Refermentacja miodem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawron
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 19

    Refermentacja miodem?

    Szykuję się właśnie do rozlania warki i mam pytanie - prawdopodobnie nie dość że przechmieliłem, to jeszcze wyszło mi piwo bardzo słabe (chyba za dużo wody dałem - robię z ekstraktów). Znalazłem trochę miodu w kuchni i tak się zastanawiam - czy dodanie go zamiast cukru do refermentacji zdałoby egzamin(w sensie złagodzenie chmielu/ew dodanie nieco treściwości)? czy może wyszedł by mały potworek?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Przede wszystkim napisz jak chmieliłeś i co w czym rozpuszczałeś. Goryczka z czasem nieco osłabnie.
    Miód (zwłaszcza te ~200g do refermentacji) wiele nie wniesie, bo składa się głównie z prostych cukrów i wody. Nie sądzę abyś go wyczuł w gotowym piwie. Z drugiej strony raczej nie zaszkodzi...
    Last edited by Seta; 2010-12-15, 13:05.

    Comment

    • jawron
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.06
      • 19

      #3
      Chmieliłem 30g Marynką i 10g Lubelskim (~45/15min) w 2ch ekstraktach z brewferm (jasny/bursztynowy), z tym że wrzuciłem granulat od razu do gara i nie udało mi się wszystkiego odfiltrować... W ogóle było z przygodami(delikatnie wykipiało...). Ogólnie to moja druga warka

      W każdym razie próbka do zmierzenia blg (8dzień fermentacji, circa 2blg) jest gorzka jak cholera No a poza tym bardzo rozwodniona (byłem trochę zakręcony jak warzyłem, ale nie jestem pewien czy to nawet 10blq początkowego miało)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Jeśli te Brewfermy nie były ekstraktami chmielonymi, to jest OK z goryczką, a po dwóch dniach było pewnie po fermentacji, więc ten balling nic nie mówi. Ile litrów piwa Ci wyszło?

        Comment

        • jawron
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.06
          • 19

          #5
          Hmm, ze 22 litry

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            To masz z 10blg. Zostaw, będzie dobrze.

            Comment

            • Dziubson
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 93

              #7
              Jestem dopiero początkowym piwowarem- bo dopiero po 2 warkach,ale co do wodnistości to też tak miałem z moim piwem pszenicznym ,ze jak próbowałem go to było bardzo wodniste, ale już to po 2 tygodniach leżakowania w butelce po otwarciu było bardzo smaczne i nie czuć było żadnej wodnistości więć raczej nie przejmuj się.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X