Cukier trzcinowy do refermentacji.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marmur
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.01
    • 56

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)Korzystając z okazji zapytam Was o dekantacje bo mam problem, nie mam pompki ani żadnej gruszki, co by zaczerpnęło powietrze w wężu, więc co mi polecicie? Myślę nad zrobieniem nakładki na węża a gdy "zaciągnę" piwo to szybko ją zdejmę. Co Wy na to?
    Ja po prostu użyłem metody ustnej i żadnych niespodzianek nie było.. dla pewności możesz zdezynfekować etanolem w roztworze 40% (lub mocniejszy) używałem jej też z powodu braku czegoś czym można by przelać piwo do probówki( wężyk do fermentatora, zassać, jak doleci szybko podnieść wężyk w literę U i uwięzić piwko w środku ).
    Last edited by Marmur; 2010-12-17, 10:38.
    "Jak tam było, tak tam było,
    Ale jeszcze nigdy tak nie było,
    Żeby jakoś nie było."

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja po prostu użyłem metody ustnej i żadnych niespodzianek nie było.. dla pewności możesz zdezynfekować etanolem w roztworze 40% (lub mocniejszy)
      Acha - to się teraz dezynfekcja nazywa
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Ja też myślałem, że on wężyk tym alkoholem przemywa a faktycznie najwięcej mikrobów jest gdzie indziej. I to jest słuszna koncepcja
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
          Sytuacja wygląda tak że mam dwa fermentory. W pierwszym (bez rurki ani kurka) fermentuje się piwo. Jutro planuję przelać piwo z pierwszego fermentora do drugiego (rurka + kurek + zaworek grawitacyjny). Nie mogę chyba po dwóch tygodniach cichej fermentacji tuż przed butelkowaniem wlać roztworu wody z cukrem do fermentora gdzie kończy się cicha fermentacja.
          Korzystając z okazji zapytam Was o dekantacje bo mam problem, nie mam pompki ani żadnej gruszki, co by zaczerpnęło powietrze w wężu, więc co mi polecicie? Myślę nad zrobieniem nakładki na węża a gdy "zaciągnę" piwo to szybko ją zdejmę. Co Wy na to?
          To rozumiem, że jesteś teraz na etapie cichej fermentacji i burzliwą już masz za sobą tak? Jeśli tak to trzeba było sobie inaczej to zaplanować w przypadku posiadania tylko 2 fermentatorów.

          1. Burzliwa fermentacja w wiadrze z kurkiem (można nałożyć przykrywkę z rurką)
          2. Cicha fermentacja w wiadrze bez rurki i kurka (nalożyć zwykłą pokrywę i szczelnie zamknąć)
          3. Do rozlewu przygotować syrop cukrowy (wlać do fermentatora z kurkiem, a więc tego z pkt 1.), uzupełnić piwem z cichej fermentacji, odstawić na 10-15 min, żeby cukry mogły sobie przeniknąć w całej objętości i rozlewać do butelek

          No chyba, że czegoś nie zrozumiałem

          Comment

          Przetwarzanie...
          X