Jeśli przelewasz na cichą, to spokojnie możesz to już jutro zrobić.
Pierwsze piwo - obawy dotyczące fermentacji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedziMam zamiar do butelek. Teraz znowu nie pracuje
Spokój grabarza, wszystko będzie dobrze. W brewkicie tak naprawdę to nie ma co spieprzyć (chyba że przez nieprzestrzeganie sterylności, ale to na fermentację nie wpływa zbytnio)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziBrak "pukania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Fermentacja się kończy kiedy balling nie zmienia się przez dwie doby.
Comment
-
-
ok, to też tak zrobie a ile zostawić brzeczki w garze po chmieleniu?:> ,czy mieszać mam w czasie gotowania chmielu? (używam muślinowych siateczek na chmiel) , i jeszcze jedno: czy zlewać to przez rurke igielitową czy moze lepiej prześcieradło założyć na fermentator i przelać przez niego z gara wprost do fermentatora.?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzia mam pytanie, fermentacja burzliwa odbywa się w tym samym pojemniku fermentacyjnym co chłodzenie? czy trzeba przelewać do innego??:>
Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.
Comment
-
-
mam 2 bez kranika tyle ze w tym jednym kończy mi się "kwasić" poprzednia warka, bo wyczuwalny jest mały kwasik i teraz jest na cichej, bo słyszałem ze po butelkowaniu i po leżakowaniu ten kwasik moze lekko zaniknąc. To teraz najwyżej jak mi radzą od razu zleje do bez kranika do chłodzenia( i w tym potem odbędzie się burzliwa) a potem zleje do drugiego bez kranika gdzie kończy juz mi sie cicha
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziJa osobiście chłodzę w garnku, a dopiero potem przelewam (dekantuję wężykiem) do fermentora. Dzięki temu w garze zostają mi osady, które wytrąciły się podczas chłodzenia, a jednocześnie przelewając napowietrzam brzeczkę tuż przed dodaniem drożdży.
Jeżeli masz 2 fermentory bez kranika, to użyj ich i do cichej i do burzliwej, a ten z kranikiem tylko do rozlewu. Jeżeli masz tylko jeden z kranikiem i jeden bez, to możesz użyć kranikowy do burzliwej, bezkranikowy do cichej i kranikowy do rozlewu.
Pewnie dopóki nie załatwię sobie kolejnego fermentora, to będę robił burzliwą w bezkranikowym, dekantował do warzelnego gara (wysterylizowanego!), mył fermentor i z powrotem do niego na cichą. Choć chyba prościej będzie kupić kolejny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzityle ze w tym jednym kończy mi się "kwasić" poprzednia warka, bo wyczuwalny jest mały kwasik i teraz jest na cichej, bo słyszałem ze po butelkowaniu i po leżakowaniu ten kwasik moze lekko zaniknąc.
Comment
-
Comment