FAQ piwowarski - dyskusja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JURIJ_77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 1

    #76
    Witam.

    Skoro temat odkopany, to chciałbym zadać jedno pytanko:

    Jako że jestem początkujący (i swoją przygodę z "domowym piwem" rozpocząłem od brewkitów), chciałbym wiedzieć czym różnią się (prócz barwy EBC) płynne ekstrakty słodowe WES - jasny, ciemny, pszeniczny i bursztynowy - i do jakich rodzajów piw się poszczególne nadają. Np. czy teoretycznie można zastosować ciemny WES do np. Lagera.

    Staram się sporo wertować forum i wyczytałem, że żeby otrzymać lepsze gatunkowo piwo doświadczeni użytkownicy polecają ekstrakt słodowy zamiast cukru i glukozy - stąd właśnie moje pytanie

    Jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu, proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego wątku oraz o info.

    pozdrawiam

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #77
      Każdy styl piwa ma określone parametry:
      - kolor
      - poziom nachmielenia
      - i wiele innych
      Tu zobacz jakie są te parametry i odpowiedz sobie czy można zrobić ciemnego lagera?

      Polskie tłumaczenie stylów piw wg Beer Judge Certification Program Wersja oryginalna tutaj.
      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-11-29, 19:11.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #78
        Nie będziesz wysyłać piw na konkursy to nikt sie nie przyczepi
        Poważnie to "wolnoć Tomku w swoim domku" co sobie uwarzysz to Twoje
        Różnią sie teoretycznie składem, z doświadczenia napiszę że nawet WES jasny jest ciemny i Tyskie z tego nie wyjdzie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...