Podłączę się z jednym pytaniem.
Czy woda (z Biedronki 5l) powinna być uprzednio przegotowana przed wlaniem jej do fermentatora i zmieszaniem z gorącą brzeczką z gara, czy lalibyście "surową" prosto z butli?
Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
Chodzi o to, że proces gotowania i studzenia znacznie wydłużałby mi pracę (mam tylko 10-litrowy garnek).
Pozdrawiam
Czy woda (z Biedronki 5l) powinna być uprzednio przegotowana przed wlaniem jej do fermentatora i zmieszaniem z gorącą brzeczką z gara, czy lalibyście "surową" prosto z butli?
Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
Chodzi o to, że proces gotowania i studzenia znacznie wydłużałby mi pracę (mam tylko 10-litrowy garnek).
Pozdrawiam
Comment