Niskie odfermentowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Niskie odfermentowanie

    Wczoraj, po 7. dniach fermentacji burzliwej, zlałem piwo na cichą (Highland Heavy Ale Muntons'a). Po zlaniu zmierzyłem balling i wyszło 5,5BLG. Zwykle tak robię i nie było niespodzianek.
    Mam teraz dylemat czy zostawić tak na cichej (może dofermentuje) czy zadać świeżych drożdży i powtórnie przeprowadzić burzliwą fermentację?
    Wydawałoby się, że fermentacja przebiegła normalnie - spora piana, myślę, że dobre napowietrzenie brzeczki. W pewnym momencie temperatura w pomieszczeniu spadła zbyt nisko (15-16 st.) i czy to mogło spowolnić pracę drożdży lub je uśpić? Nieświadomy zlałem na cichą i pozbyłem się tamtych drożdży.

    Sorki, że nie szukam podobnych przypadków na forum, ale czas nagli.
    Co proponujecie zrobić?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Zlewając na cichą nie pozbywasz się drożdży, tylko ich trupów.
    Staraj się utrzymać ok 20*C. Za tydzień zmierz blg. Powinno dofermentować. Jakie było blg początkowe?

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Początkowe blg - ok. 11,5

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Za niska temperatura i tyle - przenieś w cieplejsze rejony, tak jak radzi Setka
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Maciucha67
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 128

          #5
          OK Dzięki. Przeniesione w ciepłe miejsce.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X