Ratunku. Jak uwolnić bąbelka.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BeerKing
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.11
    • 6

    Ratunku. Jak uwolnić bąbelka.

    Mili Panstwo

    Nastawiłem w sobotę w nocy Irish Stouta Muntona (brewkit).
    Do dziś nie ma bąbelka w rurce.
    Wygląda jakby była piana w środku i to nie mała.
    Na dnie jest chyba mały osad.

    Drożdże startowałem w szklance i poszły szybko.

    Czy to dobrze czy źle? Czy piwo sie uwarzy?

    Czy może być za dużo wody w rurce i nie wylatuje bąbelek?

    Rurka ma uszczelkę, fermentator jest nowy, miał tez kapturek, teraz zdjąłem.

    Ratunku. Jak uwolnić bąbelka.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    ech... Czy umiejętność czytania jest już dziś taką rzadkością? Było o tym z 1000 razy.

    Pewnie masz nieszczelny fermentor. Skoro jest piana to fermentuje. "Bulkanie" nie jest żadnym wskaźnikiem, jedynym co się liczy jest spadek Blg (masz chyba areometr?). Przez te rurki tylko sie ludzie niepotrzebnie stresują...

    Comment

    • rafal69
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.08
      • 115

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
      ... Było o tym z 1000 razy....
      Było nawet "tysioncpińcetstodziewińcet" razy że burzliwa to bez rurki a rurka do cichej.
      znany gamoń wiosłowy

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69 Wyświetlenie odpowiedzi
        Było nawet "tysioncpińcetstodziewińcet" razy że burzliwa to bez rurki a rurka do cichej.
        A odwrotnie to piwo sie nie uda !?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69 Wyświetlenie odpowiedzi
          Było nawet "tysioncpińcetstodziewińcet" razy że burzliwa to bez rurki a rurka do cichej.
          Ojtam ojtam.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Jeśli na cichej nie zakładam rurki tylko zatrzaskuje wieko na głucho , to robię źle ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli na cichej nie zakładam rurki tylko zatrzaskuje wieko na głucho , to robię źle ?
              A jeśli na burzliwej zakładam rurkę, to robię źle?
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A jeśli na burzliwej zakładam rurkę, to robię źle?
                Nie, jak Ty zakładasz, to nie jest źle. Źle jest jak zakłada rurkę początkujący piwowar - dowody w 100000-0 postów typu j.w.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie, jak Ty zakładasz, to nie jest źle. Źle jest jak zakłada rurkę początkujący piwowar - dowody w 100000-0 postów typu j.w.
                  A widzisz, czyli co wolno wojewodzie...
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Chodzi o poziom wiedzy piwowara, nie o "statusy".
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      wódko i pifko, bulka i bąbelek.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        A jeśli na burzliwej zakładam rurkę, to robię źle?
                        Nie wiem czy robisz źle , ale ja tez tak często robię . Ostatnio zatrzaskuje pojemnik , dekiel się mocno wybrzusza i gdzieś bokiem uchodzi CO2 ( taka fermentacja ciśnieniowa )
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • BeerKing
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.11
                          • 6

                          #13
                          szczelność

                          Dziękuję za odpowiedzi.

                          Tematu najpierw szukałem, ale albo wychodzą wpisy nie na temat albo wylatuje ich tyle żebym to tydzień czytał.

                          Co do szczelności.
                          Fermentator jest nowy z browamatora, wieko dociśnięte mocno na wcisk, uszczelka jest przy rurce i kraniku. Gdzie jest przyczyna nieszczelności i jak ją namierzyć?
                          Czy trzeba może taśmą zalepić wieko?
                          Na youtube są filmiki i też ludzie wkładają rurki. Teraz rozumiem że nie są one konieczne do szczęścia.

                          Miernik do blg mam.

                          Co do sposobu produkcji. Na etykiecie muntona i tu tez na forum znalazłem przepisy dot. 2 etapów warzenia: fermentacja burzliwa i potem do butelek. Czy konieczna jest jeszcze jakaś cicha wersja między tymi 2 etapami?

                          pozdrawiam
                          KK

                          Comment

                          • Marmur
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2002.01
                            • 56

                            #14
                            Konieczna nie jest, choć zalecana dla wyklarowania piwa. Ale nie wiem czy przy konserwach ma to sens
                            Last edited by Marmur; 2010-12-02, 08:12.
                            "Jak tam było, tak tam było,
                            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                            Żeby jakoś nie było."

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Kolego przeczytaj FAQ - tam są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Patrz mój podpis...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X