Witam,
To będzie moja trzecia warka i pierwsza z drożdżami płynnymi. Tripel 18ºBLG (zestaw z CP), Wyeast 3787 Trappist High Gravity.
Czy starter jest konieczny i niezbędny?
Czy wystarczy po filtracji odlać trochę, rozrzedzić do 10ºBLG, zagotować, ostudzić i dodać zawartość napuchniętej saszetki?
Wtedy drożdże miały by pewnie ok 10 godzin w starterze. Nie mam innych surowców niż słody z zestawu. Może jest jakiś inny sposób?
TIA
To będzie moja trzecia warka i pierwsza z drożdżami płynnymi. Tripel 18ºBLG (zestaw z CP), Wyeast 3787 Trappist High Gravity.
Czy starter jest konieczny i niezbędny?
Czy wystarczy po filtracji odlać trochę, rozrzedzić do 10ºBLG, zagotować, ostudzić i dodać zawartość napuchniętej saszetki?
Wtedy drożdże miały by pewnie ok 10 godzin w starterze. Nie mam innych surowców niż słody z zestawu. Może jest jakiś inny sposób?
TIA
Comment