje nieźle więc chyba będzie dobry, ma już na dnie warstewkę drożdży, tylko musiałem przetrzymać brzeczkę na balkonie kilkanaście godzin,dobrze że chlodno sorki, za off...

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ushi
                    drugie primo-jak przeprowadzić dekokcję,
                    Musisz jeszcze określić ilu warowa będzie ta dekokcja. W tym wątku opisałem kiedyś dekokcję. http://www.browar.biz/forum/showthre...light=dekokcja
                    Wybierz sobie opcję dla siebie.

                    Comment

                    • ushi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 148

                      #11
                      No tak tylko, że już zrobiłem , ale nie wiem czy dobrze pobrałem dekokt w temp 62* po 10 min- jakie mogą być potencjalne skutki tego w smaku lub innych właściwościach?I czym się różnią drożdże s-23 od w-34/70?

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X