Weizen zacierany i pytań kilka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mentosik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 22

    Weizen zacierany i pytań kilka

    Witam
    Ucieszony efektami piwka z ekstraktu, postanowiłem przejść na nieco wyższy poziom produkcji. Kupiłem weizena.
    Jako, że jestem szczęśliwym posiadaczem śrutownika (porkert), ześrutowałem słody. Ustawiłem śrutownik tak, aby w efekcie uzyskać ziarnistość kaszy gryczanej i ładne, niezniszczone łuski. Wszystko poszło chyba zbyt łatwo, bo proces śrutowania zajął mi jakieś 15min (ręcznie, bez używania wiertarki). Gdzieś znalazłem zdjęcia jak to ma wyglądać i po porównaniu efektów mojej pracy wyszło, że jest ok.
    Zacieranie z dekokcyjne, filtracja nadzwyczaj szybka - jakieś ~30min, nic się nie zapychało, a wolno kranik ustawiłem. Filtrowałem wkładem filtracyjnym z BA. I tutaj zaczęły się schody : brzeczka po filtracji miała tylko 6blg - miało wyjść 12 (nie wiem ile dokładnie wyszło litrów). Domyślam się, że gdzieś popełniłem błąd - albo źle ześrutowałem, albo coś nie tak z filtracją. Sam proces warzenia i utrzymywanie temperatur był ok. Przed dodaniem chmielu pogotowałem brzeczkę jakąś godzinę aby odparować trochę wody i czym samym zwiększyć gęstość. Czy na tym etapie już popsułem piwo?
    Następnie dodałem załączony chmiel i gotowałem następną godzinę. Po przelaniu do fermentora wyszło mi 20l, 10blg. Trochę mniej blg niż powinno, no ale ok - będzie bardziej wodniste czy coś Fermentacja śliczna, co 5 sekund bąbel z rurki. I wszystko było by pięknie, ale przestało bąbelkować po 2 dniach (drożdże wb-06). Otworzyłem, sprawdziłem cukier - 2blg. Zamieszałem trochę fuski z dna, żeby sprawdzić, czy na pewno drożdże skończyły pracę. po dniu nic się nie ruszyło - bo w sumie co ma się ruszyć jak i tak jest tylko 2blg
    Przeniczniak, więc nie wiem czy zlać na cichą czy butelkować? dekantować nie będę bo lubię drożdże w butelce i piwko ma być mętne jak na przeniczniaka przystało. Wyjdzie coś z tego w ogóle? w smaku nie powala, ale nie jest kwaśne czyli niby ok.
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #2
    Podałeś, że ześrutowałeś słód do wielkości porównywalnej z kaszą gryczaną - przy tak grubej śrucie nie da się uzyskać dobrej wydajności.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Te drożdże są szybkie, ale lubią dojeść głębiej niż 2blg. Ja bym potrzymał pełen tydzień na burzliwej, ewentualnie zlać na cichą.
      A z wydajnością - Bogdan Ci odpowiedział. Pierwszy słód było sobie zamówić ześrutowany, żeby mieć "wzornik".
      Last edited by Seta; 2010-11-14, 20:37.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
        Przeniczniak, więc nie wiem czy zlać na cichą czy butelkować? dekantować nie będę bo lubię drożdże w butelce i piwko ma być mętne jak na przeniczniaka przystało. Wyjdzie coś z tego w ogóle? w smaku nie powala, ale nie jest kwaśne czyli niby ok.
        Zastanawia mnie, co masz na myśli pisząc, że dekantować nie będziesz? Chcesz cały ten syf z burzliwej wlać do butelek? Nie polecam Będą pływać potem jakieś resztki, apetycznie to nie wygląda. Jeżeli nie zrobisz cichej, to drożdży i tak będzie w bród. Nawet po cichej jest ich wystarczająco dużo by porządnie zmętnić weizena - w końcu mnożą się skubane, jak im wrzucisz szamę na refermentację

        Co do wydajności to cieniutko. Nawet jeżeli trochę za grubo ześrutowałeś słód, dekokcja powinna pomóc. U mnie na dekokcji nigdy poniżej 70% nie zeszło. Z doświadczenia wiem, że na zestawach z CP zakładany balling wychodzi z ledwo 60% wydajnością. Może oprócz za grubej śruty źle wysładzałeś?

        Piwko wyjdzie tak czy siak nieźle Nie martw się!

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mentosik
          stawiłem śrutownik tak, aby w efekcie uzyskać ziarnistość kaszy gryczanej i ładne, niezniszczone łuski
          To nawet trudno nazwać śrutowaniem. W prawidłowo ześrutowanym słodzie śruty grubej między 1,3mm a 1,0mm nie powinno być więcej niż 20%. Śruty drobne (łącznie) o granulacji między 0,25 a 1,0mm powinny stanowić 50-55%, a mąki poniżej 0,25mm powinno być 15-20%. W słodzie jęczmiennym łuska stanowi 15-18%.
          Oczywiście jeżeli filtrujesz dziurawym wiadrem (to chyba to jest wkład filtracyjny z BA) to tak drobne śrutowanie może być sporym problemem, ale tak grube jak Ty zrobiłeś może przypadkiem wymagać podwójnej ilości słodów.

