Warzenie piwa z ekstraktów niechmielonych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgon81
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 14

    Warzenie piwa z ekstraktów niechmielonych

    Niedawno zacząłem swoją przygodę z warzeniem piwa (na początku listopada) a już druga warka stoi na cichej fermentacji Trzeba przyznać że jest to niesamowicie wciągające zajęcie... Moje pierwsze warki zrobiłem przy użyciu brew-kitów nachmielonych - Coopers European Lager oraz EDME Strong Ale. Wszystko wygląda na to że będą udane i nie wyjdzie z tego kwach - próby smakowe pomyślne
    Zanim przystąpię do prawdziwego warzenia z zacieraniem postanowiłem przejść przez etap pośredni tzn. warzenie z ekstraktów niechmielonych.

    Postanowiłem zmajstrować coś takiego:
    - Płynny ekstrakt słodowy WES Jasny 1,7 kg
    - Płynny ekstrakt słodowy WES Bursztynowy 1,7 kg
    - Sproszkowany ekstrakt słodowy Jasny Muntons 0,5 kg
    - Chmiel Marynka granulat 20g (0-60 min)
    - Chmiel Lubelski granulat 30g (50-60 min)
    - Drożdże Safale S-04

    Ponieważ preferuję piwa mocne postanowiłem dodać ok 16 litrów wody. Z moich wyliczeń wynika, że otrzymam piwo o stężeniu ok. 16 BLG...
    Z góry chciałbym zaznaczyć, że moim celem jest stworzenie piwa "własnego" i nie próbuje go upodobnić do żadnego ze znanych mi piw - po prostu eksperymentuję. Mógłbym je nazwać "Lekko bursztynowe Ale Mocne"

    A teraz w końcu moje pytania wątpliwości:
    - Czy dobrze kombinuję z proporcjami ekstrakt/woda aby osiągnąć 16 BLG?
    - Nie mam pojęcia o chmieleniu i zastanawiam się czy wskazane przeze mnie wartości są zbliżone do prawidłowych (preferuję piwa średnio nachmielone)? Zamierzam wrzucić granulat bezpośrednio do brzeczki (bez woreczków).

    Za wszelkie uwagi/sugestie/krytykę z góry dziękuję...
    Last edited by zgon81; 2010-11-26, 10:30.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    20 gramów Marynki to trochę mało. Daj 30g.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Wg mnie 16l x 16blg powinieneś otrzymać bez suchego ekstraktu. Jeśli chcesz go dodać to celuj raczej w 19l (albo 16l z 19blg). Ile litrów ma Twój gar?
      Last edited by Seta; 2010-11-26, 11:18.

      Comment

      • zgon81
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.06
        • 14

        #4
        Ekstrakty słodowe zamierzam rozpuszczać w 8 litrowym garnku. Przewidywana łączna ilość piwa to około 20 litrów (ekstrakty + woda) tak więc 16 BLG dotyczy 20 litrów...

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          A w czym będziesz chmielił?

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            No jak to w czym - w tym samym, ośmiolitrowym garnku.

            A później HGB

            UPDATE: co do garnków o dużej objętości - ja za swój emaliowany ~38l (nazwa handlowa: Garnek 40cm ) zapłaciłem ~100,-. Tylko trzeba poszukać jakiegoś lokalnego sklepiku gospodarstwa domowego "Mydło i powidło" (niesieciowy) i poszperać, zazwyczaj w tych większych marketach są ceny marketowe
            Last edited by Gabe; 2010-11-26, 12:39.

            Comment

            • zgon81
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 14

              #7
              No proszę... tyle się naczytałem różnych postów a teraz dopiero skumałem - rozumiem, że powinienem chmielić całość piwa?

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Powiem tak: możesz chmielić w tym ośmiolitrowym garnku i później dodać wody w fermentorze - toć to to samo, co rozpuszczenie brewkita w kilku litrach ciepłej wody, a później zmieszanie z zimną.

                Ale lepiej by było nachmielić całość piwa, tyle że do tego potrzebujesz większego garnka. A jak juz będziesz miał większy garnek, to po co ekstrakty

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jak juz będziesz miał większy garnek, to po co ekstrakty
                  O właśnie, bardzo słuszne podejście
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Chwilunia! W ośmiolitrowym garnku będzie max 7l brzeczki. Brzeczki gęstej jak cholera - 40blg?? Nie wiem czy w takim stężeniu cukrów chmiel w ogóle ekstraktuje(?).
                    Na pewno nie tak wydajnie jak normalnie. Może lepiej byłoby w tym przypadku gotować chmiel w wodzie (wcześniej lub później).
                    Last edited by Seta; 2010-11-26, 14:40.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chwilunia! W ośmiolitrowym garnku będzie max 7l brzeczki. Brzeczki gęstej jak cholera - 40blg?? Nie wiem czy w takim stężeniu cukrów chmiel w ogóle ekstraktuje(?).
                      Na pewno nie tak wydajnie jak normalnie. Może lepiej byłoby w tym przypadku gotować chmiel w wodzie (wcześniej lub później).
                      Nie wstydź się tego słowa, ekstraHUJE!

                      Choć nie wiem czy w takiej gęstej brzeczce
                      Last edited by ART; 2010-11-26, 14:59.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • zgon81
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.06
                        • 14

                        #12
                        No dobra... teraz wiem o co chodzi - dzięki za pomoc.
                        Kupię ten garnek http://www.stank.abc24.pl/default.as...740&pro=244226, zrobię to piwo o którym pisałem i biorę się za zacieranie...

                        Pozdrawiam wszystkich!

                        Comment

                        • zgon81
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.06
                          • 14

                          #13
                          Wczoraj znalazłem garnek emaliowany o pojemności 15-16 litrów w piwnicy u teściowej... Może da radę nachmielić brzeczkę w tym garnku?

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #14
                            Jak nie jest uszkodzony w środku (odpryśnięta emalia), to pewnie.

                            Możesz nawet zacierać (i chmielić) 10-12 litrowe warki w nim.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgon81 Wyświetlenie odpowiedzi

                              A teraz w końcu moje pytania wątpliwości:
                              - Czy dobrze kombinuję z proporcjami ekstrakt/woda aby osiągnąć 16 BLG?
                              .
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X