Kilka pytań nowicjusza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Taki schemat jak zaproponowałem a przedstawiony na obrazku będzie bardzo łatwym do trwałego zapamiętania.
    Jedno spojrzenie nieodszłego piwowara i wszystko jest mu wiadomym.
    To zrób to. A porady, dlaczego ktoś powinien to zrobić i dlaczego ty nie możesz, zachowaj dla siebie. U nas hasło "niech ktoś zrobi" nie działa.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapewniam cie Krzysiu że się da
    Pewnie tak, 10 litrów w trzydziestolitrowym wiadrze. Ale normalna warka, czyli 25 - 30 litrów, zawsze wylezie.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Trzeba być bardzo odważnym, by uczyć nowicjuszy fermentacji bez rurki.
      Niby czemu? Ja od początku rurkę stosuję tylko do cichej (a i to nie zawsze) i jest ok

      Jeszcze nikt nie wpadł na to, by objasnić rysunkowo zasad fermentacji?
      Szkoda, bo jeden obrazek jest czasami wart więcej niż tysiąc postękiwań "że juz było".
      No nie róbmy z forum gimnazjum. To nie jest jakaś wiedza tajemna a piwowarzy to nie są skończone głąby, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Oby

      Co ma być na obrazku:
      1. fermentator z rurką, z podpisem na dole 'fermentacja burzliwa' i krótkim opisem na górze
      2. po prawej zwykły fermentator z podpisem 'fermentacja cicha' i krótkim opisem na górze
      Dlaczego tak a nie na odwrót? Burzliwa bez rurki i cicha z rurką - moim zdaniem tak jest lepiej (jeśli już używać rurkę)

      Do tego rysunek wężyka igielitowego jako symbol przetaczania piwa pomiędzy nimi.
      A dlaczego nie silikonowego?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Robert, jak zrobisz ten komiks, to podeślij... Początkiem komunikacji było pochrząkiwanie - przecież nie będziemy chrząkać o fermentacji???
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi


        Pewnie tak, 10 litrów w trzydziestolitrowym wiadrze. Ale normalna warka, czyli 25 - 30 litrów, zawsze wylezie.
        Myślę że 20l nie powinny wyjść z wiadra
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Próbowałeś czy teoretyzujesz? U mnie zawsze wyłaziło. Nawet jak nie było rurki i pokrywka leżała luźno.

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #35
            U mnie przy 20l nie wyłaziło, przy 21-22 dotknęło dekla i lekko podniosło, jak jest więcej to wiecie ...
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Jak się da za dużo drożdży to wyłazi.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak się da za dużo drożdży to wyłazi.
                Przy starterze i przy gęstwie wyłazi tak samo
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak się da za dużo drożdży to wyłazi.
                  Mi się wydaje, że bardziej kwestia natlenienia. Tlen (jak wiadomo) służy zboczonym drożdżakom do pączkowania i straszny burdel robią wtedy w piwie (nie tylko belgi, ale popiera to moja tezę, bo mocniejsze piwa bardziej się napowietrza), ale - przyznaję - trochę zgaduję.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przy starterze i przy gęstwie wyłazi tak samo
                    No mi tylko przy gęstwie. Natleniam zawsze tak samo, leci z węzyka z wysokości.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Próbowałeś czy teoretyzujesz? U mnie zawsze wyłaziło. Nawet jak nie było rurki i pokrywka leżała luźno.
                      Próbowałem i 20l raczej nie wyłazi 25l prosi się o kłopoty .Sprawdzone na 3787 , 3068 oraz WLP 300 i WLP 500
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #41
                        Dam swoje świadectwo niczym wzorowa słuchaczka Radia Maryja...

                        Mi własnie fermentuje a'la Saison 15Blg na Belgian Strong Ale (1388) i jest go 55 litrów w 70 litrowym kanistrze z rurką na wierzchu.
                        Może te drożdze nie dają wysokiej piany -nie wiem, ale gdy temperatura fermentacji wynosiła 20 st.C to piana doszła do samej góry w jej maksymalnej fazie.
                        Gdy chcialem wówczas podnieść temperature o kolejne 2 st.C wówczas zaczęla wychodzić przez rurkę, więc zaniechałem tego-ona również.
                        Obecnie gdy mija 3 dzien fermentacji i maksimum spiętrzania piana ma za sobą, to podniosłem temperaturę do 22-25 st.C i wszystko jest w porządku. Mało rurki nie urwie...

                        Na gorące czerwcowe i lipcowe wieczory przy Rozmowach Niedokończoncyh w RM będzie jak znalazł...

                        Comment

                        • saladdin
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.10
                          • 19

                          #42
                          Ależ dyskusję sprowokowałem Dobra, nie zabijajmy się o rurki. Widzę, że stanowi ona niezły sposób, żeby utrzymać czystośc/sterylność wewnątrz - ale tez żeby wypuścić trochę gazu na zewnątrz.

                          Kolejne pytanie - czytam, że fermentacja cicha może być spokojnie pominięta. Czyli - po burzliwej czekam jakiś czas na wszelki wypadek (lub mierzę blg i przy 3-4 kończę) i zlewam do butelek. Po co w takim razie byłaby faza cicha jeszcze w fermentorze ? Co mogę zyskać ?

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #43
                            Klarowność i ewentualne dofermentowanie (ale to efekt uboczny, nie spodziewany rezultat).

                            Na etapie fermentacji cichej można też stosować wszelakie dodatki poprawiające/urozamaicające smak i aromat (poczynając od chmielenia na zimno, a np na płatkach dębowych kończąc).
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2010-12-17, 11:03.

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #44
                              Rozróżnianie na "burzliwą" i "cichą" pochodzi chyba z winiarstwa. U nas powinno się to raczej nazywać "fermentacją" i "klarowaniem", chyba że ktoś lubi słowo, którego nie ma w języku polskim - "lagerowanie".

                              Czyli fermentuje, a jak przefermentuje, to oddzielasz od drożdży i odstawiasz na klarowanie/lagerowanie. Dlatego na pytanie "kiedy przelewać?", prawidłowa odpowiedź brzmi "po zakończeniu fermentacji".
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                W języku polskim są na to odpowiednie słowa: fermentacja główna, fermentacja wtórna i leżakowanie.

                                K...a, lagerowanie. Chyba w Auschwitz.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-12-17, 14:15.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X