Witam,
przygotowuję moje pierwsze piwo z gotowca - kupiłem zestaw startowy z Centrum Piwowarstwa (PuchMistrz Eko). Oczywiście jestem początkujący i przeczytałem większość forum browar.biz ale nie znalazłem informacji jak ma być zamknięty pojemnik podczas fermentacji burzliwej. W zestawie nie ma rurki fermentacyjnej więc przyjąłem, że pojemnik nie może być zbyt szczelnie zamknięty bo może wybuchnąć Pomimo lekkiego rozszczelnienia wieko i tak jest na maksa wybrzuszone... Proszę poradźcie co mam robić - spuszczać co jakiś czas CO2 (otwierając wieko) czy zostawić tak jak jest?
Pozdrawiam wszystkich!
przygotowuję moje pierwsze piwo z gotowca - kupiłem zestaw startowy z Centrum Piwowarstwa (PuchMistrz Eko). Oczywiście jestem początkujący i przeczytałem większość forum browar.biz ale nie znalazłem informacji jak ma być zamknięty pojemnik podczas fermentacji burzliwej. W zestawie nie ma rurki fermentacyjnej więc przyjąłem, że pojemnik nie może być zbyt szczelnie zamknięty bo może wybuchnąć Pomimo lekkiego rozszczelnienia wieko i tak jest na maksa wybrzuszone... Proszę poradźcie co mam robić - spuszczać co jakiś czas CO2 (otwierając wieko) czy zostawić tak jak jest?
Pozdrawiam wszystkich!
Comment