Piwo Bursztynowe WES smak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaadpol
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.11
    • 37

    Piwo Bursztynowe WES smak

    Witam!
    To mój pierwszy post, więc chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów
    zakupiłem brew kit:
    - Nachmielony ekstrakt słodowy WES Piwo Jasne 1.7kg
    - Czysty ekstrakt słodowy bursztynowy 1.2kg
    - Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6g
    postępowałem według instrukcji i wyszło 20 litrów brzeczki. przeszło fermentacje burzliwa, refermentacje i leżakowanie w piwnicy przez 3 tygodnie.
    i tu pojawiają się moje spostrzeżenia: nagazowanie piwa słabe, a smak bardzo słaby. ogólnie bez rewelacji, bez głębi. w 100% wolę piwo ze sklepu.
    Zabrałem się za zacieranie
    a jak Wasze spostrzeżenia co do różnicy w smaku pomiędzy piwem z brew kita a z zacierania?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaadpol Wyświetlenie odpowiedzi
    a jak Wasze spostrzeżenia co do różnicy w smaku pomiędzy piwem z brew kita a z zacierania?

    Nie warto, w sklepie lepsze
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jaadpol
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.11
      • 37

      #3
      tzn piwo z zacierania tez jest gorsze?

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaadpol Wyświetlenie odpowiedzi
        tzn piwo z zacierania tez jest gorsze?
        Jest niemal identyczne jak z brewkitów. Jeśli szukasz smaku 'sklepowego' piwa, to najprędzej (na 100%) znajdziesz je w sklepie.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaadpol
          nagazowanie piwa słabe, a smak bardzo słaby. ogólnie bez rewelacji, bez głębi. w 100% wolę piwo ze sklepu.
          Daj znać, które "sklepowe" (to jakiś nowy gatunek piwa?) ma mocny smak i głębię, bo my tu słabo się w tym orientujemy. Co do nagazowania, to zależy tylko od ilości cukru którą dodałeś do refermentacji do butelek.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
            Jest niemal identyczne jak z brewkitów.


            Rozumiem, że to skrót myślowy.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaadpol Wyświetlenie odpowiedzi
              ....
              postępowałem według instrukcji i wyszło 20 litrów brzeczki. przeszło fermentacje burzliwa, refermentacje i leżakowanie w piwnicy przez 3 tygodnie.
              ...
              I ewentualnie jeszcze temperatura. Jeśli piwo było od razu zaniesione do piwnicy a tam jest powiedzmy 15 stopni C, to drożdże niechętnie mogły jeść cukier.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi


                Rozumiem, że to skrót myślowy.
                Taki na potrzeby kolegi jaadpola - skoro nie widzi różnicy w piwie z brewkita z piwem ze sklepu (albo raczej widzi na minus), to chcę mu tym bardziej oszczędzić zawodu z piwem zacieranym.

                Istnieje też ryzyko, że coś zrobił nie tak z brewkitem (za dużo wody, mała ilość, albo brak surowca do refermentacji), bo ja różnicę czułem gołym podniebieniem, choć raczej to podniebienie upośledzone, jeśli chodzi o smaki.
                Last edited by Gabe; 2010-12-20, 10:50.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Dwadzieścia litrów brzeczki z 2,9 kg ekstraktu to zawsze wyjdzie cieniak. Jeśli w takim piwie szukałeś walorów Warki Strong, to możesz być zawiedziony. Trzeba było nie żałować grosza i dać 2 x 1,8 ekstraktu. Mówiąc prosto - w sklepie też możesz trafić piwa po 1,50 zł, ale nikt o zdrowych zmysłach głębi smaku w nich nie poszukuje.

                  Najpierw jednak powinienieś się zastanowić, czego od piwa oczekujesz. Bo ja np. nie wiem, po co te 1,2 słodu bursztynowego. Jeśli chciałeś otrzymać coś, so smakuje jak piwo "sklepowe" (cokolwiek to znaczy), tylko trochę lepiej, to ponad 90% sprzedaży w Polsce to jasne lagery, nieprzesadnie chmielone, z dużą ilością surowców niesłodowanych. Jakbyś dodał kilo cukru, to otrzymałbyś coś w rodzaju Lecha - też bez smaku, ale za to z pokaźną zawartością alkoholu. A tak otrzymałeś nie wiadomo co, a teraz się dziwisz, że ci nie smakuje.

                  Jeśli za zacieranie zabrałeś się tak samo, jak za to opisane piwo, to i efekt będzie taki sam.
                  Last edited by Krzysiu; 2010-12-20, 11:27.

                  Comment

                  • jaadpol
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.11
                    • 37

                    #10
                    nie rozumiem Cie Gabe.po prostu dziele się moimi spostrzeżeniami...
                    zależny mi na smaku, nie na zawartości alkoholu, więc nie traktuj mnie jak jakiegoś młodego człowieka spod sklepu monopolowego...
                    pieniędzy nie żałuje i gdybym miał wydać więcej to z mila chęcią wydam
                    co do piwa które ostatnio pije to Amber naturalny
                    Krzysiu, dziękuję za konstruktywną odpowiedź.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      A co, jak i ile wsypałeś do butelek (chodzi o surowiec do refermentacji)?
                      Generalnie to przynieś do mieszkanie ze 3 butelki i zostaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej, potem do lodówki i wtedy spróbuj, czy jest dobrze nagazowane.

                      Comment

                      • jaadpol
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.11
                        • 37

                        #12
                        do każdej butelki wsypałem pół łyżeczki cukru, trzymałem to w domu przez ok tydzień i wtedy dopiero zaniosłem do piwnicy
                        następnym razem wsypie całą łyżeczkę

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaadpol Wyświetlenie odpowiedzi
                          do każdej butelki wsypałem pół łyżeczki cukru, trzymałem to w domu przez ok tydzień i wtedy dopiero zaniosłem do piwnicy
                          następnym razem wsypie całą łyżeczkę
                          Następnym razem zrobisz roztwór cukru i rozpuścisz go w piwie, w tanku pośrednim. Jeśli nie to biaaaaadaaa Ci
                          Last edited by leona; 2010-12-20, 13:51. Powód: d

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaadpol Wyświetlenie odpowiedzi
                            nie rozumiem Cie Gabe.po prostu dziele się moimi spostrzeżeniami...
                            zależny mi na smaku, nie na zawartości alkoholu, więc nie traktuj mnie jak jakiegoś młodego człowieka spod sklepu monopolowego...
                            pieniędzy nie żałuje i gdybym miał wydać więcej to z mila chęcią wydam
                            Bo założyłeś z góry, że tak jak twoje piwo smakują wszystkie inne piwa z brewkita. A być może jakiś błąd w procesie warzenia spowodował, że smakowało tak czy inaczej? No to wywnioskowałem, że specyficzny smak piwa domowego ci nie odpowiada, tym bardziej, że wspomniałeś, że lubisz sklepowe...

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Niestety pół łyżeczki to za mało - ok 2g. W lagerze może by uszło, ale górniak będzie słabo nagazowany.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X