Kilka pytań nowicjusza
Collapse
X
-
Zamieszanie wprowadzają kolejni "eksperci", którzy niczego nie wyjaśniają, a tylko mieszają w głowach. Bo odpowiedź jest bardzo prosta: zarówno do fermentacji głównej, jak i wtórnej rurka NIE JEST potrzebna. Jedyny warunek bezpiecznej fermentacji to ograniczenie dostępu tlenu i drobnoustrojów. Jak ktoś ma sterylną fermentownię, to może sobie fermentować nawet w otwartej miednicy. Rurka pomaga zachować sterylność w warunkach niesterylnego pomieszczenia.
Wystarczy zrozumieć tę prostą zasadę. Ale mam wrażenie, że coraz więcej kandydatów na piwowarów z logicznym myśleniem i podstawami wiedzy z zakresu biologii jest poważnie na bakier.Comment
-
Rurka to jest zawór do upuszczania ciśnienia gazów w wiadrze i tyle. Jak się zapewni regulację ciśnienia innym sposobem (np. przez rozszczelnianie zamknięcia), to ten zawór jest niepotrzebny. W domowym browarze przydaje się tylko wtedy, gdy fermentacja odbywa się bez nadzoru.Comment
-
Trzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki.
Jeszcze nikt nie wpadł na to, by objasnić rysunkowo zasad fermentacji?
Szkoda, bo jeden obrazek jest czasami wart więcej niż tysiąc postękiwań "że juz było".
Co ma być na obrazku:
1. fermentator z rurką, z podpisem na dole 'fermentacja burzliwa' i krótkim opisem na górze
2. po prawej zwykły fermentator z podpisem 'fermentacja cicha' i krótkim opisem na górze
3. po prawej fermentator z kranikiem oraz z prostą rurką wraz zaworkiem grawitacyjnym i jedną butelką, z podpisem 'rozlew' i krótkim opisem na górze (np. że w czasie gdy jest nieużywany możemu przechowywac w nim roztwór pirosiarczynu i dezynfekowac w nim wężyk, zaworek do rozlewu itp)
Do tego rysunek wężyka igielitowego jako symbol przetaczania piwa pomiędzy nimi.
Każdy zrozumie taki opis.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie, nikt. Nikt tu nie zamierza wprowadzać zasad cywilizacji dla debili, gdzie trzeba każdą duperelę objaśniać przy pomocy komiksu lub pisma obrazkowego.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-12-14, 21:49.Comment
-
Jeden obrazek zastapi tysiące "nabożnych" kazań.
Zasad cywilizacji?
Ha. Przeca starożytne pismo ma swój rodowód od obrazka. Czyli taki obrazek jest wprowadzeniem cywilizacji.
Zawsze pierwszym ruchem cywilizacyjnym jest wprowadzenie pewnych rygorów i sztywnych ram. Śmiało można taką sztywnośc wprowadzić dla poczatkujących piwowarów, że burzliwa jest z rurka fermentacyjną.Comment
-
Propozycja bez sensu - ludzie mają myśleć, a nie zachowywać się jak bezmózgie małpy.Comment
-
Ja nigdy nie stosowałem rurki do burzliwej. I co więcej nie widzę sensownego uzasadnienia dla jej stosowania.Comment
-
Comment
-
Przyłączam się do głosów, które są za fermentacją bez rurki. Chciałbym się dowiedzieć, w którym miejscu na niedoświadczonego piwowara czyha to niebezpieczeństwo, gdy wyrzucił rurkę w kąt. Jestem zdania, że ta cholerna rura może sprawić więcej kłopotów - a to woda się zassie do środka podczas przenoszenia fermentora, a to przestanie bulkaći początkujący piwowar postanowi sprawdzić dlaczego "zatrzymała się fermentacja", włoży coś do wiadra, zacznie merdać, mielić i co tam jeszcze sobie wymyśli, a na końcu zada pytanie na forum, dlaczego nie bulka
Tak, jestem zdecydowanie wrogiem rurek!
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment