Też źle: ktoś może pomyśleć, że jak będzie 78, to ok. Powinno być o pilnowaniu wysokości temperatur - jakoś to ładnie sformułuję, ale później, teraz nie mam czasu
Też źle: ktoś może pomyśleć, że jak będzie 78, to ok. Powinno być o pilnowaniu wysokości temperatur - jakoś to ładnie sformułuję, ale później, teraz nie mam czasu
To może tak:
Co jest najważniejsze podczas zacierania?
Trzymaj się receptury.
Zacieranie to proces scukrzania skrobi. Odpowiedzialne za to enzymy działają w temperaturach 60-75*C. Należy zacierać tak długo, aż otrzymasz negatywną próbę jodową (najczęściej 60-90 minut).
W żadnym razie nie przekraczaj temperatury 80*C! Dezaktywuje to wszystkie enzymy i skrobia się nie scukrzy. Takie piwo nie będzie nadawało się do picia!
Jak najłatwiej zdezynfekować fermentator?
Dlaczego butelki wybuchają?
Jak pozbyć się chmielu przed fermentacją?
Mam tylko dwa fermentatory - z kranikiem i bez. Który użyć do cichej?
Jak przelać piwo na cichą?
"Śmierdzi z rurki podczas burzliwej, czy to infekcja?"
"Kiedy piwo będzie dobre?"
"Kiedy przelewać na cichą?"
"A w ogóle przelewać na cichą?"
"Po co napowietrzać brzeczkę? Przecież piszą, żeby nie napowietrzać gorącej, co to za różnica?"
"Piro czy OXI, co lepsze?"
To może tak:
W żadnym razie nie przekraczaj temperatury 80*C! Dezaktywuje to wszystkie enzymy i skrobia się nie scukrzy. Takie piwo nie będzie nadawało się do picia!
Albo tak:
Jeśli temperatura w trakcie zacierania wzrośnie do wartości powyżej 75 stopni, enzymy zostaną zdezaktywowane i zacieranie się skończy. Jeśli nastąpi to przed uzyskaniem negatywnej próby jodowej, w brzeczce zostanie skrobia, która wpłynie ujemnie na smak i trwałość piwa. Jeśli taka temperatura zdarzy się przy wsypywaniu słodów do wody zacier nie scukrzy się wcale i nie będzie się nadawa l do dalszej obróbki.
Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-11-16, 16:58.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Moment. Jaka temperatura dezaktywuje alfa-amylazę? Dotąd myślałem, że 80*C. Błąd?
Nie, ale trzeba dmuchać na zimne Wyobraziłam sobie potem pytania: "podgrzałem trochę za bardzo zacier, ale tylko do 79 stopni, to chyba będzie dobrze?" No ale może masz rację - trzeba trzymać się faktów
Q: Co jest złego w sypaniu surowca do refermentacji bezpośrednio do butelek?
A: Są to tak małe ilości, że trudno jest dokładnie odmierzyć jego ilość, jaka ma trafić do butelki - praktycznie nie jest możliwe wsypanie dokładnie "3.5g cukru lub 3.8g glukozy", i tak 40 razy. Z suchym ekstraktem słodowym jest dodatkowy problem, jest on silnie higroskopijny - pewna ilość może oblepić miarkę i na niej zostać zamiast trafić do butelki.
Q: No to jak dodać ten surowiec podczas rozlewu?
A: Najprościej jest przyrządzić niezbyt gęsty syrop, wlać go do fermentora z kranem i następnie zlać do niego piwo, które ma trafić do butelek. Jeżeli ktoś nie jest pewien czy syrop dobrze się wymieszał, można zamieszać płyn odkażonym mieszadłem, uważając przy tym by jak najmniej napowietrzyć piwo.
Q: Jaki syrop jest "niezbyt gęsty", czyli kiedy jest za gęsty?
A: Mądrość ludowa podaje, żeby rozpuszczać cukier co najmniej w 0.2l wody.
Q: Co jest złego w sypaniu surowca do refermentacji bezpośrednio do butelek?
A: Są to tak małe ilości, że trudno jest dokładnie odmierzyć jego ilość, jaka ma trafić do butelki - praktycznie nie jest możliwe wsypanie dokładnie "3.5g cukru lub 3.8g glukozy",
Browar to nie apteka.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
No to nie ma sensu nawet pisać, żeby się trzymali instrukcji, piwo i tak im wyjdzie dobre. 2*C w jedną czy drugą stronę, co za różnica że będzie słodsze? 3g cukru czy 5g cukru do refermentacji? A co to za problem, że pale ale pieni się jak weizen? Parę butelek wybuchnie? Oj-waj, stoją w piwnicy, nikomu nic się nie stanie.
Browar to nie apteka, ale też nie śmietnik. Nie ma sensu się zabijać o dziesiąte części grama, ale jak się chce coś zrobić dobrze, to wypadałoby się chociaż postarać.
Tylko, że to ma być poradnik dla początkujących. Żeby wyliczyć dokładną ilość surowca trzeba użyć kalkulatora, a to juz ustaliliście, że dla początkujących jest za trudny. Bądźcie konsekwentni.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Comment