Drożdże płynne i starter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antekm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 23

    Drożdże płynne i starter

    Witam,

    To będzie moja trzecia warka i pierwsza z drożdżami płynnymi. Tripel 18ºBLG (zestaw z CP), Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

    Czy starter jest konieczny i niezbędny?
    Czy wystarczy po filtracji odlać trochę, rozrzedzić do 10ºBLG, zagotować, ostudzić i dodać zawartość napuchniętej saszetki?
    Wtedy drożdże miały by pewnie ok 10 godzin w starterze. Nie mam innych surowców niż słody z zestawu. Może jest jakiś inny sposób?

    TIA
    Antokrator
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekm Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,

    To będzie moja trzecia warka i pierwsza z drożdżami płynnymi. Tripel 18ºBLG (zestaw z CP), Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

    Czy starter jest konieczny i niezbędny?
    Czy wystarczy po filtracji odlać trochę, rozrzedzić do 10ºBLG, zagotować, ostudzić i dodać zawartość napuchniętej saszetki?
    Wtedy drożdże miały by pewnie ok 10 godzin w starterze. Nie mam innych surowców niż słody z zestawu. Może jest jakiś inny sposób?

    TIA
    Starter byłby wskazany.
    Ja do starterów używam płynnego ekstraktu w puszce. Specjalnie w tym celu go kupuję.

    Zrób tak jak napisałeś tylko pamiętaj aby w słoik był dość duży w stosunku do startera bo drożdże THG lubią wychodzić na spacer.

    Comment

    • antekm
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 23

      #3
      Drożdże są w starterze 7 godzin, ale nie widać żadnych zmian. Brzeczka już schłodzona.
      Powinienem dodać drożdże do brzeczki, czy jeszcze poczekać?
      Antokrator

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        W jakiej temperaturze stoi starter?
        THG lubią ciepło >20.

        Saszetka była spuchnieta?

        Comment

        • antekm
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.02
          • 23

          #5
          Stoją w temp. 22ºC, a saszetka była bardzo spuchnięta.
          Antokrator

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Jeśli starter masz w słoiku to spróbuj postawić go na kaloryferze aby podwyższyć temp.
            Powinny szybko ruszyć.

            Comment

            • antekm
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 23

              #7
              Ok, mam nadzieję, że nie będzie im za ciepło.
              Antokrator

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Wystarczy aby miały ponad 20 stopni.

                Swoja droga dziwi mnie, że starter nie ruszył.

                Comment

                • antekm
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.02
                  • 23

                  #9
                  Na saszetce jest napisane 24-48h.
                  Antokrator

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #10
                    To dotyczy spuchnięcia saszetki a i tak różnie z tym bywa.

                    Na przyszłość radzę robić to co najmniej tydzień wcześniej - kilka dni na spuchnięcie saszetki i kilka na starter.

                    Comment

                    • antekm
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.02
                      • 23

                      #11
                      Przy spuchnięciu jest: 3 hours or more.

                      Potem: Incubate the Starter at 21-24ºC for 24-48 hours.

                      Czy coś jeszcze z tego będzie?
                      Antokrator

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Ja na starter przeznaczam 48h, ale po 7h powinno już coś być widać, piana, bąbelki CO2, cokolwiek.

                        Puchnięcie saszetki: mniej-więcej tyle dni (nie godzin!), ile miesięcy minęło od daty produkcji.
                        Starter: 2 dni.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • antekm
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.02
                          • 23

                          #13
                          Trudno, wleję to co mam, a na przyszłość będę już wiedział.
                          Antokrator

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Nie wlewaj, daj im ruszyć - taka mała ilość się pogubi w triplu Jak długo już brzeczka czeka na drożdże?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • antekm
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.02
                              • 23

                              #15
                              Po 8 przyniosłem ją z balkonu, czyli ok 3h. Szczelnie zamknięta w fermentorze.
                              Antokrator

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X