Pierwsze piwo - obawy dotyczące fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Jeśli przelewasz na cichą, to spokojnie możesz to już jutro zrobić.

    Comment

    • wesolcmg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 78

      #17
      Mam zamiar do butelek. Teraz znowu nie pracuje

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg
        Mam zamiar do butelek. Teraz znowu nie pracuje
        Skoro i tak czekasz (masz czekać) tydzień na butelkowanie, to po co te nerwy?

        Spokój grabarza, wszystko będzie dobrze. W brewkicie tak naprawdę to nie ma co spieprzyć (chyba że przez nieprzestrzeganie sterylności, ale to na fermentację nie wpływa zbytnio)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Brak "pukania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Fermentacja się kończy kiedy balling nie zmienia się przez dwie doby.
          Seta, weź to gdzieś umieść na honorowym miejscu w poradniku kołyskowym, bo przez ostatni tydzień ta informacja już ładnych kilka razy w różnych tematach była zamieszczana, a tu ciągle bulka i nie bulka....
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Dziubson
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 93

            #20
            a mam pytanie, fermentacja burzliwa odbywa się w tym samym pojemniku fermentacyjnym co chłodzenie? czy trzeba przelewać do innego??:>

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Może być ten sam. Chociaż ja np chłodzę w garze, więc wygodniej mi przelać...

              Comment

              • Dziubson
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 93

                #22
                aa i bym zapomniał. Po chmieleniu przelewamy brzeczke do fermentatora z kranikiem czy bez?:>
                Poszę od odpowiedź na to pytanie i pytanie wyżej zadane
                Z góry dziękuję!

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #23
                  Ja chłodzę w fermentorze, w którym jest burzliwa.

                  Comment

                  • Dziubson
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 93

                    #24
                    ok, to też tak zrobie a ile zostawić brzeczki w garze po chmieleniu?:> ,czy mieszać mam w czasie gotowania chmielu? (używam muślinowych siateczek na chmiel) , i jeszcze jedno: czy zlewać to przez rurke igielitową czy moze lepiej prześcieradło założyć na fermentator i przelać przez niego z gara wprost do fermentatora.?

                    Comment

                    • toto
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.12
                      • 949

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson
                      a mam pytanie, fermentacja burzliwa odbywa się w tym samym pojemniku fermentacyjnym co chłodzenie? czy trzeba przelewać do innego??:>
                      Ja osobiście chłodzę w garnku, a dopiero potem przelewam (dekantuję wężykiem) do fermentora. Dzięki temu w garze zostają mi osady, które wytrąciły się podczas chłodzenia, a jednocześnie przelewając napowietrzam brzeczkę tuż przed dodaniem drożdży.
                      Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.

                      Comment

                      • Dziubson
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 93

                        #26
                        mam 2 bez kranika tyle ze w tym jednym kończy mi się "kwasić" poprzednia warka, bo wyczuwalny jest mały kwasik i teraz jest na cichej, bo słyszałem ze po butelkowaniu i po leżakowaniu ten kwasik moze lekko zaniknąc. To teraz najwyżej jak mi radzą od razu zleje do bez kranika do chłodzenia( i w tym potem odbędzie się burzliwa) a potem zleje do drugiego bez kranika gdzie kończy juz mi sie cicha

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto
                          Ja osobiście chłodzę w garnku, a dopiero potem przelewam (dekantuję wężykiem) do fermentora. Dzięki temu w garze zostają mi osady, które wytrąciły się podczas chłodzenia, a jednocześnie przelewając napowietrzam brzeczkę tuż przed dodaniem drożdży.
                          Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.
                          Ja mam niestety tylko dwa i chyba ostatni raz robiłem fermentację z kranikiem - właśnie syn sobie upuścił z pół litra na podłogę, bo go kranik zaciekawił

                          Pewnie dopóki nie załatwię sobie kolejnego fermentora, to będę robił burzliwą w bezkranikowym, dekantował do warzelnego gara (wysterylizowanego!), mył fermentor i z powrotem do niego na cichą. Choć chyba prościej będzie kupić kolejny

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson
                            tyle ze w tym jednym kończy mi się "kwasić" poprzednia warka, bo wyczuwalny jest mały kwasik i teraz jest na cichej, bo słyszałem ze po butelkowaniu i po leżakowaniu ten kwasik moze lekko zaniknąc.
                            Ten mały kwasik to pewnie zapach fermentującego piwa

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • dadek
                              Czechy, Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
                              dadek
                              Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
                              2022-10-02, 03:57
                            • Daray
                              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                              Daray
                              Dzień dobry,

                              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                              2023-03-13, 20:01
                            • VidiBob
                              Piana a brak wyraźnej fermentacji
                              VidiBob
                              Dzień dobry,
                              zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                              2022-05-19, 14:36
                            • ewemarkam
                              Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji
                              ewemarkam
                              Witam.
                              Mam pytanie, aktualnie fermentuje mi się moje pierwsze piwko. Wybrałem Gozdawe Special Bitter. Fermentor stoi ocieplony na strychu, stoi na kocu, owinięty karimatą i kocami. Temperatura powietrza dziś na strychu spadła do 11 stopni. Fermentor utrzymuje teraz ok 18.5 stopnia. Intensywnie...
                              2017-11-20, 08:43
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...