Kilka pytań nowicjusza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • saladdin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 19

    Kilka pytań nowicjusza

    Witam,

    Zbieram się i zbieram, by rozpocząć swoje własne warzenie. Poczytałem trochę tekstów na browar.biz i nie tylko, przeglądnąłem FAQ i w ogóle "kołyskę" i... pozostało mi kilka pytań.

    1. Dlaczego w wielu przewodnikach jest napisane, że do uwarzenia danej ilości piwa potrzebujemy garnka o ok. 50% większego? Czytam sobie poradnik Volkera: http://browar.biz/artykuly.php?id=47 i widzę, że chyba wcale nie. No bo - przypuśćmy, że chcę uwarzyć 20 litrów piwa. Co za różnica, czy zacierać będę odpowiednią ilość słodu w 5 czy 10 litrach wody? Co za różnica, ile litrów wody będę gotował po przefiltrowaniu (z chmieleniem albo bez) ? W końcu cukru ze słodów powinno się uwolnić tyle samo, a wodę mogę dolać tuż przed fermentacją (?) - tak wynika z tekstu Volkera - tam jest napisane o zacieraniu z 6-7 litrami wody, potem przy płukaniu dochodzi kilka nastepnych i dopiero do 20 litrów dopełniamy po gotowaniu/chmieleniu.

    2. Zalety fermentora w porównaniu ze zwykłym wiadrem - no własnie - jakie są? Kranik spustowy - rozumiem, żeby nie napowietrzyć brzeczki. Rurka fermentacyjna - okej, żeby uchodził CO2 a żeby nie przychodziło nic "z powietrza". Czy to wszystko?

    3. Volker nie pisze nic o użyciu Areometru ani prób jodowych. Na ile to jest ważne i podstawowe, a na ile to tylko "bajer" ?

    Pytam, bo jedyny łatwo dostępny duży garnek, jaki mam ma 13 litrów, a póki co nie bardzo chcę inwestować za dużo w sprzęt, bo nie wiem, czy mi się zabawa spodoba.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Ad. 1 Jak wsypiesz 4,5kg słodu do 5l wody. to ten słód lekko się nawilży.
    Ad. 2 jakim wiadrem? Takim od mieszania zaprawy?
    Ad. 3 bardzo ważne, najważniejsze.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • saladdin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.10
      • 19

      #3
      Ad. 1 Jak wsypiesz 4,5kg słodu do 5l wody. to ten słód lekko się nawilży.
      No dobra - 3 kg słodu i 6 - 7 l wody

      Ad. 2 jakim wiadrem? Takim od mieszania zaprawy?
      Chodzi mi o bezbarwne wiadro z plastiku dopuszczonego do kontaktu z żywnością

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin Wyświetlenie odpowiedzi
        No dobra - 3 kg słodu i 6 - 7 l wody
        Kolego, poczytaj trochę, na 1kg słodu MUSI być 3-3,5l wody.
        Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-12-13, 15:17.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • saladdin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.10
          • 19

          #5
          No to już wiem, dzięki.

          Czy zacieranie i gotowanie "na raty" ma jakiś sens ?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Raczej nie ma.

            Za to garnek 13l jest w sam raz do robienia piwa z konserw.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Słód musi mieć wystarczającą ilość wody, żeby enzymy w odpowiedniej temperaturze mogły przerobić zawartą w nim skrobię na cukier. Po drugie - spróbuj sobie mieszać taki gęsty zacier 1:1, masakra.

              Fermentor to właśnie wiaderko przystosowane do kontaktu z żywnością. Czy ma kranik, czy nie to już inna sprawa.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #8
                Jak nie chcesz inwestować w sprzęt to nie pchaj się w 20 litrowe warki. Dopasuj warkę do garnka jakim dysponujesz.

                Comment

                • toto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.12
                  • 949

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin Wyświetlenie odpowiedzi
                  1. Dlaczego w wielu przewodnikach jest napisane, że do uwarzenia danej ilości piwa potrzebujemy garnka o ok. 50% większego? Czytam sobie poradnik Volkera: http://browar.biz/artykuly.php?id=47 i widzę, że chyba wcale nie. No bo - przypuśćmy, że chcę uwarzyć 20 litrów piwa. Co za różnica, czy zacierać będę odpowiednią ilość słodu w 5 czy 10 litrach wody? Co za różnica, ile litrów wody będę gotował po przefiltrowaniu (z chmieleniem albo bez) ? W końcu cukru ze słodów powinno się uwolnić tyle samo, a wodę mogę dolać tuż przed fermentacją (?) - tak wynika z tekstu Volkera - tam jest napisane o zacieraniu z 6-7 litrami wody, potem przy płukaniu dochodzi kilka nastepnych i dopiero do 20 litrów dopełniamy po gotowaniu/chmieleniu.

