Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące fermentacji burzliwej Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG zestaw z CP
w przypadku mojego piwa to 21 BLG. Drożdże 3522 Belgian Ardennes.
Z własnej obserwacji poczynionej na Belgijskie Specialty Ale I 19 BLG i Tripel 19 BLG wynikło że fermentacja burzliwa (piwnica) w temperaturze 20-21 trwa 9-11 dni, w przypadku fermentacji w temp. 24 stopnie 7 i piwo w wyższej temp. jest idealnie odfermentowane 3 BLG w piwnicy 4-5.
Czy przedłużyć jeszcze cichą fermentację w temp 20-21, czy można spokojnie przeprowadzać ją w 24 stopniach?
Czy piwo tego typu nie będzie zbyt mocno owocowe.
I 2 pytanie czy pozostawienie Curaçao w fermentatorze na burzliwej ma negatywne wpływ na piwo.
Pozdrawiam
Klaus
Mam pytanie dotyczące fermentacji burzliwej Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG zestaw z CP
w przypadku mojego piwa to 21 BLG. Drożdże 3522 Belgian Ardennes.
Z własnej obserwacji poczynionej na Belgijskie Specialty Ale I 19 BLG i Tripel 19 BLG wynikło że fermentacja burzliwa (piwnica) w temperaturze 20-21 trwa 9-11 dni, w przypadku fermentacji w temp. 24 stopnie 7 i piwo w wyższej temp. jest idealnie odfermentowane 3 BLG w piwnicy 4-5.
Czy przedłużyć jeszcze cichą fermentację w temp 20-21, czy można spokojnie przeprowadzać ją w 24 stopniach?
Czy piwo tego typu nie będzie zbyt mocno owocowe.
I 2 pytanie czy pozostawienie Curaçao w fermentatorze na burzliwej ma negatywne wpływ na piwo.
Pozdrawiam
Klaus
Comment