Piwo WES-a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cibarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 19

    #16
    Witam, jeszcze raz dziękuje za wskazówki Wczoraj przyszedł mój zestaw, a więc warzenie czas zacząć W związku z tym parę pytań, na pewno większość z nich już się przewijała, ale proszę o wyrozumiałość. A więc...
    1) co w zestawie można traktować wrzątkiem, a co nie?
    2) kupiłem wodę niegazowaną "ustroniankę" , czy mogę jej użyć bez gotowania?
    3) jak przykleić termometr? pionowo, czy poziomo? na jakiej wysokości?
    4) w zestawie przyszła drewniana łyżka do mieszania, czy nie będzie ona z czasem siedliskiem zarazków? (drewno)
    4) czy nie słuszniej burzliwą zrobić w pojemniku bez kranika? ( cicha w pojemniku z kranikiem i od razu rozlew za pomocą rurki podłączanej do kranika?)
    5) w instrukcji jest napisane aby do startera dodać suchego ekstraktu...nie mam. może być cukier i ile?
    Na razie tyle mi się nasunęło jakby co będę pytał dalej Pozdrawiam

    Comment

    • wojtas40
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 82

      #17
      5) w instrukcji jest napisane aby do startera dodać suchego ekstraktu...nie mam. może być cukier i ile?

      Chyba nie czytasz odpowiedzi na Twoje pytania i ciągle zadajesz nowe zamiast poszukać odpowiedzi w isniejących już postach. Zostaw cukier w spokoju , najwyżej posłodź nim sobie herbatę lub kawę! Jak chcesz wytaniać to nie rób piwa tylko bimber... wystarczą 4 kilogramy cukru , 12-15 litry wody i drożdże . Będzie kopać jak cholera!!! Uwierz mi!!!
      Ale jeśli chcesz zrobić smaczne piwo i w ogóle zająć sie domowym warzeniem ,to nastaw się na jakość i użycie wyłącznie słodów !!! Jeśli nie wiesz jak przygotować starter to poszukaj tego tematu na forum , a znajdziesz wiele odpowiedzi.

      Comment

      • cibarius
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.10
        • 19

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtas40 Wyświetlenie odpowiedzi
        5) w instrukcji jest napisane aby do startera dodać suchego ekstraktu...nie mam. może być cukier i ile?

        Chyba nie czytasz odpowiedzi na Twoje pytania i ciągle zadajesz nowe zamiast poszukać odpowiedzi w isniejących już postach. Zostaw cukier w spokoju , najwyżej posłodź nim sobie herbatę lub kawę! Jak chcesz wytaniać to nie rób piwa tylko bimber... wystarczą 4 kilogramy cukru , 12-15 litry wody i drożdże . Będzie kopać jak cholera!!! Uwierz mi!!!
        Ale jeśli chcesz zrobić smaczne piwo i w ogóle zająć sie domowym warzeniem ,to nastaw się na jakość i użycie wyłącznie słodów !!! Jeśli nie wiesz jak przygotować starter to poszukaj tego tematu na forum , a znajdziesz wiele odpowiedzi.
        Kolego, coś się przyczepił tego cukru? robię piwo z dwóch puch które przyszły z WES-a.nigdy po głowie nie chodziło mi aby burzliwą prowadzić na cukrze. Będę robił na ekstrakcie słodowym. Pytanie 5 dotyczyło przygotowania drożdży, W instrukcji napisane jest aby przygotować je na bazie wody i suchego ekstraktu...takowego nie posiadam, dlatego moje pytanie brzmi - czy mogę zamiast tego użyć cukru? z pewnością tak, ale ile ? łyżeczkę? dwie? mam tez glukozę, mogę jej dodać.Pozdrawiam

        P.s Na pewno czytałem o tym na forum, ale czytałem je tak długo i namiętnie , że się chyba "zawiesiłem"

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #19
          Suche drożdże AFAIK nie potrzebują startera - odlej trochę brzeczki do szklanki wody, a jak ostygnie do 20-25*C to wsyp drożdże. Gwarantuje ci, że ruszą błyskawicznie.