                  2. Zalety fermentora w porównaniu ze zwykłym wiadrem - no własnie - jakie są? Kranik spustowy - rozumiem, żeby nie napowietrzyć brzeczki. Rurka fermentacyjna - okej, żeby uchodził CO2 a żeby nie przychodziło nic "z powietrza". Czy to wszystko?

                  3. Volker nie pisze nic o użyciu Areometru ani prób jodowych. Na ile to jest ważne i podstawowe, a na ile to tylko "bajer" ?

                  Pytam, bo jedyny łatwo dostępny duży garnek, jaki mam ma 13 litrów, a póki co nie bardzo chcę inwestować za dużo w sprzęt, bo nie wiem, czy mi się zabawa spodoba.
                  1. Jak będziesz zacierać zacier gęstszy od 2,5 l/kg słodu to ci się może przypalić, a ponadto im jest gęstszy, tym łatwiej ci się przegrzewa lokalnie przy dnie i tym trudniej utrzymać równomierną temperaturę w garze. A wtedy całe zacieranie traci sens. W 13-litrowym garze zacierałbym trochę mniejsze warki.
                  2. Jak masz duże wiadro plastikowe dopuszczone do spożywki to możesz używać go po dokładnym odkażeniu. Inna sprawa, że fermentory nie są drogie (<20 zł), a kranik przydaje się do rozlewu.
                  3. Nie używając areometru nie masz kontroli nad ekstraktywnością piwa, przez co łatwo możesz coś skopać (np. zanadto rozcieńczyć). A próba jodowa informuje cię o obecności nierozłożonej skrobi, która negatywnie wpływa na piwo.

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Nie posiadając odczynnika jodowego można śmiało robić piwo - trzeba tylko dłuuuugo zacierać, żeby mieć pewność (pięć tak zrobiłem i chyba z całkiem smacznym skutkiem)

                    Bez areometru teoretycznie też się da, tylko jest to pójście na całkowity żywioł - nie ma się żadnej kontroli nad 'wyglądem' przyszłego piwa, a nawet jakby przypadkowo wyszło dokładnie takie, jakie się zamierzało, to ciężko jest to później powtórzyć.

                    Co do chmielenia części brzeczki i dopełnieniu wodą w fermentorze do żądanej objętości - to tak jakbyś ugotował zupę pomidorową , a przed podaniem na stół rozcieńczył ją wodą.

                    W garnku 13-litrowym da się zrobić 8-10 litrową warkę, jak na pierwszy raz to możesz spróbować, koszt surowców będzie proporcjonalnie mniejszy (kupujesz 5kg słodu, 50g chmielu i drożdże i jeszcze ci zostanie na powtórkę, jakby ci się spodobało)
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2010-12-13, 16:09.

                    Comment

                    • saladdin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.10
                      • 19

                      #11
                      to tak jakbyś ugotował zupę pomidorową , a przed podaniem na stół rozcieńczył ją wodą.
                      - miałem na myśli ugotowanie "megasupergęstej" zupy i rozcieńczeniu jej. Ale macie rację, zacznę od 10 litrów, na początek starczy.
                      Ideę próby jodowej rozumiem, cukromierz - z tego, co widzę - niezbędny nie jest, ale pewnie sobie sprawię.

                      toto, gdzie widziałeś fermentory po 20 zł ?

                      Comment

                      • Gabe
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.03
                        • 405

                        #12
                        Jeśli chcesz na serio robić piwo, to areometr jest niezbędny. Podobnie termometr.

                        A co do megasupergęstej grupy: http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin Wyświetlenie odpowiedzi
                          toto, gdzie widziałeś fermentory po 20 zł ?
                          Po 22zł w CP i HB (bez rurki), po 23zł w BA (z rurką, promocja do 17.12), 21zł (bez rurki) lub 23.50zł (z rurką) w TB. Wystarczy się rozejrzeć.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2010-12-13, 16:28.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin Wyświetlenie odpowiedzi
                            - toto, gdzie widziałeś fermentory po 20 zł ?
                            Po 18 zł w Piwodzieju, ale gdzie indziej niewiele więcej - patrz posty powyżej.

                            Comment

                            • saladdin
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.10
                              • 19

                              #15
                              No to jeszcze jedno pytanie. Fermentacja burzliwa przeprowadzana jest w fermentorze... no właśnie - zamkniętym, otwartym, z rurką, bez rurki ? O rurce czytam, że potrzebna jest przy fermentacji cichej...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X