Problemy Jurcia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurcio6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 48

    Problemy Jurcia

    Witam

    To mój pierwszy post. Przymierzam się do zrobienia piwka z 'gotowca'. Mam już jakieś kilkuletnie doświadczenia w robieniu wina, chciałbym spróbować z piwem.

    Mam pytanie - czy da radę przeprowadzić fermentację w balonie na wino? Mam takowe trzy, natomiast nie mam żadnego innego fermentatora i na razie chciałbym uniknąć jego kupna.

    Drugie pytanie odnośnie brewkitów i ekstraktu słodowego - gdzie je można kupić w dobrej cenie (przez neta raczej) oraz który z ekstraktów da piwko o nieco ciemniejszej barwie i głębszym smaku (jakbym miał do czegoś przyrównać, to np. Okocim/Dębowe)?

    dzięki i pozdrawiam

    Seta-edyta: Temat wydzielony z dyskusji o FAQ
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-06, 10:03.
    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurcio6 Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytanie -
    Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania, nawet te, o których jeszcze nie wiesz.


    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Najpierw czytamy trzy dni później pytamy, taka u nas panuje zasada
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jurcio6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.12
      • 48

      #3
      Już wcześniej przejrzałem wiele tematów pod linkiem, który podałeś, ale nie znalazłem informacji dotyczących fermentowania w balonie na wino Tzn. znalazłem, ale niekompletne.. doczytałem, że cichą można spokojnie w balonie robić (ba, jest to chyba jeden z lepszych sposobów), natomiast mnie chodzi również o burzliwą - co z nią? Lepiej w balonie czy w jakimś garnku? Był nawet taki temat, jednak pozostał bez konkretniejszej odpowiedzi, ponieważ zszedł na temat "czym lepiej umyć brudny balon"...
      Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Spokojnie fermentuj w balonie a potem poczytasz wątek o jego myciu Ja dwa gotowce tak fermentowałem i dałem radę. Chciałem sie przekonać czy ten "sport" jest dla mnie i nie inwestować zbyt dużo w sprzęt.

        Fermentacja w szkle ma pewien walor edukacyjny - można obserwować co dzieje się w poszczególnych warstwach piwa.
        Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-12-04, 15:22.

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurcio6 Wyświetlenie odpowiedzi
          Drugie pytanie odnośnie brewkitów i ekstraktu słodowego - gdzie je można kupić w dobrej cenie (przez neta raczej) oraz który z ekstraktów da piwko o nieco ciemniejszej barwie i głębszym smaku (jakbym miał do czegoś przyrównać, to np. Okocim/Dębowe)?
          Najlepszą opcją jest kupienie w sklepach internetowych. Z tego co na szybko znalazłem na początek mogę Ci polecić:
          Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

          Pozdrawiam

          Comment

          • jurcio6
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.12
            • 48

            #6
            hmm a coś z Coopers'a? Jak w ogóle wygląda stosunek cena/jakość/ilość tych najbardziej popularnych?

            Wydaje mi się, że jednak zdecyduje się na zakupienie jednego pojemnika fermentacyjnego, natomiast cichą przeprowadzę w balonie. Choć i tutaj mam pewne wątpliwości, ponieważ w czytanych przeze mnie instrukcjach do brewkitów podane jest, iż po fermentacji burzliwej, kiedy Blg spada do 1, piwo rozlewa się do butelek... ? A w wielu postach widziałem właśnie info, że cichą dobrze jest zrobić w balonie a jej czas powinien wynosić 1,5-2x dłużej niż burzliwa. Która z teorii jest poprawna dla brewkitów? Jeśli obie, to która daje lepsze efekty?
            Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2010-12-05, 20:57.
            Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Jak już koniecznie chcesz zaczynać z ekstraktów, to odpuść sobie chmielone gotowce.
              Kup jakiś zestaw z samodzielnym chmieleniem. Praca w zasadzie ta sama poza tym, że masz możliwość własnoręcznego wrzucenia chmielu do gara... A to już pierwszy krok do jedynie słusznego zacierania

              Moje piwa z puszki rozlałem bez cichej do butelek. Jedynie to wydłużyłem fermentację do 10-14 dni.
              Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-12-05, 21:10. Powód: ...

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Jak ta dyskusja ma się do FAQ?

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Nijak ale masz szanse uzyć nożyczek

                  Comment

                  • jurcio6
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.12
                    • 48

                    #10
                    yay! mam swój własny topic!

                    A tak na poważnie, to sorka za posty w złym miejscu i dzięki za przeniesienie..

