Dolna fermentacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
    Seta, nie chcę tutaj wywoływać dyskusji na temat propagacji drożdży, ale w przypadku dolnej fermentacji podczas propagacji stopniowo, przy kolejnych namnożeniach obniża się temperaturę aż końcowa gęstwa (u mnie zwykle 2 litry) ma temperaturę zadawania.
    Zdaje to egzamin i do momentu rozlewu raczej nie ma estrów. Niestety często dofermentowanie w butelkach w temperaturach pokojowych wytwarza znacznie więcej estrów niż starter.
    No właśnie, z dolniakami najgorszy jest problem temperatury leżakowania, mało kto ma warunki.

Z tego, co napisałeś wychodzi, że ciepły start wiele nie zmienia, a jest łatwiejszy, też jestem za propagowaniem go wśród nowych piwowarów, którzy potrafią wsypać 1 saszetkę suchych drożdży do brzeczki 18 blg w 10 stopniach i dziwić się, że nie startują

P.S. To akurat takie moje zgłoszenie telefoniczne, nie przykład z forum
    Last edited by Marusia; 2010-12-21, 12:38.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Wogosz - chylę czoła przed Twoją techniką, ale - uwierz - zdecydowana większość piwowarów trzyma starter na lodówce lub parapecie w kuchni i przez cały czas ma w nim +/- 20*C.

Twoja metoda na pewno jest lepsza, ale raczej nie możliwa do praktycznego zastosowania przez początkującego.

Comment

• wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

Masz rację Seta, robiąc piwo w domu trzeba często iść na kompromisy w zależności od warunków jakimi dysponujemy. A te, przez ostatnich parę lat jak obserwuję na tym forum bardzo się u wielu poprawiły. Ludzie budują piwniczki, chłodnie, RIMS-y, wykorzystują lodówki, propagują drożdże, robią skosy i wiele innych rzeczy w celu poprawy jakości. Dlatego uważam, że oprócz praktycznych rad dla początkujących, trzeba również dzielić się bardziej zaawansowanymi metodami, które to oczywiście nie są "moje" jak to ładnie ująłeś, a które służą wykorzystaniu wiedzy technologicznej.
        Wiem, że to "kołyska" i Twoje rady są bardzo dobre, szczególnie dla początkujących by ich nie zniechęcać; ja chciałem obok tego rozwinąć trochę temat, bo nie ma osobnego działu jak np. "emerytura piwowarska"

Comment

• mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          No właśnie, z dolniakami najgorszy jest problem temperatury leżakowania, mało kto ma warunki.
          I to jest sedno problemu!

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Wiem, że to "kołyska" i Twoje rady są bardzo dobre, szczególnie dla początkujących by ich nie zniechęcać; ja chciałem obok tego rozwinąć trochę temat, bo nie ma osobnego działu jak np. "emerytura piwowarska"
            A był dział Opracowania - pora wskrzesić tę tradycję - ostatnio kilka tematów nieźle rozebraliśmy, można podsumować.

Np. tajniki dolnej fermentacji oraz zacieranie dekokcyjne po małej obróbce można wieszać w Artykułach śmiało

Seta, myślę, że pod Kołyskę trzeba tez taki link dać - chyba, że już jest?

Last edited by Marusia; 2010-12-21, 13:21.

www.wrowar.com.pl

Comment

• bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

Z czasem każdy dochodzi do swojego sposobu zadawania drożdży, często jest to uzależnione od możliwości sprzętowo-lokalowych. Dolniaki fermentuję w zamrażarce skrzyniowej, która jest w stanie pomieścić 2 standardowe fermentatory i 2 o pojemności 10l, niestety fermentacja burzliwa i cicha musi odbywać się w tej samej temperaturze, a o prawidłowym leżakowaniu mogę zapomnieć. Preferuję startery w formie mini warek w wiadrze 10l w temperaturze dla dolniaków i szczepię nimi brzeczke schłodzoną, nie występują różnice temperatury. Zrezygnowałem z robienia pilsa, straciłem wiarę, że w moich warunkach jestem w stanie zrobić poprawnego.

Comment

• Tormod
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 18

Dolna fermentacja

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                (...)ciepły start wiele nie zmienia, a jest łatwiejszy, też jestem za propagowaniem go wśród nowych piwowarów, którzy potrafią wsypać 1 saszetkę suchych drożdży do brzeczki 18 blg w 10 stopniach i dziwić się, że nie startują

P.S. To akurat takie moje zgłoszenie telefoniczne, nie przykład z forum
                Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i doświadczenia, widzę, że z niektórymi STARYMI PIWOWARAMI jest tak, jak z niektórymi starymi kierowcami: od początku genialni, świetnie przygotowani, nigdy nie popełnili błędu...

A tak na marginesie jedna saszetka drożdży zadana tak, jak napisałem wcześniej, ruszyła po trzech dniach. Oczywiście mam na myśli start mozliwy do zaobserwowania przez nawet nie zielonego, a białego "piwowara".

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i doświadczenia, widzę, że z niektórymi STARYMI PIWOWARAMI jest tak, jak z niektórymi starymi kierowcami: od początku genialni, świetnie przygotowani, nigdy nie popełnili błędu...
                  Przez 6000 lat piwowarstwa popełniono już wszystkie możliwe błędy. Teraz należy słuchać starszych i postępować zgodnie z instrukcją obsługi.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Wręcz przeciwnie, właśnie dlatego, że pamiętam swoje początki dążę do maksymalnego uproszczenia procedur dla świeżo zainteresowanych piwowarstwem, bo jest to sporo wiedzy do przyswojenia i lepiej zaczynać od prostych, działających rozwiązań Odnoszę się z całkowitym zrozumieniem do takich błędów, bo mi osobiście jako osobie, która razem z resztą klasy uroczyście spaliła swój zeszyt z chemii po ukończeniu III klasy LO było tym bardziej ciężko zrozumieć procesy zachodzące przy produkcji piwa. Wszystko da się nadrobić, ale na to potrzeba czasu - ja już się edukuję 6 lat, a jeszcze bardzo wiele przede mną

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

A tak na marginesie jedna saszetka drożdży zadana tak, jak napisałem wcześniej, ruszyła po trzech dniach. Oczywiście mam na myśli start mozliwy do zaobserwowania przez nawet nie zielonego, a białego "piwowara".
                      Trzeba było słuchać/czytać doświadczonych piwowarów
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• TataPoli
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.06
                        • 43

[QUOTE=Marusia;943820]No właśnie, z dolniakami najgorszy jest problem temperatury leżakowania, mało kto ma warunki.

Wobec tego jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do leżakowania lagerów?

Comment

• jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TataPoli Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wobec tego jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do leżakowania lagerów?
                          Najbardziej odpowiednia jest temp. 5 st C.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

A ja myślę że 2°C
                            Ktoś da mniej?
                            Last edited by fidoangel; 2012-01-10, 15:01.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• TataPoli
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.06
                              • 43

No to niemal idealnie ,bo wczoraj wstawiłem moje Marcowe na balkon teraz spojrzałem na termometr i jest 4st. byle by mrozy nie przyszły. Dzięki za szybką odpowiedz.

Comment

• jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

Też chciałem tyle dać
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X