Belgian Sec 21 BLG - burzliwa - temperatura?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    Belgian Sec 21 BLG - burzliwa - temperatura?

    Witam serdecznie
    Mam pytanie dotyczące fermentacji burzliwej Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG zestaw z CP
    w przypadku mojego piwa to 21 BLG. Drożdże 3522 Belgian Ardennes.
    Z własnej obserwacji poczynionej na Belgijskie Specialty Ale I 19 BLG i Tripel 19 BLG wynikło że fermentacja burzliwa (piwnica) w temperaturze 20-21 trwa 9-11 dni, w przypadku fermentacji w temp. 24 stopnie 7 i piwo w wyższej temp. jest idealnie odfermentowane 3 BLG w piwnicy 4-5.
    Czy przedłużyć jeszcze cichą fermentację w temp 20-21, czy można spokojnie przeprowadzać ją w 24 stopniach?
    Czy piwo tego typu nie będzie zbyt mocno owocowe.

    I 2 pytanie czy pozostawienie Curaçao w fermentatorze na burzliwej ma negatywne wpływ na piwo.

    Pozdrawiam
    Klaus
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #2
    Miałem ostatnio doświadczenie z drożdżami Trappist High Gravity, lepiej pracują w wyższych temperaturach. Myślę, że twoje drożdże są podobne, spokojnie możesz przeprowadzać fermentację w temperaturze 23-24 stopnie.
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    Przetwarzanie...
    X