Cukier trzcinowy do refermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

    #1

    Cukier trzcinowy do refermentacji.

    Witam serdecznie!
    Moje pytanie polega na tym ile gramów/łyżeczek cukru trzcinowego mam wsypać do butelki podczas butelkowania? Czy słodkość łyżeczki cukru trzcinowego równa się buraczanemu? Nie mam możliwości kupna suchego ekstraktu słodowego, a na wiki.piwo.org wyczytałem że cukier trzcinowy jest lepszy od buraczanego.
    Następne pytanie polega na tym czy zrobiony syrop na bazie cukru trzcinowego mogę wlać bezpośrednio do brzeczki tuż przed butelkowaniem, wymieszać i butelkować? Wiem że powinno się do drugiego fermentora wlać syrop a następnie przelać do niego brzeczkę, ale nie mam takiej możliwości.
    Pozdrawiam!
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
    na wiki.piwo.org wyczytałem że cukier trzcinowy jest lepszy od buraczanego.
    Gdzie????? Na czym ta lepszość polega??

    Różnica "słodkości" występuje ale jak dozujesz łyżeczką, to się nie przejmuj. Jeśli zrobisz syrop, to możesz skorzystać z jakiegoś kalkulatora.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      W jaki sposób będziesz przelewać do butelek ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        szkoda cukru, lepiej zostawić go do kawy.
        Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-12-15, 17:24.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          szkoda cukru, lepiej zostawić go do kawy.
          Dokładnie, do refermentacji trzcinowy to marnowanie surowca
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kamcio1990
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.11
            • 300

            #6
            @antek
            Za pomocą zaworka grawitacyjnego.

            Więc radzicie że by do tego celu wykorzystać cukier buraczany?

            Zacytuję jeszcze fragment artykułu z piwo.org:

            "Ale można stosować dowolny fermentowalny surowiec: cukier buraczany, cukier trzcinowy, miód, soki owocowe itp., należy się jednak liczyć z tym, że mogą pozostawić one pewien ślad na smaku piwa, o ile w przypadku miodu czy cukru trzcinowego jest on najczęściej pożądany i dodawany rozmyślnie, o tyle cukier buraczany w gorszym gatunku może pozostawić posmaki nieprzyjemne"

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Jakiś kolejny ekspert piwowarski to pisał. To już jakaś plaga, powinno się takich pseudoznawców nabijać na pal.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                @antek
                Za pomocą zaworka grawitacyjnego.
                I fermentor z kranikiem ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kamcio1990
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.11
                  • 300

                  #9
                  Tak, fermentor z kranikiem oraz do tego zaworek grawitacyjny.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                    Wiem że powinno się do drugiego fermentora wlać syrop a następnie przelać do niego brzeczkę, ale nie mam takiej możliwości.
                    Pozdrawiam!
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                    Tak, fermentor z kranikiem oraz do tego zaworek grawitacyjny.
                    Czyli masz jednak takie możliwości
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Użyłem parę razy demerary trzcinowej do refermentacji i nie ma różnicy, więc nie warto przepłacać.

                      I naucz się czytać ze zrozumieniem, tam nie jest napisane, że demerara jest lepsza.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • kamcio1990
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.11
                        • 300

                        #12
                        Sytuacja wygląda tak że mam dwa fermentory. W pierwszym (bez rurki ani kurka) fermentuje się piwo. Jutro planuję przelać piwo z pierwszego fermentora do drugiego (rurka + kurek + zaworek grawitacyjny). Nie mogę chyba po dwóch tygodniach cichej fermentacji tuż przed butelkowaniem wlać roztworu wody z cukrem do fermentora gdzie kończy się cicha fermentacja.
                        Korzystając z okazji zapytam Was o dekantacje bo mam problem, nie mam pompki ani żadnej gruszki, co by zaczerpnęło powietrze w wężu, więc co mi polecicie? Myślę nad zrobieniem nakładki na węża a gdy "zaciągnę" piwo to szybko ją zdejmę. Co Wy na to?

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          @kamcio-pomyśl po co dodaje się cukier na tym etapie albo poczytaj bo se wstyd robisz a te wpisy zostaną tu sto lat.
                          A drugie pytanie to dobrze wykombinowałeś choć znając problemy z czystością wszelkiej maści wężyków to po prostu lepiej przelać z wiadra do wiadra jak się przelewa wodę.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            Tak na szybko to poczytaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=78398
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                              nie mam pompki ani żadnej gruszki, co by zaczerpnęło powietrze w wężu, więc co mi polecicie?
                              Paszczę zwaną otworem gębowym vel paszczowym.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Petitpierre
                                23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
                                Petitpierre
                                Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
                                2021-07-24, 08:50
                              • darekd
                                Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                                darekd
                                czyli koźlak z syropem klonowym.

                                Ekstr. 16%
                                Alk. 7%

                                Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                                2024-12-07, 01:25
                              • darekd
                                Boundary, Gift
                                darekd
                                Imperialny stout z Belfastu

                                https://boundarybrewing.coop/

                                8,5% alk.

                                Aromat - początkowo wyraźna słodowa paloność z kawą, melasa, trochę alkohol z żywą, trochę cierpką jeżynowa/winna nuta
                                Piana - dość wysoka, dość szybko opada do trwałej koronki...
                                2020-12-02, 22:25
                              • Brandis
                                Podwójny Brewkit i syrop z sosny.
                                Brandis
                                Kupiłem po okazyjnej cenie dwa brewkity coopers lager(okazjonalna bo za 2 sztuki tylko 50 PLN a wada jest to ze ktoś zakosił drożdże ) i tak się zastanawiam czy lepiej zrobić piwo z 2 brewkitów (będę używał drożdży S-04 ) czy tez lepiej tradycyjnie 1 brewkit i jeden ekstrakt słodowy...
                                2018-01-25, 16:34
                              • darekd
                                Nepomucen, Nepo No Title
                                darekd
                                Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                                Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                                24,5% ekstr.
                                10,5% alk.

                                Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                                2024-11-29, 00:44
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...