Piwo WES-a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cibarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 19

    #1

    Piwo WES-a

    Witam serdecznie Kolegów po fachu. Jest to mój pierwszy post na forum i proszę o wyrozumiałość.Zanim napisałem tego posta bardzo dużo czytałem zamieszczonych tu wątków. Właśnie czekam na zakupiony zestaw. Kupiłem taki http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 . Nurtuje mnie tylko jedno, pomimo , że próbowałem znaleźć odpowiedź to konkretnej nie znalazłem. Otóż z zestawem przyjdzie
    - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,
    - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

    Na stronie WES-a napisane jest, że puszka starcza na 12 l piwa.
    A teraz moje kombinacje...... rozumiem , że na 12 l piwa starcza nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg. Po dodaniu ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg ilość piwa się zwiększa (o ile ?). Tu moje kolejne wątpliwości. Na ile litrów jest nachmielony ekstrakt? , bo jeżeli na 12 l to po co druga pucha? To moja wątpliwość na początek.pozdrawiam serdecznie. Krzysztof
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Ciekawe, ale to pytanie dla WESa. O ile się orientuje to jego zestawy "Piwa domowego" są na 10-12l. Możesz dodać ten ekstrakt - powinieneś dostać ok 20-22l. Niestety będzie średnio lub mało chmielone.

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius
      Na stronie WES-a napisane jest, że puszka starcza na 12 l piwa.
      A teraz moje kombinacje...... rozumiem , że na 12 l piwa starcza nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg. Po dodaniu ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg ilość piwa się zwiększa (o ile ?).
      Wyjdzie ci około 20l piwa:


      Tu moje kolejne wątpliwości. Na ile litrów jest nachmielony ekstrakt? , bo jeżeli na 12 l to po co druga pucha? To moja wątpliwość na początek.pozdrawiam serdecznie. Krzysztof
      Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone. W tajemnicy ci powiem, że swoje dwa pierwsze piwa zrobiłem z kg cukru i wyszło bardzo dobre

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
        Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone.
        Jesteś pewien? Myślałem, że WES chmieli mniej niż "zagraniczni" i można robić mniejsze warki.

        Comment

        • cibarius
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 19

          #5
          Dziękuje za szybką odpowiedź.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Niestety będzie średnio lub mało chmielone.
          Właśnie to mnie interesuje najbardziej. Z drugiej strony byliby cenowo nieopłacalni jeżeli za tą cenę proponowaliby 10 l piwa. Z drugiej strony nie interesuje mnie zrobienie ilości poprzez dodanie drugiej puchy. Ale czy druga pucha nie jest zamiennikiem cukru potrzebnym do fermentacji? I tu wracam do punktu wyjścia

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Spytaj WESa co ma na myśli. Do fermentacji potrzeba max 150g, więc to nie po to...

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Jesteś pewien? Myślałem, że WES chmieli mniej niż "zagraniczni" i można robić mniejsze warki.
              Ciężko stwierdzić: robiłem jedynie stouta na bazie brewkita WESa (+1kg cukru, ~20l). Smakował jak piwo
              Drugiego miałem Coopersa.

              @cibarius - druga pucha nie jest do refermentacji, tylko do zwiększenia objętości brzeczki. Do refermentacji w butelkach musisz mieć swoją drogą cukier, glukozę bądź suchy ekstrakt

              Comment

              • cibarius
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 19

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                @cibarius - druga pucha nie jest do refermentacji, tylko do zwiększenia objętości brzeczki. Do refermentacji w butelkach musisz mieć swoją drogą cukier, glukozę bądź suchy ekstrakt
                Oczywiście, nawet mi nie przyszło do głowy aby używać jej do refermentacji
                Nic .....zobaczymy co pisze w instrukcji która przyjdzie.
                Myślę , że jak napisał Gabe " Jak zrobisz jedynie z puchy i jedynie 12l, to ci wyjdzie mocno nachmielone." Pozdrawiam
                Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-11-23, 14:28. Powód: cyt

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Obydwa ekstrakty musisz wlać do wody, do refermentacji powinieneś mieć suchy ekstrakt słodowy sprzedawany w mniejszych puszkach, a piwa po zmieszaniu wyjdzie Ci max 18l, nachmielone będzie jak dla mnie tak sobie. Na giełdzie w Grodzisku po warzeniu piwa pszenicznego z konserwy 2x1,7l wyszło 20l piwa.
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10

                    tu masz tabelkę
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • cibarius
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.10
                      • 19

                      #11
                      Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Jak początkowe Blg wpływa na smak piwa?Zgodnie z tabelką z dostarczonych surowców powinniśmy otrzymać 11 Blg. Czy dodanie mniejszej ilości wody spowoduje zwiększenie Blg do 12? i jak to się odbije na smaku?.....i czy w ogóle takie eksperymenty mają sens?

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #12
                        Uwarz sobie dwunastkę, będzie lepsze, daj mniej wody albo pogotuj trochę dłużej żeby odparowało i sprawdź blg początkowe po schłodzeniu.
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius
                          Jak początkowe Blg wpływa na smak piwa?
                          Stopnie Ballinga można sobie swobodnie przełożyć na % ekstraktu, które jest podawane na niektórych przemysłowych piwach (kiedyś na większości).

                          Jako że piwo z brewkitów i ekstraktów zazwyczaj nisko odfermentowuje, to można zaryzykować stwierdzenie, że początkowe Blg wpływa głównie na ilość alkoholu w gotowym piwie.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                            Stopnie Ballinga można sobie swobodnie przełożyć na % ekstraktu, które jest podawane na niektórych przemysłowych piwach (kiedyś na większości).

                            Jako że piwo z brewkitów i ekstraktów zazwyczaj nisko odfermentowuje, to można zaryzykować stwierdzenie, że początkowe Blg wpływa głównie na ilość alkoholu w gotowym piwie.
                            Aż tak bym nie ryzykował
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • wojtas40
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.03
                              • 82

                              #15
                              Nie dodawaj cukru , bo nie jest prawdą , że nie ma to wpływu na smak !
                              Zwiększaj objętość brzeczki nastawnej przez dodanie kolejnej porcji ekstraktu w syropie , a nie cukru !!!
                              Nie idź na "wytanianie" , idź na jakość !
                              A jak Ci się już znudzi piwo z puszek , to przejdź na zacieranie - taniej ,ciekawiej i jeszcze smaczniej !!!
                              Pozdrawiam!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Eichbaum, Cronus German Pilsner
                                darekd
                                Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                                Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                                2025-01-04, 01:50
                              • pebejot
                                Węgry, Székesfehérvár, Váralja sor 7679/2/A, Hübris Sörfőzde [bez wyszynku]
                                pebejot
                                W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
                                W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...
                                2022-09-13, 13:54
                              • dulukgrzegorz
                                Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                dulukgrzegorz
                                Cześć wszystkim,



                                Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                2022-10-04, 14:48
                              • AaLeX
                                Jabłonowo, Karlsquell
                                AaLeX
                                Puszka 0,5 litra, alkohol 5,5%, ekstrakt 12,1%
                                Kolor - złoty, klarowny Piana - drobna, pozostał delikatny kożuch, lacing minimalny
                                Zapach - słodowo-kartonowy
                                Gaz - minimalny, praktycznie zerowy
                                Smak - piwo jest ciekawe w smaku, na pierwszym miejscu tony slodowe, które...
                                2022-10-13, 12:19
                              • Orzech1988
                                X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                Orzech1988
                                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                                Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                                2019-01-13, 21:23
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...