Czy butelki zakrecane po wodce moga byc?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BeerKing
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.11
    • 6

Czy butelki zakrecane po wodce moga byc?

Witam po raz pierwszy.

czy etap fermentacji sie uda w butelkach po wodce, whisky, zakrecane po duzych Kubusiach itp, czy trzeba je np. lakowac zeby byly szczelniejsze?

pozdrawiam
    BeerKing
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Odpowiadam zakładając, że chodzi ci o refermentację a nie o fermentację. Moim zdaniem refermentacja w zakręcanych butelkach po Kubusiach się uda. Co do butelek po wódce miałbym wątpliwości bo zakrętki są miękkie i przy ponownym zamknięciu mogą być nieszczelne. Ale pomijając to wszystko to dziwnie patrzałbym na kogoś kto nalewa mi piwo z butelki po Kubusiu albo po wódce. Inwestycja w kapsle, kapslownicę i nazbieranie butelek po piwie na pewno nie wchodzą w rachubę ?
    Last edited by noodles; 2010-11-10, 00:54.
    Moja kolekcja podstawek

Comment

• dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

Rozumiem, że chodzi o refermentację, bo chyba nie chcesz przeprowadzać fermentacji głównej w butelkach?

W kwestii przydatności tego szkła Ci nie pomogę, bo nigdy o tym nawet nie myślałem, ale sądzę, że może być problem ze szczelnością. Odradzałbym ten pomysł z innego jeszcze powodu - te butelki są białe, czy też lepiej - bezbarwne. Piwo tego raczej nie lubi

Żeby nie było, że się wymądrzam - gdybyś uzupełnił profil, to może jakiś piwowar z okolicy by Cię poratował. U mnie np. zalegają obecnie niepotrzebne butelki. Może komuś się przydadzą

EDIT: Tak to jest jak się nie odświeża strony przed odpowiedzią :/ niepotrzebnie się produkowałem, noodles mnie uprzedził
      Last edited by dreads; 2010-11-10, 01:19.

Comment

• BeerKing
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 6

DObrze

Dziękuję za odpowiedzi kolegów browarników.

Chodzi oczywiście o tą refermentacje, po rozlaniu z fermentatora do butelek.

Chcę uzyć takich różnych butelek jako zapas, awaryjnie, bo troche ich mam i niektóre są ciemne.

Myśle oczywiście o butelkach normalnych i kapslach, a widziałem w sieci gdzieś takie okazjonalne z włąsnym logo.
        Etykietę juz mam. tylko piwo muszę zrobić - pierwszy raz. Właśnie szukam fermentatora.

Comment

• BeerKing
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.11
          • 6

butelki i korek

Jeszcze jedno pytanie z tego cyklu.

Czy można do refermentacji używać butelek po winie i je zakorkować jak wino?
          Czy taki korek może wystrzelić? Ktoś może próbował?

Wiem że to pytanie brzmi dziwnie
          ale jak zrobię kilka beczek to każda butelka się przyda,
          piwnicę mam dużą, a trochę butelek po winku i korków też mam w zapasie.

pozdrawiam

Comment

• TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

Skoro zdarza się, że ciśnienie rozsadza zakapslowaną butelkę z piwem, to pewnie korek może wypchnąć bez problemu

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

korek trzeba przytrzymac czapeczka z drutu, tak przynajmniej robia mikrobrowary.
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BeerKing
                Czy można do refermentacji używać butelek po winie i je zakorkować jak wino?
                Czy taki korek może wystrzelić? Ktoś może próbował?
                Korek musi być koniecznie przytrzymany drutem jak w szampanie. Można jeszcze wykorzystać opaski termokurczliwe do kabli nakładane na szyjkę butelki aby przytrzymać korek zamiast drutu - wypróbowałem, sprawdza się. Bez tych zabezpieczeń korek na pewno "wyjedzie" z butelki.
                Tak w ogóle, to zamiast butelek od wódki proponuję używać butelek PET po wodzie mineralnej - tam zakrętki są szczelne.

Comment

Przetwarzanie...
                X