Niskie odfermentowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Niskie odfermentowanie

    Wczoraj, po 7. dniach fermentacji burzliwej, zlałem piwo na cichą (Highland Heavy Ale Muntons'a). Po zlaniu zmierzyłem balling i wyszło 5,5BLG. Zwykle tak robię i nie było niespodzianek.
    Mam teraz dylemat czy zostawić tak na cichej (może dofermentuje) czy zadać świeżych drożdży i powtórnie przeprowadzić burzliwą fermentację?
    Wydawałoby się, że fermentacja przebiegła normalnie - spora piana, myślę, że dobre napowietrzenie brzeczki. W pewnym momencie temperatura w pomieszczeniu spadła zbyt nisko (15-16 st.) i czy to mogło spowolnić pracę drożdży lub je uśpić? Nieświadomy zlałem na cichą i pozbyłem się tamtych drożdży.

    Sorki, że nie szukam podobnych przypadków na forum, ale czas nagli.
    Co proponujecie zrobić?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Zlewając na cichą nie pozbywasz się drożdży, tylko ich trupów.
    Staraj się utrzymać ok 20*C. Za tydzień zmierz blg. Powinno dofermentować. Jakie było blg początkowe?

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Początkowe blg - ok. 11,5

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Za niska temperatura i tyle - przenieś w cieplejsze rejony, tak jak radzi Setka
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Maciucha67
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 128

          #5
          OK Dzięki. Przeniesione w ciepłe miejsce.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • kaspersky4444
            Infekcja? Moja pierwsza warka
            kaspersky4444
            Cześć wszystkim.

            Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

            Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
            2017-11-23, 15:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...