Woda do brewkita

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AndrewZG
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.08
    • 261

    #1

    Woda do brewkita

    Podłączę się z jednym pytaniem.
    Czy woda (z Biedronki 5l) powinna być uprzednio przegotowana przed wlaniem jej do fermentatora i zmieszaniem z gorącą brzeczką z gara, czy lalibyście "surową" prosto z butli?
    Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
    Chodzi o to, że proces gotowania i studzenia znacznie wydłużałby mi pracę (mam tylko 10-litrowy garnek).
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10813

    #2
    Dlaczego biedronkową ? W kranach masz złą ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Ja biedronkowej używam tylko do piwa pszenicznego.

      Comment

      • AndrewZG
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.08
        • 261

        #4
        Biedronkową polecała gdzieś Marusia - wczoraj kupiłem, więc muszę ją wykorzystać.
        Pozostaje pytanie: gotować, czy nie?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10813

          #5
          Ja bym nie gotował
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
            Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            Ja bym nie gotował

            Anteks ma rację, zakładając, że ta woda jest dopuszczona do spożycia bez gotowania. Piwu nie zaszkodzi bardziej niż Tobie.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10813

              #7
              Przed dolaniem butle wystaw na balkon to nie będziesz musiał chłodzić brzeczki
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • AndrewZG
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.08
                • 261

                #8
                Dzięki za porady - tego właśnie oczekiwałem.
                Jeżeli ktoś ewentualnie ma inne zdanie to będę wrzył po południu, więc temet jest jeszcze odwracalny.

                Co do kranowej wody zielonogórskiej to nie ma ona najlepszej opinii (może są to jakieś zaszłości z dawniejszych czasów). W związku z tym jeżeli mam podświadomie myśleć pijąc piwo, że może coś jest nie tak przez wodę to wolę "zainwestować" te 10 PLN i skreślić ten problem z listy. Poza tym kranówę musiałbym gotować, a biedronkową jak sami piszecie już nie.

                Pozdrawiam

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Jeśli przejdziesz na zacieranie lub choćby samodzielne chmielenie ekstraktu, to problem Ci odpadnie, bo gotujesz wtedy brzeczkę przez godzinę.

                  Comment

                  • AndrewZG
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.08
                    • 261

                    #10
                    Myślę intensywnie nad własnym zacieraniem - muszę jednak powoli dozować wrażenia mojej małżonce (chodzi mi o systematyczne "zagracanie" kuchni przeze mnie).
                    Skłaniam się ku samodzielnej konstrukcji gara zaciernego na bazie sterownika "bolka".

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10813

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                      Poza tym kranówę musiałbym gotować, a biedronkową jak sami piszecie już nie.

                      Pozdrawiam
                      Do picia i mycia zębów tez ja gotujesz ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • AndrewZG
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.08
                        • 261

                        #12
                        Kranówy do picia nie używam w ogóle, nawet gotowanej się wystrzegam. Czasem dodaję do zupy, albo innych potraw jak nie mam kupnej, ale wtedy gotuję.
                        Do mycia zębów idzie kranówa, ale jej przecież nie piję.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                          Biedronkową polecała gdzieś Marusia - wczoraj kupiłem, więc muszę ją wykorzystać.
                          Pozostaje pytanie: gotować, czy nie?
                          Marusia mówiła o wodzie w petach z marketu, obojętnie jakiego, chodziło o najtańszą, może dlatego Ci się z Biedronką skojarzyło

                          I oczywiście nie gotować.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                            Podłączę się z jednym pytaniem.
                            Czy woda (z Biedronki 5l) powinna być uprzednio przegotowana przed wlaniem jej do fermentatora i zmieszaniem z gorącą brzeczką z gara, czy lalibyście "surową" prosto z butli?
                            Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
                            Chodzi o to, że proces gotowania i studzenia znacznie wydłużałby mi pracę (mam tylko 10-litrowy garnek).
                            Pozdrawiam
                            Ja wlewam marketową prosto z peta przed zadaniem drożdży żeby ustalić blg na interesującym mnie poziomie. Jeszcze nigdy nie miałem z tego powodu problemów
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10813

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
                              Podłączę się z jednym pytaniem.
                              Czy woda (z Biedronki 5l) powinna być uprzednio przegotowana przed wlaniem jej do fermentatora i zmieszaniem z gorącą brzeczką z gara, czy lalibyście "surową" prosto z butli?
                              Proszę jeżeli to możliwe o odpowiedź od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie (robią z brewkitów), a nie stwierdzenia: "ja bym lepiej przegotował".
                              Chodzi o to, że proces gotowania i studzenia znacznie wydłużałby mi pracę (mam tylko 10-litrowy garnek).
                              Pozdrawiam
                              Nie wiem czy Przemo i Marusia robią z brewkitów
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ziomalisz
                                pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                                ziomalisz
                                od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                                2018-05-28, 10:32
                              • Rychu80
                                Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                                Rychu80
                                Witam

                                Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                                2019-01-29, 20:01
                              • g_effcia
                                Domowe warzenie Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg z brewkitu
                                g_effcia
                                Witam.
                                Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
                                dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić,...
                                2018-04-20, 11:51
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 21:57
                              • dadek
                                Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                dadek
                                Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                2025-04-19, 19:18
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...