problemy z cichą fermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CoolGenie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 4

    #1

    problemy z cichą fermentacją

    Witam,
    Niedawno postanowiłem zająć się browarnictwem, zainwestowałem trochę w sprzęt. Na pierwszy browar wybrałem brew-kita Mountons Connoisseurs Pilsner. Postępując zgodnie z instrukcjami udało mi się w miarę dobrze przeprowadzić proces burzliwej fermentacji. W niedzielę zlałem znad osadu piwo do drugiego fermentora ze szklaną rurką, w fermentorze jest teraz ok 17 litrów.
    No i mam problem. Piwo stoi od doby i nie widać oznak fermentacji. Nie potrafię podać przyczyny. Niedawno robiłem miód pitny i tam po prostu jak fermentacja ustanie, daje się drożdże do restartu, czy w przypadku piwa jest podobnie?
    Przed fermentacją gęstość brzeczki wynosiła ok 13 Blg, wczoraj było ok 4 Blg. Chciałem dofermentować trochę, do poziomu 3 Blg co najmniej. Fermentor cały czas stoi w jednym miejscu, w temp ok 17 stopni C.
    Jeśli ktoś wie jak zaradzić to byłbym wdzięczny
    Pozdrawiam,
    Przemek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Cicha to cicha , nic się nie dodaje , może spadnie do 3 a może nie . Poczekaj tydzień i do butelek
    ps Co to za inwestycja w sprzęt ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-12-06, 19:34.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • CoolGenie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.06
      • 4

      #3
      Nic wielkiego, zestaw z browamatora kupiłem i zamierzam sobie popróbować różnych smaków Na razie ten brew-kit to na rozgrzewkę, żeby się trochę w procesie zorientować.
      Z tego co mi ze zlewania zostało sobie już popiłem trochę Bardzo dobre piwko wyszło, jedyne to tych bąbelków brakuje...
      Poczekam tydzień w takim razie i poprzelewam do butelek.

      Comment

      • Dziubson
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 93

        #4
        W cichej nic się nie powinno wielkiego dziać Cicha jest głównie do klarowania piwa i ew. co ma odfermentować to odfermentuje

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

          50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

          BLG początkowe...
          2019-12-17, 08:06
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • darekd
          Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
          darekd
          Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
          2024-07-21, 23:26
        • darekd
          La Morosina, Ticinensis Bionda
          darekd
          Gospodarstwo agroturystyczne z browarem w Lombardii w okolicach Mediolanu

          https://lamorosina.it/

          Blond (górna fermentacja)

          Aromat - oprócz lekkich drożdżowych tonów niewiele wyczułem (katar)
          Piana - umiarkowana, nietrwała, trochę dłuższa koronka...
          2024-06-19, 22:43
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...