Pierwsze piwo - obawy dotyczące fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgon81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 14

    Pierwsze piwo - obawy dotyczące fermentacji

    Witam,
    przygotowuję moje pierwsze piwo z gotowca - kupiłem zestaw startowy z Centrum Piwowarstwa (PuchMistrz Eko). Oczywiście jestem początkujący i przeczytałem większość forum browar.biz ale nie znalazłem informacji jak ma być zamknięty pojemnik podczas fermentacji burzliwej. W zestawie nie ma rurki fermentacyjnej więc przyjąłem, że pojemnik nie może być zbyt szczelnie zamknięty bo może wybuchnąć Pomimo lekkiego rozszczelnienia wieko i tak jest na maksa wybrzuszone... Proszę poradźcie co mam robić - spuszczać co jakiś czas CO2 (otwierając wieko) czy zostawić tak jak jest?

    Pozdrawiam wszystkich!
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Zgadza się, pojemnik powinien być rozszczelniony, w ten sposób, że wieko leży sobie swobodnie, bez dociśnięcia. Co do wybrzuszenia - może jest ono po prostu zdeformowane? Takie już przyszło albo potraktowałeś je wrzątkiem? Każde otwarcie grozi zarażeniem, ale to mało prawdopodobne, więc możesz od czasu do czasu zajrzeć do środka lekko uchylając wieko na sekundę czy dwie. Zaspokoisz ciekawość i jednocześnie zapobiegniesz wybuchowi
    Last edited by Pendragon; 2010-11-13, 09:33.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • zgon81
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 14

      #3
      Wielkie dzięki za odpowiedź - trochę się uspokoiłem Wieko się wybrzuszyło od ciśnienia gazu w środku... zamiast wrzątku stosowałem pirosiarczyn sodu.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        PS - możliwość zajrzenia dotyczy burzliwej, na cichą szczelność jest obowiązkowa.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Mihai
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 186

          #5
          U siebie zamykam prawie szczelnie i zostawiając mały fragment nie dociśnięty, a jak się za bardzo wybrzusza to poprostu naciskam na wieko i gaz szparką ulata.

          Comment

          • wesolcmg
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 78

            #6
            Witam.
            Właśnie także robię piwo z gotowca pierwszy raz i mam obawy.
            W czwartek wieczorem przygotowałem wszytko i dodałem drożdże. W piątek rano a nawet w nocy słyszałem już bulgotanie jednak dziś niedziela i stop. Chociaż cały czas często bulgotało.
            foto_rurki_ferm...
            Temperatura wahała się w łazience 22-25 a brewkit to COOPERS LAGER
            To koniec fermentacji czy teraz raz na kilka godzin bulgotnie? czy też się spie....
            Pozdrawiam

            Comment

            • walec
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.02
              • 193

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam.
              Właśnie także robię piwo z gotowca pierwszy raz i mam obawy.
              W czwartek wieczorem przygotowałem wszytko i dodałem drożdże. W piątek rano a nawet w nocy słyszałem już bulgotanie jednak dziś niedziela i stop. Chociaż cały czas często bulgotało.
              foto_rurki_ferm...
              Temperatura wahała się w łazience 22-25 a brewkit to COOPERS LAGER
              To koniec fermentacji czy teraz raz na kilka godzin bulgotnie? czy też się spie....
              Pozdrawiam
              Bardzo możliwe że to już koniec, ja też zaczynałem od Cooper'sów i te ichnie drożdże potrafiły się w dwa-trzy dni uwinąć. Sprawdź BLG, o ile zjechało od początku?

              Comment

              • zgon81
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.06
                • 14

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
                Witam.
                Właśnie także robię piwo z gotowca pierwszy raz i mam obawy.
                W czwartek wieczorem przygotowałem wszytko i dodałem drożdże. W piątek rano a nawet w nocy słyszałem już bulgotanie jednak dziś niedziela i stop. Chociaż cały czas często bulgotało.
                foto_rurki_ferm...
                Temperatura wahała się w łazience 22-25 a brewkit to COOPERS LAGER
                To koniec fermentacji czy teraz raz na kilka godzin bulgotnie? czy też się spie....
                Pozdrawiam
                Hej!
                Ja również postawiłem kadź fermentacyjną w łazience - zacząłem w czwartek ok. godz 13. Moje piwko to Coopers European Lager i trzymam je w temperaturze 21-23 stopnie. Drożdże wrzuciłem przeprowadzając wcześniej rehydratację aby odrobinę przyśpieszyć cały proces. Dzisiaj rano wypuściłem CO2 i znowu się wybrzuszyło - więc mogę uznać że fermentacja nadal trwa. Sprawdź czy twój pojemnik jest na pewno szczelnie zamknięty - upewnij się czy CO2 nie wylatuje gdzieś bokiem zamiast przez rurkę. Z drugiej strony jeżeli masz wyższą temperaturę, zrobiłeś rehydratację i miałeś świeże drożdże to całkiem możliwe, że poszło tak szybko... Najlepiej zrób tak jak kolega walec napisał - sprawdź BLG...

                Comment

                • wesolcmg
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 78

                  #9
                  Jeśli "rehydratacja" to wrzucenie drożdży do wody o temp. 21-27st.C a po namnożeniu do brzeczki, to tak zrobiłem.
                  Jeżeli cały czas bulgotało to dlaczego teraz dopiero miałoby się gdzieś ulatniać
                  Poza tą sprawą to przed spuszczaniem przez kranik do pomiaru BLG to zdezynfekować kranik?

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Poczekajcie z butelkowaniem minimum tydzień od warzenia. Najlepiej byłoby przelać na cichą i potrzymać trochę dłużej.
                    Last edited by Seta; 2010-11-14, 13:55.

                    Comment

                    • wesolcmg
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 78

                      #11
                      Właśnie coś się bujnęło trochę docisnąłem pokrywę ale nie wiem czy to właśnie pomogło albo za krótko czekałem za bulgotem tu zamieściłem filmik jak to powoli idzie
                      powolny_bulgotnik

                      Comment

                      • wesolcmg
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 78

                        #12
                        poza tym w rurce nie wlewałem wody do połowy tylko mniej żeby miało lżej do pchania jak będzie końcówka fermentacji.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Brak "pukania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Fermentacja się kończy kiedy balling nie zmienia się przez dwie doby. Poza tym "bycie w wiadrze" to także klarowanie się piwa.

                          Comment

                          • wesolcmg
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.10
                            • 78

                            #14
                            Znaczy się, lepiej poczekać te 6-dni razem i dopiero sprawdzić BLG czy co dzień teraz sprawdzać?

                            Comment

                            • zgon81
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.06
                              • 14

                              #15
                              Dzisiaj po południu pokrywka przestała się wybrzuszać, wziąłem chochelkę, wyparzyłem i sprawdziłem BLG - wyszło ok. 3,5 (w 20 st C). Zamierzam sprawdzić jutro i pojutrze jakie jest BLG - jeśli przestanie spadać to przeleje na cichą na tydzień i wtedy dopiero zabutelkuję...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X