          Comment

          • Mumin_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.10
            • 109

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
            brzeczka po filtracji miała tylko 6blg [...] Po przelaniu do fermentora wyszło mi 20l, 10blg.
            Żeby dostać 20 litrów 10Blg brzeczki nastawnej, to brzeczki przedniej 6Blg musiałbyś mieć 33,3 litra. Nie wierzę, że nawet przez dwie godziny gotowania odparowałeś ponad 13 litrów. Raczej zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze.

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
              Żeby dostać 20 litrów 10Blg brzeczki nastawnej, to brzeczki przedniej 6Blg musiałbyś mieć 33,3 litra. Nie wierzę, że nawet przez dwie godziny gotowania odparowałeś ponad 13 litrów. Raczej zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze.
              Prawdopodobnie pomiar blg w zbyt wysokiej temperaturze (nieschłodzona próbka)

              Comment

              • mentosik
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.09
                • 22

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                Prawdopodobnie pomiar blg w zbyt wysokiej temperaturze (nieschłodzona próbka)
                próbka schłodzona. Pomiar był dobry. Mierzyłem kilka razy bo nie wierzyłem własnym oczom, kalibracja była ok.

                co do śrutowania to fakt, przeczesałem trochę tematów i rzeczywiście doszedłem do wniosku, że trochę za grubo śrutowałem. Sugerowałem się zdjęciami z tematu Elroya. Trochę mi się w głowie źle zapamiętało jak to dokładnie miało wyglądać Z kolei w poradnikach wyczytałem, że do przeniczniaków lepiej jest śrutować bardziej mącznie. Jestem w trakcie lektury więc jeszcze nie wiem dlaczego

                Dziękuję za zainteresowanie tematem, uwzględnię wasze dobre rady. Piwko jednak zleje na cichą, choćby po to, żeby pozbyć się fusków, bo nie dekantowałem osadów gorących tylko przelałem całą zawartość gara do fermentora (oczywiście bez chmielin).

                Tak przy okazji, chciałbym się zapytać o co chodzi z tą wydajnością ?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  #9
                  pSZenica, w mordę jeża!
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    W jakiej ilości wody zacierane i jaką ilością wysładzane?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mentosik
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.09
                      • 22

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      pSZenica, w mordę jeża!
                      szkoda jeża, literówka - przepraszam

                      zacierane w 12L (3l wody na 1kg słodu). Wysładzanie 13L. Tak czy siak wyszło 20L. Nie ma co dalej kombinować, wina śrutowania i drożdże szybko szamają. Następne będzie z orkiszowe (mam nadzieje tylko jakiś przepis znaleźć) do którego bardziej się przyłożę i jestem przekonany, że wszystko pójdzie dobrze. Jeśli jednak nie, to oczywiście wypłaczę się na forum

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak przy okazji, chciałbym się zapytać o co chodzi z tą wydajnością ?
                        Słowo "wydajność" znasz?
                        Z tego zestawu powinieneś otrzymać przynajmniej 20l 12blg, a Ty otrzymałeś prawie 20% mniej, więc miałeś (bardzo) słabą wydajność.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Mumin_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.10
                          • 109

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
                          zacierane w 12L (3l wody na 1kg słodu). Wysładzanie 13L. Tak czy siak wyszło 20L.

                          próbka schłodzona. Pomiar był dobry. Mierzyłem kilka razy bo nie wierzyłem własnym oczom, kalibracja była ok.
                          Miałeś 25l wody, z czego jakieś 3-4litry zostały w wysłodzinach. Po gotowaniu zostało Ci 20l brzeczki nastawnej 10Blg. Czyli przedniej miałeś max 22litry. Więc MUSIAŁO być ok. 9Blg. Dziewięć. Nie ma szans (fizycznie, matematycznie ani chemicznie) na sześć. A jeśli było 6, to na końcu nie mogło być 10 tylko max 7.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Gotował 2 /dwie / godziny! Mogło być 6 blg na początku.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              No, chyba 6blg to jednak nie mogło być. Bo spadek z 6 na 10 oznacza że musiało być na początku przeszło 33l (jaki masz gar?), a Mentosik pisze, że łącznie z wysładzaniem użył tylko 25l.
                              Z drugiej strony to ok 10-20% wody zostaje w młócie więc to 25l i tak nie dałoby aż 20l po dwóch godzinach chmielenia...
                              Jakieś te liczby niedopasowane...
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X