Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
Weizen zacierany i pytań kilka
Collapse
X
-
Masz rację.
Faktycznie coś tu nie gra. Nie rozgryziemy tego."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMasz rację.
Faktycznie coś tu nie gra. Nie rozgryziemy tego.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pytanko co do drożdży Duże jest znaczenie jeśli wsype od razu drożdże do fermentatora a nie do szklanki pozostawiając na 20-30 minut?:> i kolejne: Nie mam rurki fermentacyjnej, jak dużą szczelinę mam pozostawić na pokrywce w czasie fermentacji;> Przy mojej 1( i jak na razie jedynej warce) po prostu pokrywka była tylko przykryta, i było bardzo dużo szczelin bo nie dociskałem jej, i oczywiście przykryłem wszystko prześcieradłęm które związałem sznurkiem i efekt? skisło... 1 warka a już porażka. Teraz brzeczka mi się chłodzi i nie wiem jak rano wstać to czy do szklanki drożdże, czy od razu do fermentatora. Najbardziej mnie zastanawia to pytanie z wiązku z tą szczeliną, bo nie chce zebym o 8 wyszedł do szkoły a wracając o godzinie 16 zastał fermentator cały wykipiwały przez to ze było za szczelne;p
Comment
-
-
No chyba ,że tak, wróce dodomu to te drożdże w szklance zrobie i dopiero dodam Kurcze to teraz nie wiem w czym był błąd ze mi skwasiło si ę troche to poprzednie piwo. Mialem prześcieradłem ładnie przykryte i jakaś infekcja się musiała dostać.
Comment
-
-
Po co miał dezynfekować prześcieradło?
Dziubson, a co to znaczy, że skisło - może mylisz zapach fermentującej brzeczki ze skiśnięciem?
Comment
-
-
fermentator dezynfekowałem, ale chyba najwidoczniej za słabo a przescieradla niedezynfekowalem . Tzn pobrałem troche brzeczki po fermantacji burzliwej zdezynfekowanym nabierakiem do piwa i potem sobie spróbowalem, i takie czuć ze jest kwaśne to piwko. A wczoraj zrobiłem pszenne to dezynfekowałem 2 razy fermantator zanim przelałem brzeczke i przescieradło tez godzine przed użyciem zalałem wrzsątkiem i powiesiem zeby sie troche wysuszyła i przy chłodzeniu tez jest cxały czas przykryty fermentator tym przescieradłem jak wróce ze szkoły to wsypę drożdżę do fermentatora, bo juz mam przygotowaną wodę przegotowaną i ostudzoną w kubku zakryta folią zeby zadne bakterie sie nei dostały. Bardzo źle zrobiłem ze tak zostawiłem brzeczke na pastwe losu tak długo?:> bo wczoraj skończyłem chmielenie o jakiejś 16, i tak mi brzeczka przykryta całkeim stoi bez drożdży, bo nie miałem keidy zadać bo teraz aktualnie prowadzę kampanię wyborczą dla ojca;p i musze kleić i rozwieszać plakaty;p
Comment
-
-
Jeśli wszystko dobrze zdezynfekowałeś to nic nie powinno się jej stać. A poprzednia infekcja to pewnie pochodzi z wnętrza fermentora - nawet luźne przykrycie powinno zapobiec infekcjom. Dotychczas zrobiłem 12 warek, za każdym razem luźno przykrywałem fermentory i jeszcze infekcji nie miałemJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
ale chyba mam przyczyne- chyba przez to ze moze jak gorąca brzeczke zlewałem do fermentatora to zaciągałem powietrze ustami przez wąż igielitowy moze tam się wdała? chociaż co prawda piszą ze brzeczka moze sie zarazić jak juz ostygnie , a tam była ledwie co po gotowaniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPo co miał dezynfekować prześcieradło?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzifermentator dezynfekowałem...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzifermentator dezynfekowałem, ale chyba najwidoczniej za słabo a przescieradla niedezynfekowalem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedziTzn pobrałem troche brzeczki po fermantacji burzliwej zdezynfekowanym nabierakiem do piwa i potem sobie spróbowalem, i takie czuć ze jest kwaśne to piwko.
Comment
-
Comment