Kilka pytań nowicjusza

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Taki schemat jak zaproponowałem a przedstawiony na obrazku będzie bardzo łatwym do trwałego zapamiętania.
    Jedno spojrzenie nieodszłego piwowara i wszystko jest mu wiadomym.
    To zrób to. A porady, dlaczego ktoś powinien to zrobić i dlaczego ty nie możesz, zachowaj dla siebie. U nas hasło "niech ktoś zrobi" nie działa.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapewniam cie Krzysiu że się da
    Pewnie tak, 10 litrów w trzydziestolitrowym wiadrze. Ale normalna warka, czyli 25 - 30 litrów, zawsze wylezie.

Comment

• Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Trzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki.
      Niby czemu? Ja od początku rurkę stosuję tylko do cichej (a i to nie zawsze) i jest ok

Jeszcze nikt nie wpadł na to, by objasnić rysunkowo zasad fermentacji?
      Szkoda, bo jeden obrazek jest czasami wart więcej niż tysiąc postękiwań "że juz było".
      No nie róbmy z forum gimnazjum. To nie jest jakaś wiedza tajemna a piwowarzy to nie są skończone głąby, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Oby

Co ma być na obrazku:
      1. fermentator z rurką, z podpisem na dole 'fermentacja burzliwa' i krótkim opisem na górze
      2. po prawej zwykły fermentator z podpisem 'fermentacja cicha' i krótkim opisem na górze
      Dlaczego tak a nie na odwrót? Burzliwa bez rurki i cicha z rurką - moim zdaniem tak jest lepiej (jeśli już używać rurkę)

Do tego rysunek wężyka igielitowego jako symbol przetaczania piwa pomiędzy nimi.
      A dlaczego nie silikonowego?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Robert, jak zrobisz ten komiks, to podeślij... Początkiem komunikacji było pochrząkiwanie - przecież nie będziemy chrząkać o fermentacji???
      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

Pewnie tak, 10 litrów w trzydziestolitrowym wiadrze. Ale normalna warka, czyli 25 - 30 litrów, zawsze wylezie.
        Myślę że 20l nie powinny wyjść z wiadra
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Próbowałeś czy teoretyzujesz? U mnie zawsze wyłaziło. Nawet jak nie było rurki i pokrywka leżała luźno.

Comment

• przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

U mnie przy 20l nie wyłaziło, przy 21-22 dotknęło dekla i lekko podniosło, jak jest więcej to wiecie ...
            Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Jak się da za dużo drożdży to wyłazi.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Przy starterze i przy gęstwie wyłazi tak samo
                Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mi się wydaje, że bardziej kwestia natlenienia. Tlen (jak wiadomo) służy zboczonym drożdżakom do pączkowania i straszny burdel robią wtedy w piwie (nie tylko belgi, ale popiera to moja tezę, bo mocniejsze piwa bardziej się napowietrza), ale - przyznaję - trochę zgaduję.

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przy starterze i przy gęstwie wyłazi tak samo
                    No mi tylko przy gęstwie. Natleniam zawsze tak samo, leci z węzyka z wysokości.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Próbowałeś czy teoretyzujesz? U mnie zawsze wyłaziło. Nawet jak nie było rurki i pokrywka leżała luźno.
                      Próbowałem i 20l raczej nie wyłazi 25l prosi się o kłopoty .Sprawdzone na 3787 , 3068 oraz WLP 300 i WLP 500
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

Dam swoje świadectwo niczym wzorowa słuchaczka Radia Maryja...

Mi własnie fermentuje a'la Saison 15Blg na Belgian Strong Ale (1388) i jest go 55 litrów w 70 litrowym kanistrze z rurką na wierzchu.
                        Może te drożdze nie dają wysokiej piany -nie wiem, ale gdy temperatura fermentacji wynosiła 20 st.C to piana doszła do samej góry w jej maksymalnej fazie.
                        Gdy chcialem wówczas podnieść temperature o kolejne 2 st.C wówczas zaczęla wychodzić przez rurkę, więc zaniechałem tego-ona również.
                        Obecnie gdy mija 3 dzien fermentacji i maksimum spiętrzania piana ma za sobą, to podniosłem temperaturę do 22-25 st.C i wszystko jest w porządku. Mało rurki nie urwie...

Na gorące czerwcowe i lipcowe wieczory przy Rozmowach Niedokończoncyh w RM będzie jak znalazł...

Comment

• saladdin
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.10
                          • 19

Ależ dyskusję sprowokowałem Dobra, nie zabijajmy się o rurki. Widzę, że stanowi ona niezły sposób, żeby utrzymać czystośc/sterylność wewnątrz - ale tez żeby wypuścić trochę gazu na zewnątrz.

Kolejne pytanie - czytam, że fermentacja cicha może być spokojnie pominięta. Czyli - po burzliwej czekam jakiś czas na wszelki wypadek (lub mierzę blg i przy 3-4 kończę) i zlewam do butelek. Po co w takim razie byłaby faza cicha jeszcze w fermentorze ? Co mogę zyskać ?

Comment

• Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

Klarowność i ewentualne dofermentowanie (ale to efekt uboczny, nie spodziewany rezultat).

Na etapie fermentacji cichej można też stosować wszelakie dodatki poprawiające/urozamaicające smak i aromat (poczynając od chmielenia na zimno, a np na płatkach dębowych kończąc).
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2010-12-17, 11:03.

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Rozróżnianie na "burzliwą" i "cichą" pochodzi chyba z winiarstwa. U nas powinno się to raczej nazywać "fermentacją" i "klarowaniem", chyba że ktoś lubi słowo, którego nie ma w języku polskim - "lagerowanie".

Czyli fermentuje, a jak przefermentuje, to oddzielasz od drożdży i odstawiasz na klarowanie/lagerowanie. Dlatego na pytanie "kiedy przelewać?", prawidłowa odpowiedź brzmi "po zakończeniu fermentacji".
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

W języku polskim są na to odpowiednie słowa: fermentacja główna, fermentacja wtórna i leżakowanie.

K...a, lagerowanie. Chyba w Auschwitz.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-12-17, 14:15.

Comment

Przetwarzanie...
                                X