Poszperałem po piwnicach i w końcu znalazłem jakiś inny garnek o pojemności 24 litrów... Przeprowadziłem warzenie/chmielenie zgodnie z planem:
- ekstrakty rozpuściłem w 21 litrach wody
- zagotowałem
- wrzuciłem Marynkę 30g
- w 50 minucie dorzuciłem chmiel Lubelski 30g
- dałem do ostygnięcia pod przykryciem na balkonie
- jak ostygło do 70C to zdekantowałem brzeczkę znad osadu przefiltrowując przez sitko (ale było z tym roboty)
- po zdekantowaniu do pojemnika fermentacyjnego zostało 16 litrów
- dalej schłodziłem brzeczkę i dolałem 5 litrów czystej wody
- po odpowiednim spadku temperatury zmierzyłem Blg - wyszło 14
- zrobiłem rehydratację drożdży i wprowadziłem do pojemnika
... teraz pozostaje czekać zobaczymy co z tego wyjdzie. Mogłem dać mniej tej wody aby było 16 Blg... tak jakoś mi się wlało
- ekstrakty rozpuściłem w 21 litrach wody
- zagotowałem
- wrzuciłem Marynkę 30g
- w 50 minucie dorzuciłem chmiel Lubelski 30g
- dałem do ostygnięcia pod przykryciem na balkonie
- jak ostygło do 70C to zdekantowałem brzeczkę znad osadu przefiltrowując przez sitko (ale było z tym roboty)
- po zdekantowaniu do pojemnika fermentacyjnego zostało 16 litrów
- dalej schłodziłem brzeczkę i dolałem 5 litrów czystej wody
- po odpowiednim spadku temperatury zmierzyłem Blg - wyszło 14
- zrobiłem rehydratację drożdży i wprowadziłem do pojemnika
... teraz pozostaje czekać zobaczymy co z tego wyjdzie. Mogłem dać mniej tej wody aby było 16 Blg... tak jakoś mi się wlało
Comment