problemy z cichą fermentacją

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CoolGenie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 4

    problemy z cichą fermentacją

    Witam,
    Niedawno postanowiłem zająć się browarnictwem, zainwestowałem trochę w sprzęt. Na pierwszy browar wybrałem brew-kita Mountons Connoisseurs Pilsner. Postępując zgodnie z instrukcjami udało mi się w miarę dobrze przeprowadzić proces burzliwej fermentacji. W niedzielę zlałem znad osadu piwo do drugiego fermentora ze szklaną rurką, w fermentorze jest teraz ok 17 litrów.
    No i mam problem. Piwo stoi od doby i nie widać oznak fermentacji. Nie potrafię podać przyczyny. Niedawno robiłem miód pitny i tam po prostu jak fermentacja ustanie, daje się drożdże do restartu, czy w przypadku piwa jest podobnie?
    Przed fermentacją gęstość brzeczki wynosiła ok 13 Blg, wczoraj było ok 4 Blg. Chciałem dofermentować trochę, do poziomu 3 Blg co najmniej. Fermentor cały czas stoi w jednym miejscu, w temp ok 17 stopni C.
    Jeśli ktoś wie jak zaradzić to byłbym wdzięczny
    Pozdrawiam,
    Przemek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Cicha to cicha , nic się nie dodaje , może spadnie do 3 a może nie . Poczekaj tydzień i do butelek
    ps Co to za inwestycja w sprzęt ?
    Last edited by anteks; 2010-12-06, 19:34.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • CoolGenie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.06
      • 4

      #3
      Nic wielkiego, zestaw z browamatora kupiłem i zamierzam sobie popróbować różnych smaków Na razie ten brew-kit to na rozgrzewkę, żeby się trochę w procesie zorientować.
      Z tego co mi ze zlewania zostało sobie już popiłem trochę Bardzo dobre piwko wyszło, jedyne to tych bąbelków brakuje...
      Poczekam tydzień w takim razie i poprzelewam do butelek.

      Comment

      • Dziubson
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 93

        #4
        W cichej nic się nie powinno wielkiego dziać Cicha jest głównie do klarowania piwa i ew. co ma odfermentować to odfermentuje

        Comment

        Przetwarzanie...
        X