lagerowanie piw górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    lagerowanie piw górnej fermentacji

    Witam, mam pytanie odnośnie piw typu alt i koelsch- mianowicie chodzi o cichą fermentację w niższych niż zalecane dla danych drożdży tempraturach rzędu 8-12*C .
    To te drożdże będą pracowały w tej temp. bardzo powoli i piwo dojdzie, czy co? Mam altbiera na cichej w 11* i trochę boję się czy nic nie stanie się z nim niedobrego.Podobno tak powinno właśnie być ( tradycyjnie) Koelsh był w chłodniejszym miejscu na cichej( 15-16*), ale krótko tylko kilka dni, nie wiem jak taki niskie temp. więc stąd pytanie.No i jak butelkować, chciałbym zrobić dekantację tzn na cichej przelać dwa razy przed butekowaniem, trzeba dodawać trochę drożdży, czy w ekstra klarownym piwie będzie dośc drożdży do refermentacji, zostawiłem trochę gęstwy s-33 z alta.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Będzie dość drozdży. Tak właśnie robię.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #3
      "Posty: 6 130 "
      Miło to usłyszeć od piwowara z takim stażem

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #4
        Ilość postów pomyliła Ci się chyba z ilością warek
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #5
          Lepsza byłaby odpowiedź w temacie niż nabitka, ale piwo z 4,5 blg przez dwa dni nie zeszło nic w 11*C, wiem, że nie musi wcale zejść niżej, ale czy te ciche lagerowanie ma sens. Nigdy piwo mi nie zeszło niżej niż 3,5 blg - górnej fermentacji, na ogół 4- 4,5blg, może zbutelkować je za 3-4 dni i tyle, czy przenieść do 15-16*C? Hyę!

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            A zrobiłeś test na odfermentowanie? Pewnie nie, więc nawet nie wiesz do ilu może zejść.

            Tak w ogóle 11*C to za zimno dla tych drożdży, producent podaje zalecaną temperaturę 15-24*C. Dlatego jak masz zamiar fermentować jakiś obergariges lager, to najpierw odfermentowujesz go do końca w temperaturze pracy drożdży, a dopiero potem odstawiasz go na lagerowanie. U Fruha koelscha fermentują nawet w 20-22*C, potem odstawiają w 5*C na lagerowanie.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Dzięki za odpowiedź- no, a jak zrobić ten test?

              Comment

              • ushi
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 148

                #8
                obergariges lager- co to jest?

                Comment

                • moracz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.11
                  • 121

                  #9
                  Ani ze mnie piwowar, ani forumowicz z dużym stażem, ale na te dwa pytania mogę wskazać odpowiedź. Po pierwsze wyszukiwarka na forum + wujek google nie gryzą, i wiem, że miło jest dostać wszystko na tacy, ale czasami trzeba się nieco postarać i samemu przeczesać mały skrawek internetu.

                  1) Jak zrobić 'test na odfermentowanie' - jeden z pierwszych linków, który wypluła wyszukiwarka (na pewno było to poruszone na tym forum, ale znalazłem link do forum piwo.org).

                  2) Co to jest obergäriges lager? Cytując za ling.pl, obergäriges bier to piwo fermentacji górnej; zatem obergäriges lager to piwo fermentacji górnej, które jest leżakowane w niskich temperaturach.

                  Tyle ode mnie, wszelkie błędy/nieścisłości zapewne ktoś poprawi, do czego namawiam, żeby nikogo w błąd nie wprowadzać.

                  Comment

                  • ushi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 148

                    #10
                    Nie cwaniakuj - translator nie tłumaczył mi tego bo było napisane z błędem ("a" z kropkami nie wiem jak to się nazywa), a z testem to spodziewałem się raczej jakiegoś wzoru typu rodzaj piwa , drożdży i temp i czas zacierania...

                    "...i nie mów mi k@&% a nic o wyszukiwaniu, bo coś o tym wiem..."

                    Comment

                    • moracz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.11
                      • 121

                      #11
                      Widzisz kolego Ushi, jestem daleki od 'cwaniakowania', coś mnie podkusiło i chciałem pomóc. Zapewniam Cię, że nie popełnię tego błędu drugi raz. Zadałeś dwa pytania, odpowiedziałem na nie najlepiej jak potrafiłem poświęcając nieco swojego czasu, ale widać jest to dla Ciebie nieistotne. Swoją drogą świetna parafraza słynnej wypowiedzi z "Psów II", zauważam jednak pewną sprzeczność - skoro coś wiesz o 'wyszukiwaniu', to skąd problem ze znalezieniem odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania? Pozdrawiam.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Moracz, nie mięknij. Twardy bądź
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • moracz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.11
                          • 121

                          #13
                          Jak offtop to offtop Nie 'miętknę', po prostu za dużo osób z otaczającej mnie braci studenckiej liczy, że wszystko im powiedzą, podadzą i udostępnią, a najlepiej jeszcze nakarmią i podetrą. Swoją drogą lubię wyszukiwać odpowiedzi na pytania piwne, bo sam się sporo uczę

                          Comment

                          • ushi
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 148

                            #14
                            Fakt- pomogłeś, a nie podziękowałem
                            Może problem jest w czytaniu ze zrozumieniem...

                            "bo było napisane z błędem ("a" z kropkami nie wiem jak to się nazywa), a z testem to spodziewałem się raczej jakiegoś wzoru typu rodzaj piwa , drożdży i temp i czas zacierania..."

                            Dzięki Ci i basta,swoją drogą forum jest aby pomagać, anie odsyłać do google, chyba że jest inaczej, jak nie masz czasu to nie pisz (kubeł zimnej wody)

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              Moracz, nie mięknij. Twardy bądź
                              A ja myślę, że Ty mógłbyś czasami być twardszy jako Artmin...
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X