Kilka pytań nowicjusza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin Wyświetlenie odpowiedzi

    Kolejne pytanie - czytam, że fermentacja cicha może być spokojnie pominięta. Czyli - po burzliwej czekam jakiś czas na wszelki wypadek (lub mierzę blg i przy 3-4 kończę) i zlewam do butelek. Po co w takim razie byłaby faza cicha jeszcze w fermentorze ? Co mogę zyskać ?
    Może być pominięta, ale jak zauważyłem warto ją robić by zabezpieczyć się przed granatami. Nie wiedzieć czemu raz na kilka warek zdarza się, że piwo przelane na fermentację cichą wznawia produkcję CO2. Ale robie ją krótką- jedno lub dwu tygodniową

    Również z fermentacji cichej pozyskuje drożdze do następnej warki.

    Comment

    • JAQBA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.08
      • 1352

      #47
      Ło, matko to wracamy do pisma obrazkowego . Zaczynam rozumieć, że czytanie ze zrozumieniem moze być skomplikowane. Nauczyciele ! dręczcie ucznów i wymagajcie by to co przeczytają mogli w logiczny sposób opisać swoimi słowami !!!

      Comment

      Przetwarzanie...
      X