Warząc piwo posiadasz chyba środki do dezynfekcji, wystarczy cukromierz zalać tym środkiem w jakimś pojemniku. Odradzam użycie wrzątku, szkło może pęknąć, ponadto gdzieś czytałem (nie pamiętam źródła), że duże zmiany temperatury mogą doprowadzić do rozkalibrowania cukromierza.
FAQ piwowarski - dyskusja
Collapse
X
-
Spirytus, mocny bimber - jak ktoś nie ma despreja czy czegoś w tym stylu.Comment
-
Dziękuję za porady.
Mam jeszcze jeden nurtujący mnie temat (jako początkującego piwowara), a mianowicie przelewanie. Chodzi mi konkretnie o zlewanie piwa po burzliwej fermentacji do drugiego fermentora (albo na cichą, albo do wymieszania z dosładzaczem i rozlewu).
Z tego co wyczytałem na forum polecane jest przelewanie przez rurkę/wężyk aby zbytnio nie napowietrzyć piwa.
Jednak w przypadku wężyka istnieją (szczególnie dla początkujących) dodatkowe zagrożenia zakażeniem - niedokładnie zdesynfekowana rurka, zaciąganie ustami.
Czy jednorazowe przelanie piwa z jednego pojemnika do drugiego metodą "grawitacyjną", czyli przechylamy fermentor i lejemy delikatnie do drugiego będzie miało wpływ na późniejszy smak piwa?
Czy ktoś ma w tym temacie konkretne doświadczenia poza ogólnie panującą opinią?
Pozdrawiam.Comment
-
-
W smaku na pewno są jakieś różnice, tlen na tym etapie jest wrogiem piwa!!! Ale czy będziesz w stanie te różnice wyłapać to już ciężko powiedzieć...Jeśli tak bardzo boisz się przelewania przez rurkę to lej delikatnie z pojemnika do nowego pojemnika najlepiej po ściance, żeby ten kontakt z tlenem ograniczyć do minimumComment
-
Czy jednorazowe przelanie piwa z jednego pojemnika do drugiego metodą "grawitacyjną", czyli przechylamy fermentor i lejemy delikatnie do drugiego będzie miało wpływ na późniejszy smak piwa?
Czy ktoś ma w tym temacie konkretne doświadczenia poza ogólnie panującą opinią?
Pozdrawiam.
Ten post i następny. Kilka wcześniejszych też coś wyjaśni.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-12-01, 13:53."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Temat rurki fermentacyjnej powraca jak bumerang. Wydaje mi się, że warto mocniej zaakcentować okoliczności, kiedy warto jej używać i wyraźnie napisać, że w normalnych warunkach (fermentacja pod ciągłym nadzorem, jak to u początkujących) jest całkowicie zbędna.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment