Warzenie piwa z ekstraktów niechmielonych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgon81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 14

    #16
    Poszperałem po piwnicach i w końcu znalazłem jakiś inny garnek o pojemności 24 litrów... Przeprowadziłem warzenie/chmielenie zgodnie z planem:
    - ekstrakty rozpuściłem w 21 litrach wody
    - zagotowałem
    - wrzuciłem Marynkę 30g
    - w 50 minucie dorzuciłem chmiel Lubelski 30g
    - dałem do ostygnięcia pod przykryciem na balkonie
    - jak ostygło do 70C to zdekantowałem brzeczkę znad osadu przefiltrowując przez sitko (ale było z tym roboty)
    - po zdekantowaniu do pojemnika fermentacyjnego zostało 16 litrów
    - dalej schłodziłem brzeczkę i dolałem 5 litrów czystej wody
    - po odpowiednim spadku temperatury zmierzyłem Blg - wyszło 14
    - zrobiłem rehydratację drożdży i wprowadziłem do pojemnika

    ... teraz pozostaje czekać zobaczymy co z tego wyjdzie. Mogłem dać mniej tej wody aby było 16 Blg... tak jakoś mi się wlało

    Comment

    Przetwarzanie...
    X