Roggenbier - za wczesne butelkowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Askorbita
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 9

    Roggenbier - za wczesne butelkowanie

    Witam.

    Przydarzyła się tragedia. Trzy tygodnie temu zrobiłem Roggenbier'a i zostawiłem w beczce w piwnicy, pojechałem na uczelnie i po tygodniu wróciłem i zobaczyłem że fermentacja ustała [zero bąbelków], a że beczka jest własnej roboty i chyba nie do końca szczelna przestraszyłem się że coś może się stać więc od razu zabrałem się za butelkowanie. I to był błąd bo powinienem jeszcze na 2 tygodnie zostawić w beczce.

    Teraz gdy już poleżało 2 tygodnie w butelkach, przy próbie otwarcia robi się taka piana, że w butelce zostaje piwa na 2-3 łyki. Jest super mętne, ale w smaku dobre.

    Moje pytanie. Co mam teraz zrobić żeby pozbyć się gazu z butelek? Może komuś się tak przytrafiło i jakoś sobie z tym poradził?

    Myślałem żeby przelać z butelek do beczki, zostawić na kilka dni i potem znowu zabutelkować. Czy coś takiego może negatywnie wpłynąć na kondycje piwa?

    Mam 2 beczkę 60l SPEIDEL z BA, ale obecnie siedzi w niej 40l Koelsha i w piątek - sobotę będzie butelkowane gdyż leży tam już 3 tyg..

    Pozdrawiam Qxa
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Chyba najlepsze co możesz zrobić to delikatnie podważyć kapsle, tak aby wypuścić nadmiar gazu a potem ponownie zakapslować.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Askorbita
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 9

      #3
      Na to nie wpadłem. Chyba tak zrobię.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X