Przed nastawem pierwszej warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tym3k
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.04
    • 7

    Przed nastawem pierwszej warki

    Witam wszystkich forumowiczów,
    jestem właśnie przed nastawieniem pierwszej warki, póki co z brewkita. Pytanie dotyczy tego, czy dobór składników i ich ilości jest odpowiedni do otrzymania przyzwoitego piwa.

    1 puszka Coopers Draught 1,7kg
    1,2kg płynnego ekstraktu słodowego bursztynowego WES
    1kg glukozy
    15g chmielu aromatycznego lubelskiego

    do fermentacji w butelkach: po 4g cukru

    Czy czegoś jest za duża lub za mało? Myślę, że nie pominąłem żadnego ze składników.
    Pozdrawiam
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Za dużo - glukozę bardzo słusznie chcesz zastąpić ekstraktem słodowym, to wystarczy na ok. 20 litrów brzeczki 12 blg. Glukozę zostaw do butelkowania
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • tym3k
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.04
      • 7

      #3
      Rozumiem, czyli nie dodaje glukozy do pierwszej fermentacji, uzywam jej do zastąpienia cukru przy butelkowaniu. Czyli wyglada to teraz tak:

      1 puszka Coopers Draught 1,7kg
      1,2kg płynnego ekstraktu słodowego bursztynowego WES
      15g chmielu aromatycznego lubelskiego

      do fermentacji w butelkach: po 4g glukozy

      Zgadza się?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Jeszcze się nie zgadza - chmielu nie zauważyłam
        Gotowiec jest mocno nachmielony, nie potrzeba już go dochmielać. Chmiel pozostaw do następnych warek, z ekstraktów nienachmielonych lub słodów. No i te 150 gram lubelskiego to na 2-3 razy Ci starczy.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • tym3k
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.04
          • 7

          #5
          Nie wiem, czy nie zauważyłaś, czy sie pomyliłaś, ale chmielu chiałem dodac nie 150g tylko 15g. Gdzies znalazlem wskazówke, ze to sie moze dobrze komponować. Ale może faktycznie zastanowie sie nad dodaniem tej porcji chmielu.

          Dzieki za wskazówki!

          Comment

          • tym3k
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.04
            • 7

            #6
            Przed chwilą wszystko przygotowałem, całość jest już w balonie. Otrzymałem troche niskie BLG = 9 (temp 25). Zastanawiam sie, czy nie dodać troche glukozy? Jesli tak, to ile/jaki blg powinienem uzyskac?

            Pozdrawiam

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Jeżeli już chcesz coś dosypywać, to ekstrakt słodowy, a nie łysą glukozę.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Przetwarzanie...
              X