problemy z cichą fermentacją

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CoolGenie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 4

problemy z cichą fermentacją

Witam,
    Niedawno postanowiłem zająć się browarnictwem, zainwestowałem trochę w sprzęt. Na pierwszy browar wybrałem brew-kita Mountons Connoisseurs Pilsner. Postępując zgodnie z instrukcjami udało mi się w miarę dobrze przeprowadzić proces burzliwej fermentacji. W niedzielę zlałem znad osadu piwo do drugiego fermentora ze szklaną rurką, w fermentorze jest teraz ok 17 litrów.
    No i mam problem. Piwo stoi od doby i nie widać oznak fermentacji. Nie potrafię podać przyczyny. Niedawno robiłem miód pitny i tam po prostu jak fermentacja ustanie, daje się drożdże do restartu, czy w przypadku piwa jest podobnie?
    Przed fermentacją gęstość brzeczki wynosiła ok 13 Blg, wczoraj było ok 4 Blg. Chciałem dofermentować trochę, do poziomu 3 Blg co najmniej. Fermentor cały czas stoi w jednym miejscu, w temp ok 17 stopni C.
    Jeśli ktoś wie jak zaradzić to byłbym wdzięczny
    Pozdrawiam,
    Przemek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Cicha to cicha , nic się nie dodaje , może spadnie do 3 a może nie . Poczekaj tydzień i do butelek
    ps Co to za inwestycja w sprzęt ?
    Last edited by anteks; 2010-12-06, 19:34.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• CoolGenie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.06
      • 4

Nic wielkiego, zestaw z browamatora kupiłem i zamierzam sobie popróbować różnych smaków Na razie ten brew-kit to na rozgrzewkę, żeby się trochę w procesie zorientować.
      Z tego co mi ze zlewania zostało sobie już popiłem trochę Bardzo dobre piwko wyszło, jedyne to tych bąbelków brakuje...
      Poczekam tydzień w takim razie i poprzelewam do butelek.

Comment

• Dziubson
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 93

W cichej nic się nie powinno wielkiego dziać Cicha jest głównie do klarowania piwa i ew. co ma odfermentować to odfermentuje

Comment

Przetwarzanie...
        X