Jeśli przelewasz na cichą, to spokojnie możesz to już jutro zrobić.
Pierwsze piwo - obawy dotyczące fermentacji
Collapse
X
-
Skoro i tak czekasz (masz czekać) tydzień na butelkowanie, to po co te nerwy?
Spokój grabarza, wszystko będzie dobrze. W brewkicie tak naprawdę to nie ma co spieprzyć (chyba że przez nieprzestrzeganie sterylności, ale to na fermentację nie wpływa zbytnio)Comment
-
Comment
-
ok, to też tak zrobiea ile zostawić brzeczki w garze po chmieleniu?:> ,czy mieszać mam w czasie gotowania chmielu?
(używam muślinowych siateczek na chmiel) , i jeszcze jedno: czy zlewać to przez rurke igielitową czy moze lepiej prześcieradło założyć na fermentator i przelać przez niego z gara wprost do fermentatora.?
Comment
-
Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.Comment
-
mam 2 bez kranika tyle ze w tym jednym kończy mi się "kwasić" poprzednia warka, bo wyczuwalny jest mały kwasik i teraz jest na cichej, bo słyszałem ze po butelkowaniu i po leżakowaniu ten kwasik moze lekko zaniknąc. To teraz najwyżej jak mi radzą od razu zleje do bez kranika do chłodzenia( i w tym potem odbędzie się burzliwa) a potem zleje do drugiego bez kranika gdzie kończy juz mi sie cichaComment
-
Ja osobiście chłodzę w garnku, a dopiero potem przelewam (dekantuję wężykiem) do fermentora. Dzięki temu w garze zostają mi osady, które wytrąciły się podczas chłodzenia, a jednocześnie przelewając napowietrzam brzeczkę tuż przed dodaniem drożdży.
Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.
Pewnie dopóki nie załatwię sobie kolejnego fermentora, to będę robił burzliwą w bezkranikowym, dekantował do warzelnego gara (wysterylizowanego!), mył fermentor i z powrotem do niego na cichą. Choć chyba prościej będzie kupić kolejnyComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
-
Channel: Czechy
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Mam pytanie, aktualnie fermentuje mi się moje pierwsze piwko. Wybrałem Gozdawe Special Bitter. Fermentor stoi ocieplony na strychu, stoi na kocu, owinięty karimatą i kocami. Temperatura powietrza dziś na strychu spadła do 11 stopni. Fermentor utrzymuje teraz ok 18.5 stopnia. Intensywnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment