Niedawno zacząłem swoją przygodę z warzeniem piwa (na początku listopada) a już druga warka stoi na cichej fermentacji
Trzeba przyznać że jest to niesamowicie wciągające zajęcie... Moje pierwsze warki zrobiłem przy użyciu brew-kitów nachmielonych - Coopers European Lager oraz EDME Strong Ale. Wszystko wygląda na to że będą udane i nie wyjdzie z tego kwach - próby smakowe pomyślne 
Zanim przystąpię do prawdziwego warzenia z zacieraniem postanowiłem przejść przez etap pośredni tzn. warzenie z ekstraktów niechmielonych.
Postanowiłem zmajstrować coś takiego:
- Płynny ekstrakt słodowy WES Jasny 1,7 kg
- Płynny ekstrakt słodowy WES Bursztynowy 1,7 kg
- Sproszkowany ekstrakt słodowy Jasny Muntons 0,5 kg
- Chmiel Marynka granulat 20g (0-60 min)
- Chmiel Lubelski granulat 30g (50-60 min)
- Drożdże Safale S-04
Ponieważ preferuję piwa mocne postanowiłem dodać ok 16 litrów wody. Z moich wyliczeń wynika, że otrzymam piwo o stężeniu ok. 16 BLG...
Z góry chciałbym zaznaczyć, że moim celem jest stworzenie piwa "własnego" i nie próbuje go upodobnić do żadnego ze znanych mi piw - po prostu eksperymentuję. Mógłbym je nazwać "Lekko bursztynowe Ale Mocne"
A teraz w końcu moje pytania wątpliwości:
- Czy dobrze kombinuję z proporcjami ekstrakt/woda aby osiągnąć 16 BLG?
- Nie mam pojęcia o chmieleniu i zastanawiam się czy wskazane przeze mnie wartości są zbliżone do prawidłowych (preferuję piwa średnio nachmielone)? Zamierzam wrzucić granulat bezpośrednio do brzeczki (bez woreczków).
Za wszelkie uwagi/sugestie/krytykę z góry dziękuję...


Zanim przystąpię do prawdziwego warzenia z zacieraniem postanowiłem przejść przez etap pośredni tzn. warzenie z ekstraktów niechmielonych.
Postanowiłem zmajstrować coś takiego:
- Płynny ekstrakt słodowy WES Jasny 1,7 kg
- Płynny ekstrakt słodowy WES Bursztynowy 1,7 kg
- Sproszkowany ekstrakt słodowy Jasny Muntons 0,5 kg
- Chmiel Marynka granulat 20g (0-60 min)
- Chmiel Lubelski granulat 30g (50-60 min)
- Drożdże Safale S-04
Ponieważ preferuję piwa mocne postanowiłem dodać ok 16 litrów wody. Z moich wyliczeń wynika, że otrzymam piwo o stężeniu ok. 16 BLG...
Z góry chciałbym zaznaczyć, że moim celem jest stworzenie piwa "własnego" i nie próbuje go upodobnić do żadnego ze znanych mi piw - po prostu eksperymentuję. Mógłbym je nazwać "Lekko bursztynowe Ale Mocne"

A teraz w końcu moje pytania wątpliwości:
- Czy dobrze kombinuję z proporcjami ekstrakt/woda aby osiągnąć 16 BLG?
- Nie mam pojęcia o chmieleniu i zastanawiam się czy wskazane przeze mnie wartości są zbliżone do prawidłowych (preferuję piwa średnio nachmielone)? Zamierzam wrzucić granulat bezpośrednio do brzeczki (bez woreczków).
Za wszelkie uwagi/sugestie/krytykę z góry dziękuję...
Comment