Warzę moje pierwsze piwo dolnej fermentacji.
Na forum doszukałem się, że drożdże zadajemy w temperaturze około 20°C, czekamy aż zaczną pracować ...i do chłodni.
I właśnie ten moment przeniesienia mnie interesuje. Kiedy najkorzystniej przenieść fermentor - jak pojawią się pierwsze oznaki fermentacji czy kiedy piana będzie już spora?
No i czy wystarczy tylko umieścić w chłodnym pomieszczeniu (10-12°C) czy lepiej brzeczkę najpierw schłodzić do tej temperatury?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Na forum doszukałem się, że drożdże zadajemy w temperaturze około 20°C, czekamy aż zaczną pracować ...i do chłodni.
I właśnie ten moment przeniesienia mnie interesuje. Kiedy najkorzystniej przenieść fermentor - jak pojawią się pierwsze oznaki fermentacji czy kiedy piana będzie już spora?
No i czy wystarczy tylko umieścić w chłodnym pomieszczeniu (10-12°C) czy lepiej brzeczkę najpierw schłodzić do tej temperatury?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Comment