Witam.
Skoro temat odkopany, to chciałbym zadać jedno pytanko:
Jako że jestem początkujący (i swoją przygodę z "domowym piwem" rozpocząłem od brewkitów), chciałbym wiedzieć czym różnią się (prócz barwy EBC) płynne ekstrakty słodowe WES - jasny, ciemny, pszeniczny i bursztynowy - i do jakich rodzajów piw się poszczególne nadają. Np. czy teoretycznie można zastosować ciemny WES do np. Lagera.
Staram się sporo wertować forum i wyczytałem, że żeby otrzymać lepsze gatunkowo piwo doświadczeni użytkownicy polecają ekstrakt słodowy zamiast cukru i glukozy - stąd właśnie moje pytanie
Jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu, proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego wątku oraz o info.
pozdrawiam
Skoro temat odkopany, to chciałbym zadać jedno pytanko:
Jako że jestem początkujący (i swoją przygodę z "domowym piwem" rozpocząłem od brewkitów), chciałbym wiedzieć czym różnią się (prócz barwy EBC) płynne ekstrakty słodowe WES - jasny, ciemny, pszeniczny i bursztynowy - i do jakich rodzajów piw się poszczególne nadają. Np. czy teoretycznie można zastosować ciemny WES do np. Lagera.
Staram się sporo wertować forum i wyczytałem, że żeby otrzymać lepsze gatunkowo piwo doświadczeni użytkownicy polecają ekstrakt słodowy zamiast cukru i glukozy - stąd właśnie moje pytanie
Jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu, proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego wątku oraz o info.
pozdrawiam
Comment