Piwo WES-a
Collapse
X
-
To ciekawe...German Ale to hybrydy? Żarły mi w jeszcze niższych"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
To o czym piszesz, to określenie "pseudo lagery", oznacza raczej podobieństwo Kölscha do lagera a nie charakter szczepu drożdży."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Witam szanownych Kolegów. W niedziele przelewam piwko na cichą. Ale po przeczytaniu forum nurtuje mnie jedna myśl odnośnie samego procesu dezynfekcji podczas mojego warzenia. Chodzi mi o pirosiarczan sodu. Na forum znalazłem dwa wątki o różnych stanowiskach. W jednym była mowa , że roztwór piro jest aktywny tylko godzinę a w drugim , że można go używać dłużej. U mnie cały proces trwał dłużej niz godzinę. Termometr dezynfekowałem nawet 5 godzin po rozrobieniu piro. Moje obawy są takie, że nie wiem czy dezynfekcja spełniła swoje zadanie.
Odnośnie samego zlewania na cichą mam też taki dylemat. Aby zlać na cichą muszę fermentator przenieść. Boję się , że osady z dna wzburzą się i za dużo ich dostanie się do drugiego pojemnika, gdzie przeprowadzę cichą.jakieś rady?Comment
-
Comment
-
Przenieś godzinę lub dwie przed przelaniem - osiądą.Comment
-
Dzięki za szybką odpowiedź. Przy drugiej warce będę rozrabiał piro na raty. mam tylko nadzieję ,że ta nie została spaprana. W sumie śmierdziało do końca tylko, że jakby rozprowadzało się inaczej po sprzęcie. Po rozrobieniu był jakby "tłusty" PozdrawiamComment
-
W przypadku piro czynnikiem bójczym jest SO2 wydzielany z roztworu, nie sam roztwór. Dlatego nie trzeba się napinać na płukanie rzeczy w roztworze, wystarczy żeby się "pławiły" w wydzielonym SO2 - jest cięższy od powietrza i ułoży się ładnie na dnie pojemnika. Z tego samego powodu należy uważać na temperaturę roztworu - w zbyt wysokiej (powyżej 35*C) całe SO2 wydzieli się bardzo szybko, w zbyt niskiej (poniżej 5-6*C) za mało się go wydzieli.Comment
-
Witam Kolegów.Zbliża się termin rozlewu do butelek pierwszej wareczkiJeżeli można znowu prośba o doradzenie. Kilka faktów.
- burzliwa robiłem w fermentatorze bez kranika
- cicha jest z kranikiem i rurka
- posiadam rurkę do rozlewu podłączaną do kranika
Mam taki dylemat odnośnie refermentacji. Wolałbym roztwór cukru od razu do fermentatora , aby uzyskać równomierne nagazowanie. Jednak czy takie rozwiązanie nie zniweczy dobrodziejstw cichej fermentacji? Jeżeli nie to czy cukier mogę rozrabiać w piwie, aby uniknąć rozwodnienia?PozdrawiamComment
-
Witam Kolegów.Zbliża się termin rozlewu do butelek pierwszej wareczkiJeżeli można znowu prośba o doradzenie. Kilka faktów.
- burzliwa robiłem w fermentatorze bez kranika
- cicha jest z kranikiem i rurka
- posiadam rurkę do rozlewu podłączaną do kranika
Mam taki dylemat odnośnie refermentacji. Wolałbym roztwór cukru od razu do fermentatora , aby uzyskać równomierne nagazowanie. Jednak czy takie rozwiązanie nie zniweczy dobrodziejstw cichej fermentacji? Jeżeli nie to czy cukier mogę rozrabiać w piwie, aby uniknąć rozwodnienia?Pozdrawiam
Jeżeli masz pusty tylko ten bez kranika - jw., ale potem jeszcze raz przelewasz wężykiem (ostrożnie, coby zbytnio nie napowietrzyć) do umytego w międzyczasie kranikowego i rozlewasz.Comment
-
Dziękuje za pomoc. Dzisiaj bede już drugi dzień szykował butelki. Mam zamiar dobrze je wyszorować szczotką i płynem do mycia naczyń, zdezynfekować piro i wyparzyć w piekarniku. Takie pytanko. Po zdezynfekowaniu piro chcę szyjki zakryć folią aluminiową. Czy mogę wyparzyć te butelki w piekarniku z nałożoną na szyjki tą folią i zdjąć ją dopiero przy nalewaniu piwa? pozdrawiamComment
-
Dziękuje za pomoc. Dzisiaj bede już drugi dzień szykował butelki. Mam zamiar dobrze je wyszorować szczotką i płynem do mycia naczyń, zdezynfekować piro i wyparzyć w piekarniku. Takie pytanko. Po zdezynfekowaniu piro chcę szyjki zakryć folią aluminiową. Czy mogę wyparzyć te butelki w piekarniku z nałożoną na szyjki tą folią i zdjąć ją dopiero przy nalewaniu piwa? pozdrawiamMniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...-
Channel: Niemcy
2025-01-04, 02:50 -
-
1410 Gintarinis Pilsneris (bursztynowy) puszka 1 pinta.
Ekstrakt 10.0*, alko 4.6%, IBU 15.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Barwa - jasne złoto.
Gaz - średnio lekki.
Aromat - owoce i kwiaty. Lekko jabłuszko....-
Channel: Litwa
2025-04-07, 12:55 -
-
Dark Ale, puszka pintowa.
Ekstrakt 12.7%, alko 5.0%, IBU 19.
Piana - sporo na starcie a potem cieniutka warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - ciemny rubin.
Aromat - ciemniejsze susze owocowe, posmaki około likierowe czyli na słodko. Karmel....-
Channel: Litwa
2025-04-06, 20:35 -
-
Mocniejszy lager z alko 6.0% (ekstrakt 11,7%, IBU 16).
Puszka pintowa (568 ml)
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - około strongowe - nieco ziołowe z lekkim alko.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Litwa
2025-03-30, 12:56 -
-
W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...-
Channel: Węgry
2022-09-13, 14:54 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment