Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saladdin
Wyświetlenie odpowiedzi
Kilka pytań nowicjusza
Collapse
X
-
Zamieszanie wprowadzają kolejni "eksperci", którzy niczego nie wyjaśniają, a tylko mieszają w głowach. Bo odpowiedź jest bardzo prosta: zarówno do fermentacji głównej, jak i wtórnej rurka NIE JEST potrzebna. Jedyny warunek bezpiecznej fermentacji to ograniczenie dostępu tlenu i drobnoustrojów. Jak ktoś ma sterylną fermentownię, to może sobie fermentować nawet w otwartej miednicy. Rurka pomaga zachować sterylność w warunkach niesterylnego pomieszczenia.
Wystarczy zrozumieć tę prostą zasadę. Ale mam wrażenie, że coraz więcej kandydatów na piwowarów z logicznym myśleniem i podstawami wiedzy z zakresu biologii jest poważnie na bakier.
Comment
-
-
Rurka to jest zawór do upuszczania ciśnienia gazów w wiadrze i tyle. Jak się zapewni regulację ciśnienia innym sposobem (np. przez rozszczelnianie zamknięcia), to ten zawór jest niepotrzebny. W domowym browarze przydaje się tylko wtedy, gdy fermentacja odbywa się bez nadzoru.
Comment
-
-
Trzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki.
Jeszcze nikt nie wpadł na to, by objasnić rysunkowo zasad fermentacji?
Szkoda, bo jeden obrazek jest czasami wart więcej niż tysiąc postękiwań "że juz było".
Co ma być na obrazku:
1. fermentator z rurką, z podpisem na dole 'fermentacja burzliwa' i krótkim opisem na górze
2. po prawej zwykły fermentator z podpisem 'fermentacja cicha' i krótkim opisem na górze
3. po prawej fermentator z kranikiem oraz z prostą rurką wraz zaworkiem grawitacyjnym i jedną butelką, z podpisem 'rozlew' i krótkim opisem na górze (np. że w czasie gdy jest nieużywany możemu przechowywac w nim roztwór pirosiarczynu i dezynfekowac w nim wężyk, zaworek do rozlewu itp)
Do tego rysunek wężyka igielitowego jako symbol przetaczania piwa pomiędzy nimi.
Każdy zrozumie taki opis.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziTrzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki.
Nigdy nie fermentowałem z rurką.
Co do rysunków, to nikt ci nie broni zrobić takowe.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziTrzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nikt nie wpadł na to, by objasnić rysunkowo zasad fermentacji?...Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-12-14, 21:49.
Comment
-
-
Jeden obrazek zastapi tysiące "nabożnych" kazań.
Zasad cywilizacji?
Ha. Przeca starożytne pismo ma swój rodowód od obrazka. Czyli taki obrazek jest wprowadzeniem cywilizacji.
Zawsze pierwszym ruchem cywilizacyjnym jest wprowadzenie pewnych rygorów i sztywnych ram. Śmiało można taką sztywnośc wprowadzić dla poczatkujących piwowarów, że burzliwa jest z rurka fermentacyjną.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziŚmiało można taką sztywnośc wprowadzić dla poczatkujących piwowarów, że burzliwa jest z rurka fermentacyjną.
Propozycja bez sensu - ludzie mają myśleć, a nie zachowywać się jak bezmózgie małpy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziZawsze pierwszym ruchem cywilizacyjnym jest wprowadzenie pewnych rygorów i sztywnych ram. Śmiało można taką sztywnośc wprowadzić dla poczatkujących piwowarów, że burzliwa jest z rurka fermentacyjną.
Ja nigdy nie stosowałem rurki do burzliwej. I co więcej nie widzę sensownego uzasadnienia dla jej stosowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziI zdradź tajemnicę, w jaki sposób fermentować np. klasztorniaka z drożdżami WY 3787, w zamkniętym wiadrze z rurką?
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Przyłączam się do głosów, które są za fermentacją bez rurki. Chciałbym się dowiedzieć, w którym miejscu na niedoświadczonego piwowara czyha to niebezpieczeństwo, gdy wyrzucił rurkę w kąt. Jestem zdania, że ta cholerna rura może sprawić więcej kłopotów - a to woda się zassie do środka podczas przenoszenia fermentora, a to przestanie bulkać i początkujący piwowar postanowi sprawdzić dlaczego "zatrzymała się fermentacja", włoży coś do wiadra, zacznie merdać, mielić i co tam jeszcze sobie wymyśli, a na końcu zada pytanie na forum, dlaczego nie bulka Tak, jestem zdecydowanie wrogiem rurek!
Comment
-
Comment