Wpływ warunków atmosferycznych podczas wysyłki na kondycję produktów piwowarskich

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AndrewZG
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.08
    • 261

Wpływ warunków atmosferycznych podczas wysyłki na kondycję produktów piwowarskich

W związku z panującymi obecnie ujemnymi temperaturami nurtuje mnie pytanie:
    Czy płynne ekstrakty (gotowce - nachmielone i niechmielone) mogą tracić jakieś swoje walory pod wpływem zamarznięcia podczas magazynowania i dostawy przez firmy spedycyjne?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

Wg producenta - nie. Nie potwierdzałem póki co empirycznie. Z racji niewielkiej zawartości wody przychylam się do twierdzenia producenta
    Last edited by ART; 2010-12-08, 12:28.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
      W związku z panującymi obecnie ujemnymi temperaturami nurtuje mnie pytanie:
      Czy płynne ekstrakty (gotowce - nachmielone i niechmielone) mogą tracić jakieś swoje walory pod wpływem zamarznięcia podczas magazynowania i dostawy przez firmy spedycyjne?
      Pytanie mogłoby dotyczyć jedynie drożdży dodawanych do brewkitów. Z racji, jednak że są to drożdże suche, to nic się nie powinno stać, ale ja bym na podorędziu jakieś awaryjne drożdże przygotował.
      blog.kopyra.com

Comment

• AndrewZG
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.08
        • 261

ART i kopyr - dziękuję za odpowiedzi. Z zapasowymi drożdżami jest ten problem, że musiałbym je również zamówić, więc będą tak samo narażone na mróz jak te oryginalne z brewkitu.
        Pozostaje dla pewności wstrzymać się z zamówieniem do najbliższej odwilży.
        Pozdrawiam.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Andrzeju, nie przesadzałabym aż tak z ostrożnością. Po pierwsze, z reguły paczki zawierają jakąś ilość produktów, opakowanych antyuszkodzeniowo, co oznacza sporo wypełniacza wewnątrz (przynajmniej CP tak robi, innym sklepom do pudeł nie zaglądałam). Jest to dobra izolacja również temperaturowa. Jedyne, na co zwróciłabym uwagę, to nie wysyłanie paczek w piątek, bo wtedy przez cały weekend stoją gdzieś nie wiadomo gdzie - to samo zresztą tyczy się upałów. W skrajnych warunkach pogodowych u nas paczki w piątki nie wychodzą wcale.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
          X