Piwo WES-a

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cibarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 19

Piwo WES-a

Witam serdecznie Kolegów po fachu. Jest to mój pierwszy post na forum i proszę o wyrozumiałość.Zanim napisałem tego posta bardzo dużo czytałem zamieszczonych tu wątków. Właśnie czekam na zakupiony zestaw. Kupiłem taki http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 . Nurtuje mnie tylko jedno, pomimo , że próbowałem znaleźć odpowiedź to konkretnej nie znalazłem. Otóż z zestawem przyjdzie
    - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,
    - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

Na stronie WES-a napisane jest, że puszka starcza na 12 l piwa.
    A teraz moje kombinacje...... rozumiem , że na 12 l piwa starcza nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg. Po dodaniu ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg ilość piwa się zwiększa (o ile ?). Tu moje kolejne wątpliwości. Na ile litrów jest nachmielony ekstrakt? , bo jeżeli na 12 l to po co druga pucha? To moja wątpliwość na początek.pozdrawiam serdecznie. Krzysztof
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Ciekawe, ale to pytanie dla WESa. O ile się orientuje to jego zestawy "Piwa domowego" są na 10-12l. Możesz dodać ten ekstrakt - powinieneś dostać ok 20-22l. Niestety będzie średnio lub mało chmielone.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius Wyświetlenie odpowiedzi
      Na stronie WES-a napisane jest, że puszka starcza na 12 l piwa.
      A teraz moje kombinacje...... rozumiem , że na 12 l piwa starcza nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg. Po dodaniu ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg ilość piwa się zwiększa (o ile ?).
      Wyjdzie ci około 20l piwa:

Tu moje kolejne wątpliwości. Na ile litrów jest nachmielony ekstrakt? , bo jeżeli na 12 l to po co druga pucha? To moja wątpliwość na początek.pozdrawiam serdecznie. Krzysztof
      Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone. W tajemnicy ci powiem, że swoje dwa pierwsze piwa zrobiłem z kg cukru i wyszło bardzo dobre

Comment

• Seta
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone.
        Jesteś pewien? Myślałem, że WES chmieli mniej niż "zagraniczni" i można robić mniejsze warki.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• cibarius
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 19

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Niestety będzie średnio lub mało chmielone.
          Właśnie to mnie interesuje najbardziej. Z drugiej strony byliby cenowo nieopłacalni jeżeli za tą cenę proponowaliby 10 l piwa. Z drugiej strony nie interesuje mnie zrobienie ilości poprzez dodanie drugiej puchy. Ale czy druga pucha nie jest zamiennikiem cukru potrzebnym do fermentacji? I tu wracam do punktu wyjścia

Comment

• Seta
            • 2002.10
            • 6964

Spytaj WESa co ma na myśli. Do fermentacji potrzeba max 150g, więc to nie po to...

Comment

• Gabe
              • 2010.03
              • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Jesteś pewien? Myślałem, że WES chmieli mniej niż "zagraniczni" i można robić mniejsze warki.
              Ciężko stwierdzić: robiłem jedynie stouta na bazie brewkita WESa (+1kg cukru, ~20l). Smakował jak piwo
              Drugiego miałem Coopersa.

@cibarius - druga pucha nie jest do refermentacji, tylko do zwiększenia objętości brzeczki. Do refermentacji w butelkach musisz mieć swoją drogą cukier, glukozę bądź suchy ekstrakt

Comment

• cibarius
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 19

@cibarius - druga pucha nie jest do refermentacji, tylko do zwiększenia objętości brzeczki. Do refermentacji w butelkach musisz mieć swoją drogą cukier, glukozę bądź suchy ekstrakt
                Oczywiście, nawet mi nie przyszło do głowy aby używać jej do refermentacji
                Nic .....zobaczymy co pisze w instrukcji która przyjdzie.
                Myślę , że jak napisał Gabe " Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone." Pozdrawiam
                Last edited by Seta; 2010-11-23, 14:28. Powód: cyt

Comment

• przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

Obydwa ekstrakty musisz wlać do wody, do refermentacji powinieneś mieć suchy ekstrakt słodowy sprzedawany w mniejszych puszkach, a piwa po zmieszaniu wyjdzie Ci max 18l, nachmielone będzie jak dla mnie tak sobie. Na giełdzie w Grodzisku po warzeniu piwa pszenicznego z konserwy 2x1,7l wyszło 20l piwa.
                  Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

tu masz tabelkę
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• cibarius
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.10
                      • 19

Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Jak początkowe Blg wpływa na smak piwa?Zgodnie z tabelką z dostarczonych surowców powinniśmy otrzymać 11 Blg. Czy dodanie mniejszej ilości wody spowoduje zwiększenie Blg do 12? i jak to się odbije na smaku?.....i czy w ogóle takie eksperymenty mają sens?

Comment

• przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

Uwarz sobie dwunastkę, będzie lepsze, daj mniej wody albo pogotuj trochę dłużej żeby odparowało i sprawdź blg początkowe po schłodzeniu.
                        Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• Gabe
                          • 2010.03
                          • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak początkowe Blg wpływa na smak piwa?
                          Stopnie Ballinga można sobie swobodnie przełożyć na % ekstraktu, które jest podawane na niektórych przemysłowych piwach (kiedyś na większości).

Jako że piwo z brewkitów i ekstraktów zazwyczaj nisko odfermentowuje, to można zaryzykować stwierdzenie, że początkowe Blg wpływa głównie na ilość alkoholu w gotowym piwie.

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

Stopnie Ballinga można sobie swobodnie przełożyć na % ekstraktu, które jest podawane na niektórych przemysłowych piwach (kiedyś na większości).

Jako że piwo z brewkitów i ekstraktów zazwyczaj nisko odfermentowuje, to można zaryzykować stwierdzenie, że początkowe Blg wpływa głównie na ilość alkoholu w gotowym piwie.
                            Aż tak bym nie ryzykował
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• wojtas40
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.03
                              • 82

Nie dodawaj cukru , bo nie jest prawdą , że nie ma to wpływu na smak !
                              Zwiększaj objętość brzeczki nastawnej przez dodanie kolejnej porcji ekstraktu w syropie , a nie cukru !!!
                              Nie idź na "wytanianie" , idź na jakość !
                              A jak Ci się już znudzi piwo z puszek , to przejdź na zacieranie - taniej ,ciekawiej i jeszcze smaczniej !!!
                              Pozdrawiam!

Comment

Przetwarzanie...
                              X