Za duże BLg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pnabzdyk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 35

    Za duże BLg

    Witam

    Właśnie chłodzi mi się Brzeczka. Z 26 litrów zostało po chmieleniu tylko 20. Mam pytanie czy w celu zmniejszenia Blg, można do takiej brzeczki dolać zimną przegotowana wodę ??? Czy wpłynie to jakoś negatywnie na smak, jakość ...
    Last edited by pnabzdyk; 2010-11-10, 16:59.
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    Właśnie chłodzi mi się Brzeczka. Z 26 litrów zostało po chmieleniu tylko 20. Mam pytanie czy w celu zmniejszenia Blg, można do takiej brzeczki dolać zimną przegotowana wodę ??? Czy wpłynie to jakoś negatywnie na smak, jakość ...
    Trochę wpłynie, ale do HGB będzie daleko , spokojnie możesz dolać.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Nie zgadzam się z przedmówcą - nic nie wpłynie. HGB to rozcieńczanie gotowego piwa, a nie brzeczki
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie zgadzam się z przedmówcą - nic nie wpłynie. HGB to rozcieńczanie gotowego piwa, a nie brzeczki
        Hmm, czyli przykładowo 24 Blg po rozcieńczeniu wodą do 12 Blg będzie miało tę samą jakość jak brzeczka 12 Blg uzyskana bez dolewania?

        Zawsze mi się wydawało, że dolewanie wody po gotowaniu wpływa na jakość, ale człowiek się uczy całe życie
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmm, czyli przykładowo 24 Blg po rozcieńczeniu wodą do 12 Blg będzie miało tę samą jakość jak brzeczka 12 Blg uzyskana bez dolewania?

          Zawsze mi się wydawało, że dolewanie wody po gotowaniu wpływa na jakość, ale człowiek się uczy całe życie
          Jak wyjdzie za tłusty rosół to można go rozcieńczyć, ale prawdziwy kucharz pewno by ręce poobcinał.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
            Hmm, czyli przykładowo 24 Blg po rozcieńczeniu wodą do 12 Blg będzie miało tę samą jakość jak brzeczka 12 Blg uzyskana bez dolewania?

            Zawsze mi się wydawało, że dolewanie wody po gotowaniu wpływa na jakość, ale człowiek się uczy całe życie

            Z 24 Blg na 12 Blg!
            Pojechałeś po bandzie!

            Myślę, że w przypadku dolania wody aby uzyskać mniej o 1-2 Blg nie ma problemu.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam

              Właśnie chłodzi mi się Brzeczka. Z 26 litrów zostało po chmieleniu tylko 20. Mam pytanie czy w celu zmniejszenia Blg, można do takiej brzeczki dolać zimną przegotowana wodę ??? Czy wpłynie to jakoś negatywnie na smak, jakość ...
              A tak z ciekawości , jakie blg ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • pnabzdyk
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 35

                #8
                Wyszło 14 Blg a zamierzana wartość to 12 Blg. W związku z tym musiałem dolac aż 4 litry i ostatecznie uzyskałem 12 Blg.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Jak by co, to proponuje mój sposób, który pojawił się mi niejako samoistnie.
                  Otóż, gdy jest juz baling (przed chmieleniem) równy zakładanemu końcowemu, wówczas slody jeszcze raz zalewam paroma litrami gorącej wody (dla warek 20 litrowych wystarczy 3 litry) i to co jeszcze sie wysłodzi, dolewam co 10 minut w małych ilościach do gotującej się brzęczki, ale tak by nie przerwać jej wrzenia. Wiadomo: gaz pod garnkiem musi byc nieco wiekszy niz normalnie.
                  Jakoś tak mi zawsze wychodzi, ze to co odparuje to ja doleję i baling pozostaje bez zmian.

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                    Otóż, gdy jest juz baling (przed chmieleniem) równy zakładanemu końcowemu, wówczas slody jeszcze raz zalewam paroma litrami gorącej wody (dla warek 20 litrowych wystarczy 3 litry) i to co jeszcze sie wysłodzi, dolewam co 10 minut w małych ilościach do gotującej się brzęczki, ale tak by nie przerwać jej wrzenia. Wiadomo: gaz pod garnkiem musi byc nieco wiekszy niz normalnie.
                    Jakoś tak mi zawsze wychodzi, ze to co odparuje to ja doleję i baling pozostaje bez zmian.
                    Taki sposób raczej odradzam. Wysładzanie poniżej 2,5 lub 2 Blg wprowadza do piwa wszystko co najgorsze z łuski słodowej czyli głównie garbniki (taniny). Marusia przecież wyjaśniła czym różni się HGB od dolewania wody do brzeczki w celu ustalenia ekstraktu wyjściowego.
                    Przecież jeżeli podczas gotowania wyparuje nam czysta woda to jej uzupełnienie po gotowaniu nic nie zmienia w składzie brzeczki.
                    Jeżeli mniej daliśmy wody do zacieru lub wysładzania (aby np. wyługować tylko najlepszą brzeczkę nie patrząc na wydajność) to brakującą część wody możemy uzupełnić po gotowaniu. Jaka to by miała być różnica, przecież brzeczka to wodny roztwór ekstraktu ze słodu, a jego stężenie regulujemy w zależności od piwa które chcemy uzyskać.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Może tak, ale tej wody do ostatniego wysładzania jest bardzo mało i jak zauwazyłem dalej spływa brzeczka 2-3Blg.
                      Czasami jest też tak, że po prostu to co jeszcze powoli skapuje z kranika dolewam do calości. A potrafi tego jeszcze skapnąć 2litry z zasypu na 20-25 litrową warkę.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X