FAQ piwowarski - dyskusja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #61
    Warząc piwo posiadasz chyba środki do dezynfekcji, wystarczy cukromierz zalać tym środkiem w jakimś pojemniku. Odradzam użycie wrzątku, szkło może pęknąć, ponadto gdzieś czytałem (nie pamiętam źródła), że duże zmiany temperatury mogą doprowadzić do rozkalibrowania cukromierza.

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #62
      bogdan62 - takiej odpowiedzi oczekiwałem - dzięki.
      Podsumowując - sterylizacja cukromierza powinna się odbywać "na zimno".
      Czy ktoś ma inne zdanie bądź doświadczenia?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #63
        Popieram Bogdana - nie ryzykowałbym wrzątku.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #64
          Spirytus, mocny bimber - jak ktoś nie ma despreja czy czegoś w tym stylu.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • AndrewZG
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.08
            • 261

            #65
            Dziękuję za porady.
            Mam jeszcze jeden nurtujący mnie temat (jako początkującego piwowara), a mianowicie przelewanie. Chodzi mi konkretnie o zlewanie piwa po burzliwej fermentacji do drugiego fermentora (albo na cichą, albo do wymieszania z dosładzaczem i rozlewu).
            Z tego co wyczytałem na forum polecane jest przelewanie przez rurkę/wężyk aby zbytnio nie napowietrzyć piwa.
            Jednak w przypadku wężyka istnieją (szczególnie dla początkujących) dodatkowe zagrożenia zakażeniem - niedokładnie zdesynfekowana rurka, zaciąganie ustami.
            Czy jednorazowe przelanie piwa z jednego pojemnika do drugiego metodą "grawitacyjną", czyli przechylamy fermentor i lejemy delikatnie do drugiego będzie miało wpływ na późniejszy smak piwa?
            Czy ktoś ma w tym temacie konkretne doświadczenia poza ogólnie panującą opinią?
            Pozdrawiam.

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #66
              Jak przelewasz z burzliwej, to na dole masz osad z drożdży (martwych), przechylając fermentor wzburzasz i lejesz też te śmieci.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #67
                Przelewałem w ten sposób i raczej niczego negatywnego się nie doszukałem, ale na codzień używam rurki.
                Edit: osad wzburza się w małym stopniu (zależy od flokulacji drożdży), wszystko i tak osiądzie na cichej.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-01, 11:03.

                Comment

                • AndrewZG
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.08
                  • 261

                  #68
                  Do tej pory przelewałem raz (robię z gotowców) i nic się nie wzburzyło - delikatnie zlałem wszystko znad osadu.

                  Comment

                  • gubik
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.06
                    • 111

                    #69
                    W smaku na pewno są jakieś różnice, tlen na tym etapie jest wrogiem piwa!!! Ale czy będziesz w stanie te różnice wyłapać to już ciężko powiedzieć...Jeśli tak bardzo boisz się przelewania przez rurkę to lej delikatnie z pojemnika do nowego pojemnika najlepiej po ściance, żeby ten kontakt z tlenem ograniczyć do minimum

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                      Czy jednorazowe przelanie piwa z jednego pojemnika do drugiego metodą "grawitacyjną", czyli przechylamy fermentor i lejemy delikatnie do drugiego będzie miało wpływ na późniejszy smak piwa?
                      Czy ktoś ma w tym temacie konkretne doświadczenia poza ogólnie panującą opinią?
                      Pozdrawiam.

                      Ten post i następny. Kilka wcześniejszych też coś wyjaśni.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-12-01, 13:53.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #71
                        Temat rurki fermentacyjnej powraca jak bumerang. Wydaje mi się, że warto mocniej zaakcentować okoliczności, kiedy warto jej używać i wyraźnie napisać, że w normalnych warunkach (fermentacja pod ciągłym nadzorem, jak to u początkujących) jest całkowicie zbędna.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • corrado
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.05
                          • 30

                          #72
                          Ale wiesz, ludzie lubią jak coś "bulka"

                          Comment

                          • p0p0
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.07
                            • 35

                            #73
                            Brakuje kilku FAQ o bulkaniu, rurce i szczelności fermentora

                            Comment

                            • TTOP
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.03
                              • 449

                              #74
                              I stwierdziłeś, że to tak ważne, żeby odkopać temat z 2010 roku?

                              Comment

                              • p0p0
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.07
                                • 35

                                #75
                                Link mnie tu zaprowadził, to nie moja wina, a nie mam zwyczaju patrzeć na daty

                                Czyli ten przyklejony FAQ zatrzymał się w 2010 i już nie ma nic do dodania?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...