Witam serdecznie!
Moje pytanie polega na tym ile gramów/łyżeczek cukru trzcinowego mam wsypać do butelki podczas butelkowania? Czy słodkość łyżeczki cukru trzcinowego równa się buraczanemu? Nie mam możliwości kupna suchego ekstraktu słodowego, a na wiki.piwo.org wyczytałem że cukier trzcinowy jest lepszy od buraczanego.
Następne pytanie polega na tym czy zrobiony syrop na bazie cukru trzcinowego mogę wlać bezpośrednio do brzeczki tuż przed butelkowaniem, wymieszać i butelkować? Wiem że powinno się do drugiego fermentora wlać syrop a następnie przelać do niego brzeczkę, ale nie mam takiej możliwości.
Pozdrawiam!
Moje pytanie polega na tym ile gramów/łyżeczek cukru trzcinowego mam wsypać do butelki podczas butelkowania? Czy słodkość łyżeczki cukru trzcinowego równa się buraczanemu? Nie mam możliwości kupna suchego ekstraktu słodowego, a na wiki.piwo.org wyczytałem że cukier trzcinowy jest lepszy od buraczanego.
Następne pytanie polega na tym czy zrobiony syrop na bazie cukru trzcinowego mogę wlać bezpośrednio do brzeczki tuż przed butelkowaniem, wymieszać i butelkować? Wiem że powinno się do drugiego fermentora wlać syrop a następnie przelać do niego brzeczkę, ale nie mam takiej możliwości.
Pozdrawiam!
Comment