                    Ok, przemyślałem wszystkie sprawy i faktycznie nie ma chyba sensu robić tego z gotowca. Doszedłem do wniosku, że na razie najlepszym rozwiązaniem będzie warzenie z ekstraktów słodowych... i teraz podstawowa sprawa:

                    Chcę uwarzyć 20-25 litrów piwa o pełnym smaku i kolorze i "mocy" w granicach 6%. Jednocześnie chciałbym, żeby nie musiało ono stać potem pół roku, żeby w ogóle miało jakiś w miarę dobry smak - wiadomo, pierwsze piwko, chciałbym szybko sprawdzić jakie będą efekty

                    Surowce
                    I teraz konkretne pytanie (proszę o konkretne odpowiedzi):
                    - ile i jakie ekstrakty słodowe będą mi potrzebne
                    - ile i jaki chmiel będzie mi potrzebny
                    - ile i jakie drożdże

                    Aparatura
                    Mam:
                    - gar
                    - balon (na cichą)
                    - cukromierz
                    - dużą drewnianą łychę
                    - rurki fermentacyjne szklane

                    Do zakupienia:
                    - fermentor
                    - środek do czyszczenia (ACE/Clorox, bo balony mają sporo osadu ze starego wina)
                    - siateczki do gotowania chmielu
                    - kapslownica i kapsle
                    - butelki (to załatwię chyba "z odzysku")
                    - jakiś termometr
                    + wszystkie wymienione wcześniej surowce

                    Czy o czymś zapomniałem?

                    Ze wszystkim chciałbym się wyrobić w 150-200zł..
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2010-12-06, 14:58.
                    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Lubisz pszenicę? Szybko się nagazuje i szybko będzie zdatna do picia.
                      Surowce
                      I teraz konkretne pytanie (proszę o konkretne odpowiedzi):
                      - ile i jakie ekstrakty słodowe będą mi potrzebne
                      - ile i jaki chmiel będzie mi potrzebny
                      - ile i jakie drożdże
                      2x 1,7 kg ekstrakt pszeniczny WES
                      50 g chmielu lubelskiego
                      drożdże WB-06

                      to wystarczy na 20 litrów piwa. Dokładnych przeliczników ile ekstraktu jest w ekstrakcie poszukaj na stronie WESa
                      Aparatura
                      Mam:
                      - gar
                      - balon (na cichą)
                      - cukromierz
                      - dużą drewnianą łychę
                      - rurki fermentacyjne szklane
                      będzie ok
                      Do zakupienia:
                      - fermentor
                      - środek do czyszczenia (ACE/Clorox, bo balony mają sporo osadu ze starego wina)
                      - siateczki do gotowania chmielu
                      - kapslownica i kapsle
                      - butelki (to załatwię chyba "z odzysku")
                      - jakiś termometr
                      + wszystkie wymienione wcześniej surowce
                      Przy pszenicy możesz zrezygnować z cichej. Fermentuj w balonie, fermentora użyjesz jako tanku pośredniego przy rozlewie.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        50 g chmielu lubelskiego
                        30g jak na pszenicę będzie aż nadto.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Siur! ale w moim sklepie sprzedają w paczkach minimum 50 g

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Siur! ale w moim sklepie sprzedają w paczkach minimum 50 g
                            to podziel na połowę i będzie idealnie
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              #15
                              Pszenica dobra rzecz, ale zdecydowanie nie będzie przypominać wspomnianego przez Ciebie Okocimia/Dębowego (tfu!). Nigdy nie warzyłem z ekstraktów więc nie podejmuję się polecić co i z czego uwarzyć. Co do chmielu to jednak polecam dać go więcej ~50g Lubelskiego lub równoważną pod względem zawartości alfa kwasów porcję innego chmielu (oczywiście nie do pszenicy, bo ta ma być mało chmielona!) - dzięki temu piwo powinno teoretycznie być mniej podatne na infekcje (mi się pszenice notorycznie infekowały i zrzucam to na karb słabego chmielenia).

                              Poza tym przytoczę wypowiedź mojego znajomego winiarza który zaczął się bawić piwowarstwem, tak ku przestrodze:

                              Jak robiłem wino to wystarczyło sprzęt przepłukać wodą, przetrzeć z brudu i było ok, bo wytwarzało się dość alkoholu żeby wybić wszystkie mikroby. Jak zacząłem robić piwo to na początku miałem same kwasy bo też tylko przepłukiwałem fermentory jak przy winie. Jednak piwo jest słabsze i delikatniejsze, trzeba zachować wyższą sterylność, używać chemii do odkażania sprzętu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X