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam, jeszcze raz dziękuje za wskazówki Wczoraj przyszedł mój zestaw, a więc warzenie czas zacząć W związku z tym parę pytań, na pewno większość z nich już się przewijała, ale proszę o wyrozumiałość. A więc...
            1) co w zestawie można traktować wrzątkiem, a co nie?
            2) kupiłem wodę niegazowaną "ustroniankę" , czy mogę jej użyć bez gotowania?
            3) jak przykleić termometr? pionowo, czy poziomo? na jakiej wysokości?
            4) w zestawie przyszła drewniana łyżka do mieszania, czy nie będzie ona z czasem siedliskiem zarazków? (drewno)
            4) czy nie słuszniej burzliwą zrobić w pojemniku bez kranika? ( cicha w pojemniku z kranikiem i od razu rozlew za pomocą rurki podłączanej do kranika?)
            5) w instrukcji jest napisane aby do startera dodać suchego ekstraktu...nie mam. może być cukier i ile?
            Na razie tyle mi się nasunęło jakby co będę pytał dalej Pozdrawiam
            1/Nie traktował bym zaworka grawitacyjnego, aerometru, etykiet i drożdży
            2/Jako wodę główną pogotował bym z ekstraktem 0,5h, jako dolewkę do ustalenia początkowego blg to nie
            3/Pionowo
            4/Ja mam wszystkie fermentory z kranikiem, podłączam wężyk do kranika i przelewam grawitacyjnie na cichą do drugiego fermentora też z kranikiem, łyżkę należy umyć i nie będzie z nią problemów
            5/Patrz post poprzedni
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • cibarius
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.10
              • 19

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              1/Nie traktował bym zaworka grawitacyjnego, aerometru, etykiet i drożdży
              2/Jako wodę główną pogotował bym z ekstraktem 0,5h, jako dolewkę do ustalenia początkowego blg to nie
              3/Pionowo
              4/Ja mam wszystkie fermentory z kranikiem, podłączam wężyk do kranika i przelewam grawitacyjnie na cichą do drugiego fermentora też z kranikiem, łyżkę należy umyć i nie będzie z nią problemów
              5/Patrz post poprzedni
              Dziękować co do zamontowania termometru.....rozumiem ,że przed zadaniem drożdży brzeczkę można mieszać aby temperatura była równomierna w całym zbiorniku fermentacyjnym? Pozdrawiam

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Nie mieszaj brzeczki w czasie chłodzenia! Jak temperatura zejdzie poniżej 30*C dajesz drożdże.
                Polecam linki z mojego podpisu...
                Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-11-28, 11:09.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie mieszaj brzeczki w czasie chłodzenia! Jak temperatura zejdzie poniżej 30*C dajesz drożdże.
                  Polecam linki z mojego podpisu...
                  Dlaczego ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Bo robi to pierwszy raz i pewnie mu coś tam wpadnie...

                    Comment

                    • cibarius
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.10
                      • 19

                      #25
                      Właśnie gotuję brzeczkę

                      Comment

                      • cibarius
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.10
                        • 19

                        #26
                        A więc po wszystkim, brzeczka jest juz na burzliwej. Zastanawia mnie jedno, mianowicie Blg. Wyszło 10. Nie za mało? Brzeczki wyszło 20l. czy ktoś empirycznie sprawdził jak odfermentowuje piwo WES-a? Mam zamiar postawić piwo na cichą, czy podczas cichej Blg też może spaść?
                        Drożdże tak jak Gabe napisał ruszyły błyskawicznie i obficie.
                        Fermentator stoi przy łóżku pozdrawiam

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #27
                          Wg tej tabeli na stronie WESa, to chyba ci mniej więcej prawidłowo wyszło - z 2,9kg ekstraktów w 20,3l powinno wyjść 11blg, może masz areometr lekko niewyskalowany (sprawdź w probówce z czystą wodą), albo mierzyłeś w wyższej temperaturze niż 20*C (na taką są wyskalowane), albo za mało ekstraktu wydłubałeś z puszki

                          Ekstrakty WESa powinny nisko odfermentować, jak nie chcesz klarować (jak chcesz, ja brewkity robiłem bez cichej) to nie musisz robić. Normalnie na cichej coś tam może jeszcze zejść, ale to 0,5-1blg

                          Comment

                          • cibarius
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.10
                            • 19

                            #28
                            Witajcie, mam pytanko. Chodzi mi o temperaturę fermentacji burzliwej. W 1 dniu 21*C , w drugim dniu 18*C, w 3 dniu 17*C. Nie jest to za niska temperatura? Czy muszę podjąć jakieś kroki? Pozdrawiam

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Im nizsza tym czystszy smak, ale 17*C to minimum "górniaków".

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Im nizsza tym czystszy smak, ale 17*C to minimum "górniaków".
                                Są i takie, co żrą do 13*C.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X