Weizen zacierany i pytań kilka
Collapse
X
-
Masz rację.
Faktycznie coś tu nie gra. Nie rozgryziemy tego."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pytanko co do drożdżyDuże jest znaczenie jeśli wsype od razu drożdże do fermentatora a nie do szklanki pozostawiając na 20-30 minut?:> i kolejne: Nie mam rurki fermentacyjnej, jak dużą szczelinę mam pozostawić na pokrywce w czasie fermentacji;> Przy mojej 1( i jak na razie jedynej warce) po prostu pokrywka była tylko przykryta, i było bardzo dużo szczelin bo nie dociskałem jej, i oczywiście przykryłem wszystko prześcieradłęm które związałem sznurkiem
i efekt? skisło... 1 warka a już porażka. Teraz brzeczka mi się chłodzi i nie wiem jak rano wstać to czy do szklanki drożdże, czy od razu do fermentatora. Najbardziej mnie zastanawia to pytanie z wiązku z tą szczeliną, bo nie chce zebym o 8 wyszedł do szkoły a wracając o godzinie 16 zastał fermentator cały wykipiwały przez to ze było za szczelne;p
Comment
-
No chyba ,że tak, wróce dodomu to te drożdże w szklance zrobie i dopiero dodamKurcze to teraz nie wiem w czym był błąd ze mi skwasiło si ę troche to poprzednie piwo. Mialem prześcieradłem ładnie przykryte i jakaś infekcja się musiała dostać.
Comment
-
Po co miał dezynfekować prześcieradło?
Dziubson, a co to znaczy, że skisło - może mylisz zapach fermentującej brzeczki ze skiśnięciem?Comment
-
fermentator dezynfekowałem, ale chyba najwidoczniej za słabo a przescieradla niedezynfekowalem . Tzn pobrałem troche brzeczki po fermantacji burzliwej zdezynfekowanym nabierakiem do piwa i potem sobie spróbowalem, i takie czuć ze jest kwaśne to piwko. A wczoraj zrobiłem pszenne to dezynfekowałem 2 razy fermantator zanim przelałem brzeczke i przescieradło tez godzine przed użyciem zalałem wrzsątkiem i powiesiem zeby sie troche wysuszyła i przy chłodzeniu tez jest cxały czas przykryty fermentator tym przescieradłem
jak wróce ze szkoły to wsypę drożdżę do fermentatora, bo juz mam przygotowaną wodę przegotowaną i ostudzoną w kubku zakryta folią zeby zadne bakterie sie nei dostały
. Bardzo źle zrobiłem ze tak zostawiłem brzeczke na pastwe losu tak długo?:> bo wczoraj skończyłem chmielenie o jakiejś 16, i tak mi brzeczka przykryta całkeim stoi bez drożdży, bo nie miałem keidy zadać bo teraz aktualnie prowadzę kampanię wyborczą dla ojca;p i musze kleić i rozwieszać plakaty;p
Comment
-
Jeśli wszystko dobrze zdezynfekowałeś to nic nie powinno się jej stać. A poprzednia infekcja to pewnie pochodzi z wnętrza fermentora - nawet luźne przykrycie powinno zapobiec infekcjom. Dotychczas zrobiłem 12 warek, za każdym razem luźno przykrywałem fermentory i jeszcze infekcji nie miałemJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
ale chyba mam przyczyne- chyba przez to ze moze jak gorąca brzeczke zlewałem do fermentatora to zaciągałem powietrze ustami przez wąż igielitowy moze tam się wdała? chociaż co prawda piszą ze brzeczka moze sie zarazić jak juz ostygnie , a tam była ledwie co po gotowaniu.Comment
-
Przykrywasz nim ferementor zakryty pokrywą, nic się nie dostanie.[/quote]
Kwaśne, czy kwaskowe? Jak nie śmierdzi i jest kwaskowe to wcale nie musi być skwaśniałe - młode piwo może pierwszy raz próbującemu tak smakować.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment