Kilka pytań nowicjusza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin

    Kolejne pytanie - czytam, że fermentacja cicha może być spokojnie pominięta. Czyli - po burzliwej czekam jakiś czas na wszelki wypadek (lub mierzę blg i przy 3-4 kończę) i zlewam do butelek. Po co w takim razie byłaby faza cicha jeszcze w fermentorze ? Co mogę zyskać ?
    Może być pominięta, ale jak zauważyłem warto ją robić by zabezpieczyć się przed granatami. Nie wiedzieć czemu raz na kilka warek zdarza się, że piwo przelane na fermentację cichą wznawia produkcję CO2. Ale robie ją krótką- jedno lub dwu tygodniową

    Również z fermentacji cichej pozyskuje drożdze do następnej warki.

    Comment

    • JAQBA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.08
      • 1352

      #47
      Ło, matko to wracamy do pisma obrazkowego . Zaczynam rozumieć, że czytanie ze zrozumieniem moze być skomplikowane. Nauczyciele ! dręczcie ucznów i wymagajcie by to co przeczytają mogli w logiczny sposób opisać swoimi słowami !!!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Serokomlak
        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
        Serokomlak
        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

        „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
        2024-11-03, 01:56
      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • heckler
        Czechy, Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
        heckler
        Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
        2023-07-31, 12:11
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...